Zonnestralen die worden gereflecteerd door zonnepanelen kunnen onbedoeld zorgen voor vervelende en zelfs gevaarlijke verblinding.
De Rechtbank Gelderland heeft op 17 juli 2013 geoordeeld dat de plaatsing van zonnepanelen door de buren in de betreffende zaak geen onrechtmatige hinder oplevert (zie RVR 2013/104). Als buren dien je – tot een zekere mate – het één en ander van elkaar te dulden.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst.
Monokristallijne panelen hebben vaak, voor een nog gelijkmatiger beeld en minder reflectie, een zwart gespoten frame. Als daarnaast ook de zogenaamde 'backsheet' zwart is, zie je geen witte ruitjes meer tussen de cellen. Dat heet een 'all black' of 'full black' zonnepaneel.
Blauwe zonnepanelen presteren beter bij diffuus licht (bewolking) dan een zwarte zonnepanelen. Dit komt doordat de silicium kristallen als waaiers naar buiten liggen, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen.
In de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.
De richting van het dak
Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
Zonnepanelen niet op het dak
Indien de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst, maar bijvoorbeeld in uw achtertuin, dan mag dat zonder vergunning onder twee voorwaarden: De constructie mag niet hoger zijn dan vijf meter. U voldoet aan het bestemmingsplan van uw woning en de voorwaarden die daarin gesteld zijn.
De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom, terwijl we in huis wisselstroom gebruiken. Het omvormen gebeurt met een bepaalde frequentie, waardoor delen van de omvormer en/of de wand waaraan deze hangt, gaan meetrillen. Deze trillingen veroorzaken de bromtoon.
Als een omvormer te warm wordt kan het rendement wel met 5 procent naar beneden gaan. Daarnaast zal je omvormer sneller aan vervanging toe zijn als deze regelmatig te heet wordt. Een koele en geventileerde plaats is dus ideaal.
De omvormer is een elektronisch apparaat, vergelijkbaar met een TV of wasmachine. Deze bevat printplaten met elektronische componenten die bij defecten of overbelasting in brand zouden kunnen vliegen. Theoretisch zit hier dus een risico.
Hou altijd een afstand van circa 20 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand, dakgoot en nok. We noemen dit de zogenaamde No-Go-zone. Aan de randen van het dak zijn de windlasten namelijk een factor 3 keer hoger dan elders op het dak. Het is raadzaam om op de randen geen zonnepanelen te plaatsen.
Blootstellingscriteria voor straling
De aanbevolen limiet voor elektrische velden (als de fysieke zonnepanelen zelf) is 5 kilovolt per meter. Het elektromagnetische veld dat zonnepanelen zelf opwekken, is erg zwak. Om de laagspanning van zonnepanelen geschikt te maken voor het stopcontact is een omvormer nodig.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Een te hoge hellingshoek is ongunstig voor de totale opbrengst, maar zonnepanelen plat leggen is ook niet verstandig. Een plat dak is meestal kleiner van oppervlakte dan een hellend dak, waardoor er minder zonnepanelen op passen. Vaak zit er ook nog een dakraam in de weg.
HomeQgo is één van de aanbieders waar je inzicht kan krijgen in de mogelijkheden. Zij brengen voor jou in kaart of het mogelijk is én hoeveel zonnepanelen er neergelegd kunnen worden. Zij werken alleen samen met installateurs die goede kwaliteit leveren.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Duitse of Chinese zonnepanelen
In werkelijkheid zijn de verschillen in verwachte opbrengsten klein. Let daarom op een goede prijs en de betrouwbaarheid van de fabrikant. Duitse zonnepanelen zijn niet beter dan Chinese panelen: het land van productie is geen kwaliteitsgarantie.
Wat zijn A-merken? Zonnepanelen fabrikanten met een goede reputatie en producten van hoge kwaliteit noemen we ook wel A-merken. We kijken dan niet (alleen) naar certificeringen en keurmerken, maar vooral naar de algehele waardering van het bedrijf.