Bij gefaseerd maaien wordt niet de gehele vegetatie gemaaid, maar blijft een deel ongemaaid. Het ongemaaide deel kan bij een latere maaibeurt alsnog gemaaid worden, terwijl dan een ander deel van de oppervlakte ongemaaid blijft.
Gefaseerd maaien is niet alleen goed voor het gras, maar ook voor het milieu! Door deze methode toe te passen creëer je namelijk meer variatie in het grasland en geef je bloemen en kruiden de kans om te groeien en te bloeien. Dit is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit.
Bij gefaseerd maaibeheer wordt een deel van het grasland niet gemaaid. Dat kan aan de rand zijn of een vlek midden in het perceel. Bij een volgende maaibeurt in hetzelfde jaar, laat je best op dezelfde plaats de vegetatie staan.Zodanig dat er een deel van het grasland een volledig jaar niet wordt gemaaid.
Stroken die niet veel worden gebruikt door mensen, zoals bermen en stroken naast oevers, bloemenweides en randzones bij bosplantsoenen worden veel minder vaak gemaaid: slechts een paar keer per jaar. Dit noemen we extensief maaien.
Het doel is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten en na een maand de opgekomen bloemen tellen. Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien.
Het is best oké om het gras even niet te maaien, zelf na Maai mei niet. Je krijgt zo volgend jaar nog meer bloemen in je gras.Door later te maaien geef je de bloeiende planten de kans zaden te maken die zich kunnen verspreiden over je gazon. (opmerking: belangrijk dat het maaisel even blijft liggen!)
Je hoeft het gras niet het hele jaar door te maaien. De beste tijd om dit regelmatig te doen is tussen maart en oktober. Dat zit zo: boven de 6 graden begint het gras te groeien.
Op vaste tijden maaien
Doordat we het maaisel even laten liggen, daarna bij elkaar harken en vervolgens afvoeren, kunnen de zaden van de uitgebloeide bloemen verspreid worden en krijgen insecten de kans om weg te komen. Meer informatie leest u in het artikel Stikstof, planten en vlinders.
Bereid de grond voor; verwijder onkruid, stenen en oude grasresten. Meet de grootte van je gazon en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt. Betreed het gazon de eerste weken na het zaaien zo min mogelijk. Wacht 3 weken voordat je het gazon maait.
het belangrijk dat je niet te veel in één keer sproeit, anders spoelen de zaden op een hoopje bijeen. Na circa vier weken mag je voor het eerst beginnen met grasmaaien, dit stimuleert het uitstoelen van de grasplantjes.
Het beste moment om gras te maaien
Gras maaien na regen kunt u beter niet doen. Het resultaat zal niet bevredigend zijn, bovendien is het niet goed voor uw gazon. U kunt beter het gras maaien wanneer het gras geheel droog is. Het ideale moment om te maaien is net voor een regenbui.
Als watergangen (sloten) dichtgroeien, belemmert dat de aanvoer en afvoer van water. Dat kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij wateroverlast door hevige regenval of juist bij droogte. Daarom maaien we de watergang en de oevers.
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Bedrijven, gemeenten én particulieren worden opgeroepen om tijdens de maand mei het gras even niet te maaien. Hierdoor krijgen veel gewassen in grasvelden de kans om te groeien en vooral bloeien.
In het voorjaar kan het gras iedere week gemaaid worden.Tijdens de zomer, is eenmaal in de 2 weken voldoende en aan het einde van de zomer mag het weer wekelijks gemaaid worden. De frequentie van het maaien hangt ook af van de grassoort: Een siergazon moet vaker gemaaid worden dan een speelgazon.
Tip 1: Maai het gras als het droog is. Tip 2: Maai alleen met scherpe messen. Tip 3: Houd een lengte van 3 centimeter aan voor je gazon. Tip 4: Laat het gras langer groeien in een hete periode als de temperatuur boven de 25°C uitkomt.
Je moet het gazon eerst kort maaien voordat je gaat verticuteren. Maai het gras op een hoogte van 3-5 centimeter. Je maakt het hier voor jezelf een stuk gemakkelijker mee. Wanneer het gras van tevoren niet gemaaid is, zul je al gauw merken dat het een hele zware klus is.
Keuze van meststof
“Bij het doorzaaien raad ik dan ook een meststof aan die naast minerale grondstoffen ook organische grondstoffen bevat, “vervolgt de adviseur van DCM. “Zo heb je de combinatie van een deel voeding die snel vrijkomt en een deel dat over een langere periode vrijkomt.
Het graszaad zelf kun je eerst vermengen met wat zand, maar er zijn ook verpakkingen graszaad waar dit al bij gemengd is. Dit maakt het zaaien namelijk een stuk makkelijker. Op de kale plekken strooi je dus dit graszaad en natuurlijk ga je deze ook wat vochtig houden.
Wat gebeurt er met het bermmaaisel? Het bermmaaisel wordt verwerkt tot groengas. Het maaisel wordt op innovatieve wijze duurzaam verwerkt. De schatting is dat dit 150.000 m3 groengas per jaar oplevert.
Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Door gras te maaien krijgen alle sprieten, ook de fijnere, de kans om groot en stevig te worden. Zo creëer je een volle, dichte grasmat.
Op productieve bodems (zoals klei en veen) is 2 keer per jaar maaien meestal handig: één keer in de loop van het voorjaar en één keer in de herfst. Op de minder productieve bodems (zoals zand) is één maaibeurt per jaar (in de herfst) meestal voldoende.
Door vaak te maaien wordt de groei van andere grassoorten onderdrukt en krijgt onkruid minder kans om te gaan bloeien en uitzaaien. Regelmatig maaien maakt het gras dikker en gelijkmatiger en krijg je een stevige grasmat.
Door het gras wat langer te laten, is het minder kwetsbaar voor verbranding en houdt het vocht makkelijker en langer vast. We raden het gras maaien bij heet weer en het gras maaien bij extreem warm weer af, maar het sproeien ervan niet.