Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
Oorzaak woedeaanvallen
Boosheid en woede komt meestal voort uit een zekere spanning in je lichaam die er uit wil. Doordat je wellicht een bepaalde onzekerheid hebt, onverwerkte stress vasthoudt of snel getriggerd wordt omdat je hoge verwachtingen hebt, uit deze spanning zich in een woedeaanval.
Kritiek op hun gedrag leidt in hun gedachte vaak direct tot het onderuithalen van hen als persoon. Ze reageren in dit soort gevallen vaak met woede, maar verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte die ze diep van binnen voelen.
Je lichaam voelt zwak en leeg aan en je ledematen lijken van lood. Boosheid en woede maken adrenaline vrij en je lichaam reageert daarop door spieren op te spannen en de ademhaling te versnellen. Dit is het natuurlijk verdedigingsmechanisme van de mens, namelijk vechten, vluchten of verstijven bij gevaar.
Antisociaal gedrag: Als je antisociaal gedrag laat zien word je niet alleen vaak boos, maar doe je ook dingen die echt niet mogen. Bijvoorbeeld schreeuwen, pesten, liegen en vechten. Ook maak je wel eens dingen stuk of steel je. En het kan zijn dat je weleens spijbelt of wegloopt.
Sommige mensen vinden het moeilijk om hun boosheid te uiten. Zij kroppen hun emoties op totdat ze uiteindelijk tot een uitbarsting komen; de woedeaanval. Je kunt je emoties dan niet meer beheersen en 'flipt'. Een kan een paar minuten tot ongeveer een half uur duren.
Wat gebeurt er bij boosheid of woedeaanval in de hersenen? Kenmerkend voor een driftbui is dat lichaam en geest volledig zijn overgenomen door wat we ook wel het "reptielenbrein" noemen. Dit is het deel van de hersenen wat voor overleving zorgt en gereguleerd wordt door met name onze emoties.
Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert. Het ijsklontje zorgt er tevens voor dat je meer speeksel produceert, wat ook helpt om tot rust te komen.
Wat we kunnen leren van onze ergernissen
Iemand die je mateloos irriteert, laat meestal precies die kant van jezelf zien die je hebt weggestopt, stelt psycholoog Lex Mulder. 'De kant die je niet mag tonen van jezelf, die je in het verleden hoongelach of straf heeft opgeleverd, die toen inefficiënt of nutteloos bleek.
Als je je ergert aan een gewoonte van je geliefde, roep jezelf dan een halt toe en bedenk: 'Hier gá ik weer! Het is míjn gewoonte, dat ik steeds geïrriteerd raak. ' Concentreer je daarna meteen op iets wat je juist leuk vindt aan je partner.
Wat het gevoel dat jij je aan alles ergert over jou zegt
Op het moment dat je je aan alles en iedereen ergert, geeft dit aan dat jij zelf met een sterk negatief gevoel zit. Vaak heb je niet eens door dat dit gevoel ervoor zorgt dat je zo negatief naar de wereld kijkt. Dit zie je ook bij andere gevoelens.
Kenmerken kunnen zijn: Chagrijnig. Negatieve gevoelens, boosheid en frustratie uiten. Niet of slecht luisteren en/of communiceren.
Je kunt een narcist boos maken door het ontvangen van een compliment. Ongeacht of het nou een compliment is voor een prestatie die je hebt geleverd, of een beloning op je werk. Wanneer iemand anders dan de narcist een compliment ontvangt worden ze boos. Ze geven hieraan uiting door je te devalueren.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde "stilte behandeling".
Narcistische mensen kunnen agressief worden, autoritair en onvriendelijk tegenover anderen zijn. Ze zijn vaak 'blind' voor de eigen fouten, maar over 'echte' problemen denken ze niet na.
Mannen vinden het absoluut niet fijn als je constant op de huid zit! Deze eigenschap is er vooral eentje waardoor veel relaties kapot gaan. Geef elkaar wat ruimte, dan kunnen jullie beide doen waar jullie zin in hebben.
Irritatie komt voort uit spanning, stress, vermoeidheid en niet lekker in je vel zitten. Daarom is het belangrijk om iedere dag tijd te nemen voor ontspanning zodat je lichamelijk en psychisch tot rust kunt komen. Ontspanning kan helpen om irritatie los te laten en tot rust te komen.
Bij het maken van de beslissing over wel of niet scheiden is het belangrijk dat je niet uit emotie handelt. Weeg eerst alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af voor je besluit om te scheiden. Bedenk dat, naast alle emoties die meespelen, een scheiding vooral ook financiële en praktische consequenties kent.
Zoals eerder benoemd is het niet de bedoeling dat je irritatie en ergernissen omslaan in stress. Als je te veel stress produceert, kan dit schadelijk zijn voor je lichaam en geest. Zorg er dan voor dat er niet meer stress bij komt. Als je stressniveau stijgt, zou je eventueel ook stresssituaties kunnen vermijden.
Te veel lawaai, mensen die u onderbreken, het licht aanlaten en te vaak aan de telefoon zitten zijn maar een paar voorbeelden van de veelgehoorde ergernissen. "Ik raak gefrustreerd en loop weg." "Ik rol met mijn ogen." "Ik leg rustig uit hoe irritant ik het vind."