Mijn naaste heeft een burn-out
Iemand kan heel prikkelbaar zijn, uit het niks een woedeaanval krijgen, om iets kleins tegen de kinderen uitvallen of heel onrealistisch reageren. Je naaste voelt zich heel moe, heeft geen zin meer in activiteiten, voelt zich lusteloos en gaat zich steeds meer afzonderen.
De term burn-out is geen officiële diagnose. In de officiële benaming spreken we dan van een somatische symptoomstoornis, of een depressie. Dit kan verschillen per persoon en moet altijd goed onderzocht worden.
Schrijf voor jezelf op wat jouw klachten zijn. Je hoeft niet in detail te treden, maar je wilt wel dat je werkgever jouw situatie serieus neemt. Geef aan waar je tegenaan loopt op het werk. En vertel wat jij denkt dat nodig is om dat op te lossen.
Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Een burn-out maar toch blijven werken zal je lichamelijke en geestelijke klachten alleen maar verergeren. De burn-out is een signaal voor je lichaam dat er iets niet goed is en je zult dit dan ook serieus moeten nemen.
Voor een werkgever is het vrijwel onmogelijk om een zieke werknemer met burn-outklachten te ontslaan. Het wettelijke opzegverbod bij ziekte zorgt bij burn-out voor ontslagbescherming.
Het is bij een vast contract niet toegestaan om een medewerker te ontslaan vanwege een burn-out. Zelfs wanneer de reden dat je het ontslag in wilt dienen, niets te maken heeft met de burn-out, kun je je werknemer niet ontslaan als hij een burn-out heeft.
Als je door psychische klachten je werk niet meer kan uitvoeren, ben je ook arbeidsongeschikt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een burn-out of een depressie.
Raadpleeg je huisarts bij symptomen van burn-out. Die zal je bevragen over je werkomstandigheden, je lichamelijke klachten en je gemoedstoestand. Op basis van je verhaal zal je huisarts je behandelen en/of verwijzen. De behandeling kan bestaan uit stressmanagement, medicatie of psychotherapie.
Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen.
De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is. Zelfs het kleinste huishoudelijke klusje of de trap op lopen lukt niet meer. Bij een burn-out is je batterij leeg en opladen duurt lang.
Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk en mentaal heel moe.Je voelt je letterlijk 'opgebrand'.Je raakt je grip op de situatie kwijt. En je krijgt klachten die veel invloed hebben op je dagelijks leven.
Cognitieve gedragstherapie
Samen met jouw psycholoog onderzoek je welke denkpatronen en welk gedrag hebben bijgedragen aan het ontstaan van de burn-out. En het belangrijkst: je leert tijdens cognitieve gedragstherapie situaties anders te interpreteren en anders over dingen te denken.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Hoe moet ik mij ziekmelden bij een burn out? De regels over ziekmelden staan in jouw arbeidscontract cao of bedrijfsreglement. Kijk dan ook wat hierin staat over de manier waarop je je moet ziekmelden. Jouw werkgever is verplicht om maximaal 2 jaar (104) weken minimaal 70% van jouw loon door te betalen tijdens ziekte.
Overspannen en ziek melden op werk
Als je overspannen bent en werkstress ervaart, mag je je ziek melden voor werk. Je bent niet verplicht om een reden op te geven, maar je werkgever vraagt wel hoe lang je afwezig denkt te zijn. Gun jezelf en je lichaam een paar dagen rust om bij te komen van een stressvolle periode.
Een succesvolle terugkeer naar het werk vergt inspanning van werknemer en werkgever. De duur van een burn-out verschilt per individu. Gemiddeld pakken mensen met een burn-out na 55 tot 100 dagen langzaam de draad weer oppakken.
Dat is precies wat je nodig hebt. Ziek melden bij een burn-out is dus niets om je voor te schamen. Maar hoe lang je niet werkt bij een burn-out, ligt heel erg aan jouw situatie. Vaak duurt zo'n herstelperiode tussen de 6 en 12 maanden, maar worst scenario ben je langere tijd uit de running.
Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).
In Nederland ben je als werkgever door de wet verplicht je medewerker met een burn-out 70% van zijn of haar loon uit te betalen. Soms is dit meer. In bepaalde branches geldt bijvoorbeeld de regel dat je het eerste jaar van langdurig ziekteverzuim 100% van het salaris betaalt en het tweede jaar 70%.
In het geval van overspannenheid zijn deze klachten vrijwel voortdurend aanwezig. Je ondervindt hevige spanningen maar werkt hiermee door. Wanneer je helemaal niet in staat bent om te werken door deze klachten en ook niet meer herstelt is het een burn-out. Je bent opgebrand, tot stilstand.