De Inspectie van het Onderwijs houdt toezicht op het onderwijs, de examinering en de financiën. De inspectie gaat hierbij risicogericht te werk. Dat betekent dat de Inspectie op basis van een risicoanalyse bepaalt hoeveel toezicht een school nodig heeft. Scholen die het goed doen, krijgen minder toezicht.
Taakomschrijving Onderwijsinspectie
De Onderwijsinspectie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs op scholen en andere onderwijsinstellingen. De inspectie bekijkt of scholen en opleidingen voldoen aan de wetten en regelgeving en of ze hun financiën op orde hebben.
In ons toezicht onderzoeken we of alle leerlingen onderwijs krijgen van voldoende kwaliteit. En of scholen en opleidingen voldoen aan de wet- en regelgeving en of ze hun financiën op orde hebben. De onderwijsbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk en daarom begint en eindigt ons toezicht bij hen.
Mr.Alida Oppers is per 1 september 2020 inspecteur-generaal van het Onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs. De ministerraad heeft ingestemd met haar benoeming. Sinds 2014 was Alida Oppers directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
In de Grondwet staat dat de overheid verantwoordelijk is voor het onderwijs (art. 23 lid 1 Gw). Dit betekent dat de overheid scholen subsidieert als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen en zorgt voor genoeg goede schoolgebouwen.
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De Raad van toezicht ziet toe op het beleid en het beheer van het bestuur. De Raad van toezicht kijkt naar de resultaten, maar ook naar eventuele risico's. Ook controleert de Raad van toezicht of de wetten en regels nageleefd worden.
De eerste sporen van 'echte' scholen (alleen jongens toegelaten, reglement met straffen, opsomming van leerstof) dateren uit 2400 v Chr., wanneer pictogrammenschrift vervangen wordt door spijkerschrift in Sumerië, Mesopotamië. School- en leerplicht zijn veel meer recente uitvindingen.
Iedere 4 jaar onderzoekt de inspectie ieder schoolbestuur. De inspectie onderzoekt het bestuur en beoordeelt het bestuur in ieder geval op de kwaliteitszorg en het financieel beheer. De scholen van het bestuur waar risico's zijn, worden altijd onderzocht met een kwaliteitsonderzoek.
Uitgangspunt van de onderwijswetgeving (WPO/WEC en WVO) is dat het eigendom van het schoolgebouw ligt bij het schoolbestuur. In de praktijk wordt vaak gesproken over het juridisch en economisch eigendom.
Elke school heeft een klachtencommissie.In de schoolgids kunt u vinden hoe u uw klacht moet indienen en hoe de procedure verloopt. Voor vragen hierover kunt u ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de school. Daarnaast hoort de Inspectie van het Onderwijs uw klacht ook graag.
Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.
Ben je buiten de schoolvakantie op vakantie gegaan, maar heb je je eerder altijd netjes aan de leerplichtwet gehouden? Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.
U dient de klacht in bij de klachtencommissie. In de schoolgids staat beschreven hoe u dit moet doen. U kunt ook een vertrouwenspersoon op school vragen u te helpen bij het indienen van de klacht.
Staan leer- of kwalificatieplichtige jongeren niet ingeschreven op een school? Dan heet dat absoluut verzuim. Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden. Als ouders of verzorgers de jongere niet op een school of instelling willen inschrijven, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op.
De eerste lay-out van het toetsenbord werd in de 19e eeuw uitgevonden voor een typemachine. De toetsen waren gerangschikt in een strakke, rechte lijn en er was geen spatiebalk. De QWERTY-indeling, die we tegenwoordig nog steeds gebruiken, werd ontworpen in 1873 door Christopher Latham Sholes.
1968 - Nieuw onderwijsbestel door de Mammoetwet. 1974 - Discussie over middenschool. 1985 - Invoering basisschool: kleuterschool en lagere school worden samengevoegd. 1992 - Invoering VBO (voorbereidend onderwijs) de voortzetting van het lager beroepsonderwijs (LBO)
De Voorwegschool is de oudste basisschool van Nederland. Al opgericht in 1630. Om een idee te geven: Rembrandt werd dat jaar 24 en het zou nog 12 jaar duren voordat hij de Nachtwacht afrondde. De bouw van de Taj Mahal in India begon toen.
Zo ook binnen een school. Jouw baas, de schooldirecteur, heeft namelijk nog het schoolbestuur boven hem staan. De directeur houdt op een dagelijkse basis de boel draaiende, maar uiteindelijk is het bestuur eindverantwoordelijk voor de school en dus ook het onderwijs wat jij straks gaat leveren.
De schoolleiding vertegenwoordigt het bevoegd gezag op niveau van de school. Dit betekent dat de schoolleiding bevoegd is om besluiten te nemen ten aanzien van de school namens het bevoegd gezag (vaak college van bestuur genoemd). De schoolleiding maakt formeel geen onderdeel uit van het bevoegd gezag.