Een trap is al verplicht wanneer een hoogteverschil van 0.21 meter overbrugd moet worden.
Volgens het Bouwbesluit (technische voorschriften waaraan alle nieuwe gebouwen in Nederland moeten voldoen) is bij woongebouwen een lift verplicht als de entree van een woning hoger dan 12,5 meter boven het meetniveau van een gebouw ligt.
De optrede betreft de verticale afstand tussen de bovenzijden van opeenvolgende treden. Een van de criteria is dat de aantrede altijd minimaal 22 cm moet zijn. De optrede mag maximaal 18,8 cm hoog zijn.
Reserveer vóór de trap een ruimte van 90 bij 90 centimeter om bij de trap te kunnen komen. Dit doe je ook op de bovenliggende verdieping. Vergeet ook niet om voldoende hoogte te reserveren boven je trap. Zodat je niet steeds je hoofd stoot als je naar boven loopt!
Open spiltrap
Dit neemt de minste ruimte in beslag. Een open spiltrap is bovendien bijzonder elegant én minimalistisch.
Om een comfortabele trap te hebben, mag die niet te steil zijn, maar ook niet te vlak. In de praktijk betreffen de ideale maten een aantrede (zonder neus) van ongeveer 20 cm, een optrede van ongeveer 18,6 cm. Hoger dan 19 cm wordt er best niet gegaan, anders wordt de trap te steil en meer vermoeiend om op te lopen.
Verhuurder is wel verplicht om een trapleuning te plaatsen. Tot dat dit gebeurt is, zal de huurder de trap dienen te gebruiken op een manier dat een ongeval te voorkomen is. Als de trap dermate onveilig is om op een verantwoorde wijze te betreden, betekent dit, de trap niet meer gebruiken tot dat ze hersteld is.
Op grond van dit eerste lid moet een woongebouw met 4 of meer verdiepingen altijd een personenlift (als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid) hebben. Bij iedere toegankelijkheidssector is het nodig dat hoogteverschillen groter dan 2 cm door een personenlift of hellingbaan worden overbrugd (zie ook artikel 4.27).
Wat kost een huislift? De kosten voor het plaatsen van een huislift zijn afhankelijk van het type lift en de mate waarin aanpassingen in huis nodig. De prijzen variëren van €15.000 tot meer dan € 30.000. Een tweedehands huislift is geen optie, omdat het echt maatwerk is.
Voor alle liften die gebouwd zijn vanaf juli 1999 geldt de eis dat de spreek-luisterapparatuur een tweewegverbinding tot stand moet brengen. Daarnaast moet deze verbinding ook werken onder noodvoeding. Sinds augustus 2017 geldt er bovendien een optische en akoestische eis.
Een trap is een constructie, die een verbinding vormt tussen twee op verschillend niveau gelegen vlakken, zoals vloeren of terrassen. Via deze verbinding verplaatst men zich lopend zowel horizontaal als verticaal, om zo van het ene niveau naar een ander te komen (door klimmen of dalen).
Voor een normale binnentrap voor woningen is een aantrede van 220 tot 250 mm gewenst met een optrede van 175 tot 185 mm (220 mm is de minimale diepte van de aantrede en 188 mm is de maximale hoogte van de optrede in Bouwbesluit 2012).
De optrede is de verticale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden. De maximale optrede mag voor woongebouwen volgens het bouwbesluit 185 mm zijn. Voor overige gebruiksfuncties is de maximale optrede 210 mm.
Bij een 'normale' trap is een aantrede van 220 mm wenselijk, in combinatie met een optrede van 175 tot 185 mm. Het is wenselijk om de trap op en af te gaan met wat vrije ruimte boven je hoofd. Daarom is besloten dat dit tegenwoordig minimaal 2.30 meter moet zijn.
Een aangename stijghoek bevindt zich tussen de 30° en de 40°. De kleinste hoogte tussen de treden van de trap en het plafond erboven, heet de doorloophoogte.
De maximale trap hoek is 54°, deze wordt niet beperkt door eisen vanuit het bouwbesluit.Voor een goed beloopbare trap is het adviseren een trap hoek te kiezen kleiner dan 45°. Nieuwbouw Woonfunctie bouwbesluit: Deze functie is voor trappen in en rondom een woning.
De berekening van de trapformule. De trapformule is een richtlijn of vuistregel om te controleren of de juiste maten zijn gebruikt. Hierbij geldt: 2 optreden + 1 aantrede = 570 - 630 millimeter. Wanneer er tussen deze 570 en 630 millimeter zit, heb je een trap waar je comfortabel op kunt lopen.
Breedte – Er is geen beperking met hoe smal of breed u kunt gaan met een trap, we maken een trap standaard rond de 80 – 90cm. Zolder en keldertrappen hoeven slechts een 70cm breed te zijn. Doorloophoogte – Normaal hanteren we minimum 200cm als doorloophoogte.
Wanneer er een lichte helling is, vanwege de kleine optrede en grote aantrede, dan wordt er gesproken over een luie trap. De looplijn en hellingshoek is dan logischerwijs minder steil. Over het algemeen wordt een trap met een helling met minder dan 45 graden een luie trap genoemd.
Bij Trappenmaat bouwpakketten zitten stootborden standaard ingefreesd en hoeven ze niet met een latje vastgezet te worden. Wat is de dikte van een stootbord voor een trap? De dikte van een stootbord is 9 mm.
Wanneer de trap staat, kun je hem ondersteunen met resthout (balkjes, latjes). Je kunt deze balkjes het best onder de hoektreden zetten, zodat de trap de eerste stevigheid krijgt.
Optrede < 188 mm. Breedte tussen de trapafscheidingen > 800 mm. Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm.