Skaileer is imitatieleer dat bijna niet te onderscheiden is van echt leder. Echter merkt u het wel degelijk in de prijs. Doordat skaileer een imitatie is van leer, heeft het een andere samenstelling: het bestaat uit een kunststof dat is aangebracht op een drager van textiel (vaak 100% polyester).
Omdat skai leer kunstleer is, heeft het een andere samenstelling dan 'echt' leer. Het wordt gemaakt door een kunststof aan te brengen op een drager die van textiel gemaakt is. Deze drager wordt vaak van polyester gemaakt.
Deze kunstleren zijn vaak vervaardigd uit polyurethaan (PU) met een micoporeuze structuur. Kunstleren die geen vocht opnemen zijn vaak vervaardigd uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan.
Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Vaak worden leerproducten vervangen door een alternatief van polyester. De laatste jaren wordt dit materiaal steeds vaker geframed als vegan leer. Dit klopt in definitie, want er worden geen dierenhuiden gebruikt.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Het 'PU' in PU leer staat voor PolyUrethaan. De zichtbare laag van PU leer is namelijk een polyurethaan folie of coating. Deze is soms aangebracht op een laag splitleer, maar kan echter ook uit samengeperste leerresten bestaan. Hoewel PU leer dus echt leer bevat, is het materiaal dat u ziet en voelt géén leer.
Kunstleer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld stoelen, bankstellen, handtassen, jassen en schoenen. Een van de grote voordelen is dat het geen vocht opneemt of doorlaat. Dit is belangrijk wanneer het toegepast wordt in kleding of schoenen. Er bestaat ook een soort kunstleer voor de voering van schoenen.
Het maken van leer is niet alleen enorm vervuilend, er is ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Hierdoor draagt de leerindustrie ook bij aan droogte en watertekorten. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker, maar kosten ook veel meer tijd.
Veganisten gebruiken niets waar dierlijke producten of bijproducten voor zijn gebruikt. Ze eten geen vlees, vis of zuivel, maar dragen ook geen wol, zijde of leer.
Eco leder bestaat voor 70% uit leer en voor 30% uit polyester. Microleer heeft dezelfde eigenschappen als echt leer, maar omdat het gecombineerd wordt met microvezel zijn er nog enkele extra voordelen ten opzichte van echt leer. Eco-leer is bijvoorbeeld altijd waterbestending waardoor vlekken veel minder kans hebben!
Hoe onderhoud je kunstleer? Om het kunstleer soepel te houden, schoon te maken en op te frissen kun je je kunstleren meubel het beste 1 keer per 4 maanden behandelen met onze Leatherlook Clean & Care onderhoudsset. Met dit onderhoudsproduct heb je nog langer plezier van je meubel.
Wordt veelal gebruikt voor het bekleden van kussens en banken in boten, caravan en auto. Voor vragen over de toepassing van Skai kunt u hier klikken. Wij hebben een aantal handige tips & trucs voor u op een rijtje gezet. Bij stofnodig.nl kost skay / kunstleer heavy duty slechts €13,95 per meter.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Polyurethaan is een kunststof die over het algemeen wordt afgekort met PU. Deze kunststof behoort tot de polymeren en kent verschillende toepassingen. PU bestaat uit twee verschillende segmenten: een hard segment en een zacht segment. Het zachte segment van polyurethaan eindigt op twee of meer OH-groepen.
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Doe een klein beetje water op het product, want echt leer absorbeert vocht. Als het product nep is, dan blijft het water simpelweg op het oppervlak liggen. Echt leer absorbeert een kleine druppel water binnen een paar seconden, waardoor je in een mum van tijd weet of het product van echt leer is of niet.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Onderhoud vegan leer
Het onderhoud van vegan leer verschilt niet van echt leer. Wissel af, als je elke dag dezelfde tas gebruikt, zal hij natuurlijk sneller slijten. Maak regelmatig schoon ook van binnen. Gebruik een vochtige doek en veeg in lichte en draaiende bewegingen over de vlek.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.