Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Droge (vollere) Riesling is lekker bij zuurkool, gevogelte, zeevruchten en varken. De wat frissere Riesling smaakt nog lekkerder met lichte vissige hapjes en asperges. Subtiel zoete Rieslings zijn te gek bij Aziatisch eten.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Hapjes voor een gezellige borrelplank
Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Een volle witte wijn van druivenrassen als Pinot Grigio, Riesling en Viognier serveer je het beste op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Een droge, frisse wijn serveren van druivenrassen als Verdejo of Sauvignon Blanc? Houd dan rekening met een wat lagere temperatuur, tussen de 8 tot 10 graden.
Een uitstekende fles Riesling kan wel tientallen jaren onder goede omstandigheden in een wijnkelder worden bewaard en is dan nog steeds goed. Dat hebben we vooral te danken aan de zuren in de wijn, die een conserverende werking hebben.
Toch komen de meeste riesling wijnen uit Duitsland, omdat de druif hier het meest aangeplant wordt. Andere landen waar de druif wordt geplant zijn Oostenrijk, Australië en het noorden van Italië. De riesling-druif doet het goed in veel verschillende klimaten en is daardoor een geliefd druivenras.
De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit.
Vaak kun je een riesling herkennen aan een petroleum achtige geur. Waar komt dat door? De schil van de rieslingdruif bevat een anti-oxidant die bescherming biedt tegen zon, temperaturen en andere factoren. Dit antioxidant geeft een petroleum achtige geur in de wijn en die kun je herkennen!
Bij paling in 't groen mag u zeker een wat pittiger witte wijn gebruiken. Bij een gerookte paling kunt u heerlijk een Riesling of Pinot Gris, Pinot Blanc of Pinot Grigio combineren.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Wijnen die je tussen de 10 en 20 jaar drinkt.
De wijnen waar je het meest op wilt focussen als beginnende verzamelaar, zijn krachtigere rode wijnen die gemakkelijk 10 of 20 jaar kunnen worden bewaard, zoals Cabernet Franc, Merlot, Super Toscanen uit Italië, Sangiovese en Malbec.
Hoe lang kun je witte wijn bewaren met schroefdop? Ook voor witte wijn geldt dat je een fles met een schroefdop net zo lang kunt bewaren als een fles met een kurk. Afhankelijk van het type wijn is dit tussen de één en tien jaar.
Witte wijn bewaren
Je kan een geopende fles witte wijn tot maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Wel merk je bij witte wijnen na één dag al verschil. Dit verschil betekent niet dat de wijn niet meer goed is, maar je zal merken dat de frisse en fruitige smaak vermindert.
Al kan je zeker opteren voor een witte wijn die een bloemige geur en smakenpallet heeft. Een chenin blanc of een frisse riesling bijvoorbeeld. Die zomerse toets past niet alleen bij de zomerse temperaturen, maar laat de volle smaken van de charcuterie volop floreren.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.