Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
'Afkick' verschijnselen van suiker
De meest voorkomende verschijnselen zijn: diarree, misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen. Mogelijk hebben deze symptomen eerder te maken met een probleem van je energieverdeling.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Als je gezonder wil gaan leven of wil afvallen, is het stoppen met, of minderen van suiker een goed idee.
Meer energie. Na enkele suikerarme dagen voel je je alerter en kun je je makkelijker concentreren. Je bent bovendien minder moe, slaapt beter en kunt ook makkelijker uit je bed. Je bloedsuikerspiegel, en dus je energiepeil, piekt en daalt immers niet zo hevig.
Suiker berooft je van je balans en energie
Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Vooral in sappen en frisdranken zitten veel zuren die de kans op tandbederf vergroten. Een goed begin om suikervrij te eten zou al beginnen met het laten staan van sap en frisdrank. Water, thee en koffie zonder toegevoegde suikers zijn goede substituties.
Te veel suiker kan zorgen voor problemen
Ook kunnen je overtollige kilo's een extra belasting voor je gewrichten en spieren vormen. Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Zo kan bewegen pijn gaan doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je je spieren minder gaat gebruiken.
Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker.
Door suikerrijke producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep krijg je veel calorieën binnen. En krijg je langere tijd flink meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan heb je een grote kans om zwaarder te worden.
Dagelijks eten volwassen Nederlanders gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes), dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar! Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger.
In je lichaam wordt glucose gebruikt als energie of omgezet in glycogeen (dit doet je lever). Zodoende heeft je lichaam toegang tot glucose wanneer je niet eet (anders zou je niet kunnen slapen zonder te eten). Fructose wordt ook wel fruit suiker genoemd en is ook een vorm van suiker!
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Een hoge suikerconsumptie zorgt ervoor dat je mond vaker droog wordt. Als je voortdurend dorst hebt, is dat een duidelijk signaal dat je te veel suiker eet. Grijp bij een droge mond ook niet langer naar frisdrank die tonnen suiker bevat. Ga in plaats daarvan voor water of thee, die je dorst veel beter lessen.
Koffie zonder suiker kan je leren drinken. Binnen een week waren mijn smaakpapillen al gewend aan de nieuwe smaak van koffie. Smaakpapillen hebben zeven tot tien dagen nodig om te vernieuwen, waardoor met name de eerste dagen de meeste moeite kosten om te wennen aan de nieuwe smaak.
Als we het WHO-advies volgen van maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte, dan komen we uit op 50 gram suiker per dag voor iemand die 2000 calorieën per dag nodig heeft om op gewicht te blijven, want in 1 gram suiker zit 4 kcal.