Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine. Wanneer er teveel histamine in je lichaam vrijkomt, uit zich dat in allergische reacties. Je kunt dan last hebben van: Irritatie van huid, neus, keel en longen.
Histamine in de hersenen zorgt voor afgifte van dopamine en (nor)adrenaline. Als histamine in de hersenen niet goed kan worden afgebroken omdat het enzym HNMT (histamine n-methyl transferase), niet goed werkt dan kunnen door kleine problemen al aanvallen van stress en angst ontstaan.
DAO (di-amine-oxydase) is een enzym dat samen met de enzymen MAO (mono-amini-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase) voor de afbraak van histamine zorgt. Dit gebeurt in de darmen, lever en in het bloed.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Alle soorten wit-, bruin- en volkorenbrood zijn toegestaan, evenals zuurdesem- en roggebrood zonder conserveermiddelen. Eet bij voorkeur bruinbrood. Crackers, knäckebröd e.d. zijn toegestaan als ze geen vanille of ei bevatten. Krenten- en rozijnenbrood bevatten vanille en kunt u beter niet gebruiken.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie. Een van de weinige producten overigens. Beide rooibossoorten – rode rooibos en groene rooibos – zijn geschikt voor mensen met histamine-intolerantie.
Hoofdpijn. Na het eten van voeding met histamine kan ook hoofdpijn optreden. Soms is die heel snel voelbaar, maar op andere momenten kan het zijn dat je hoofdpijn pas na een tijdje opkomt. Ook migraine kan erop wijzen dat je lichaam histamine niet voldoende kan afbreken.
Een histamine provocatietest duurt ongeveer 45 minuten en is niet pijnlijk. Wel kunt u door de inademing van histamine last krijgt van hoesten, heesheid en/of kortademigheid. Indien deze klachten te heftig voor u zijn krijgt u meteen een luchtwegverwijder toegediend die de reactie ongedaan maakt.
Fruit. Wie histamineproblemen heeft, kan gewoonlijk naar hartenlust fruit eten. Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam.
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.
Als de antihistaminica niet goed werkt, is het mogelijk om te starten met immunotherapie. Vormen van anthistaminica: Antihistaminica zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld: tabletten, sprays en oogdruppels. Bij een levensbedreigende allergische reactie krijgt u een injectie met antihistaminica.
Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.
Zuivel. Met name in schimmelkazen, oude kaas, kwark, karnemelk en yoghurt vind je heel veel histamine. Je kunt beter kiezen voor jonge kaas of smeltkaas. Ook melk, slagroom en crème fraîche bevatten niet heel erg veel histamine.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Voeding om te vermijden in een histamine-arm dieet
Begin je dieet door voedingsmiddelen te laten staan die veel histamine bevatten of de grootste vrijmakers zijn. Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt.
Natuurgeneeskundigen adviseren bij acute klachten vooral het kruid Scutellariae en de bioflavonoïde Quercetine. Scutellariae is een kruid dat de afgifte van histamine remt. Onderzoek heeft uitgewezen dat stoffen uit dit kruid bovendien de vrijmaking van arachidonzuur uit cellen remmen.
Standaarddosering die in Nederland wordt gebruikt bij de behandeling van chronische urticaria is voor cetirizine, ebastine en rupatadine 10mg / dag. Voor fexofenadine is dit 180mg / dag en voor levocetirizine en desloratadine 5mg / dag.
Een wijntje kan altijd natuurlijk en kies daarom bij voorkeur een droge witte wijn. In rosé of rode wijn is de histaminespiegel (sulfieten) van nature hoog en versterken je allergische reactie. Indien je toch ervoor kiest om alcohol te drinken, neem dan bij voorkeur whisky, wodka of jenever.
Bij de histamine test wordt het histaminegehalte in de darm gemeten na provocatie. Het DAO-gehalte wordt niet bepaald; de hoge histaminewaarden in de ontlasting duiden wel op een DAO-tekort. Histamine neemt toe bij gebruik van chocolade, oude kaas en rode wijn.
Een histamine intolerantie kan ook worden opgespoord door de enzyme activiteit van diamine oxidase (DAO) in je bloed te meten.