Een zuurtje is een snoepje waarbij suiker is vermengd met een zuur, zoals het sap van een citroen. De substantie van zuurtjes is hard, en de smaak is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat.
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
De Zure Matten® worden geproduceerd door middel van een extrusie techniek. Dit is een vormgevingstechniek waarbij de snoepmassa door een soort mal geperst wordt. De mal heeft dus de vorm van een mat (of een veter).
Keihard snoep met suiker en zuur
Zuur maakt je glazuur zacht, suiker helpt via bacteriën mee om je tanden te verzwakken. Bovendien zijn zure snoepjes ook vaak keihard, bijvoorbeeld zuurtjes of zure Napoleon bonbons. Je tanden kunnen zelfs breken als je erop bijt.
Zuurtjes bestaan voor het grootste gedeelte uit suiker. Daarbij gaat water en glucose (dat is een soort druivensuiker, je lichaam zet deze stom om in koolhydraten). Alle ingrediënten worden bij elkaar in een grote 'pan' door elkaar geroerd.Dan gaat de pan op het vuur en wordt het goedje gekookt.
Een zuurtje is een snoepje waarbij suiker is vermengd met een zuur, zoals het sap van een citroen. De substantie van zuurtjes is hard, en de smaak is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat.
Het draait om suiker
Doorgaans is dat onder de vorm van sucrose, maar ook fructose en glucose worden gebruikt. Daar worden vruchtensap, vruchtenaroma of andere smaakgevers aan toegevoegd, zoals menthol of citroenzuur. Ook vetten of kleurstoffen kunnen worden gebruikt om uitzicht en textuur te beïnvloeden.
Snoep met suiker is altijd slecht
Eet dus zo min mogelijk suiker en vermijd snoepgoed met suiker. Alle snoepjes waar suiker in zit is helaas niet goed voor je gebit, dus ook koek en zoete chocola of dropjes. Een goed alternatief is suikervrij snoepgoed.
Chocoladeletters en repen
De tandartsen rangschikten wat snoep op categorie: het beste, niet zo slecht en het slechtste. Chocoladefans zullen blij verrast zijn met wat behoort tot die eerste categorie: holle chocoladefiguren en chocoladerepen staan er allemaal in en doen dus het minst kwaad voor je tanden.
De zuurgraad van Toxic Waste snoepjes wordt gemeten in pH-waarden, en de meest beruchte variant is de "Toxic Waste Hazardously Sour Candy" met een pH-waarde van ongeveer 1.0. Dit maakt het een van de zuurste snoepjes ter wereld! Wees gewaarschuwd, deze snoepjes zullen je smaakpapillen uitdagen.
De zure snoepjes bestaan er in verschillende smaken. De meest bekende smaak is zure aardbeien snoep, maar weet je dat er nog veel meer smaken bestaan? Denk bijvoorbeeld aan zure snoepjes van Haribo, bijvoorbeeld de appelringen met appelsmaak.
Deze likeur wordt gemaakt in Nederland en heeft een alcoholpercentage van 14%. Drink deze zure matten likeur puur of met ijs.
Zuur is een van de vijf basissmaken, naast zoet, zout, bitter en umami. De tong bezit chemoreceptoren voor elk van deze smaken; alle andere smaaksensaties zijn in feite reuksensaties.
In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!
Chocolade is het meest gegeten snoepgoed ter wereld.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk frisdrank te drinken.
Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. De suiker werd toen eerst verhit en daarna werd er een smaakje bij gedaan. De Duitse keizers lieten het suikerwerk uit de Zuidelijke Nederlanden (nu Nederland) halen.
Snoep heette toen nog suikerwerk en werd vooral in de hoogste kringen al gauw razend populair.
Gelatine uit varken is haram. Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal.