Sappen horen in de kern van het vlees, niet op de bodem van het bord. Door het vlees gesloten (dus niet prikken!)te laten rusten voorkom je nattigheid en behoud je smaak en sappigheid.
Zodra je stopt met de verhitting is het verstandig om vlees even wat tijd te geven, om het te laten rusten. Het vleesvocht en de eiwitten 'ontspannen' weer en verbinden zich beter, zodat er minder vleesvocht verloren gaat. Als er veel vleesvocht verloren gaat wordt het vlees taaier.
Door het vlees strak in alufolie te wikkelen gaart het veel te snel door en het mooie krokante korstje van het bakken wordt zacht. ZONDE! Op een warme plek laten rusten is heel belangrijk voor alle soorten steaks zoals biefstuk, entrecôte en ribeye. De vleessappen en de warmte verdelen zich mooi door het vlees.
Dat is cruciaal. Gooi je te koud vlees in de pan, dan koelt je bakvet snel af en gaat het vlees sudderen. Wil je niet. Droog deppen: gooi geen natte lap vlees in je pan, want het vocht zorgt ervoor dat het vlees gaat koken in plaats van bakken.
Met een paar druppels water kun je de temperatuur van de pan controleren. Je zit goed als de waterdruppels in de pan opspringen en snel verdampen. Verhit één eetlepel olie, vloeibare margarine of een ander bak- en braadproduct per persoon.
Een zure marinade verzacht de spiervezels in het vlees. Zo kan je met wat citroensap, azijn of yoghurt taaie stukken vlees omtoveren tot bijvoorbeeld deze Midden-Oosters getinte malse hap. Ook tannines doen het goed in samenwerking met vlees.
Vlees mals en sappig bakken
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Dichtschroeien is het op hoog vuur aanbakken van vlees. Zo zouden de vleessappen behouden blijven: je schroeit het als het ware dicht. Op die manier behoud je maximaal veel smaak en sappigheid, zodat het vlees niet snel taai wordt.
Wat gebeurt er als je vlees bakt? Zodra het vlees in aanraking komt met een goed verhitte pan dwing je de sappen van de bakkant naar het centrum van het vlees te gaan. Het sap zit in vezels die door het bakken van structuur veranderen.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Wanneer je vlees wil laten rusten alvorens te snijden, kan je best een goed warm bord of een warme ovenschaal nemen, het vlees daar op leggen en even afdekken met wat aluminiumfolie of een ander warm bord. Laat het vlees niet te lang rusten want dan is de kans natuurlijk groot dat het te sterk afkoelt.
10 minuten is het minimum. Folie erover, niet te strak, maar wat losser zodat het vlees niet wordt afgesloten en je vlees lekker sappig blijft.
Doe niet al het vlees ineens in de pan: dat heeft tot gevolg dat het vlees staat te koken in plaats van te bakken. Van koken wordt het vlees taai. Braad het daarom beter aan in porties. Elke keer als een portie vlees mooi toegeschroeid is, doe je ze in de andere pan bij de uien.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
In een te grote pan verbrandt de boter, in een te kleine pan wordt het vlees niet gelijkmatig gebakken. Schroei het vlees aan weerszijden dicht en temper het vuur. Blijf met het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig. Prik echter nooit met een vork in het vlees maar gebruik een spatel.
Het Voedingscentrum adviseert om niet vaker dan vijf keer per week rood vlees te eten. Die aanbeveling heeft overigens nog een andere reden: het gehalte aan verzadigde vetten in vlees. Verzadigde vetten zijn de 'verkeerde' vetten.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Biefstuk die gebakken is tot medium (145°F), medium-well (155°F), en well-done (165°F) is over het algemeen veilig om te eten. Het eten van rauwe (125°F) of medium-rare (135°F) biefstuk, hoe lekker u het ook vindt, geeft een verhoogd risico op door voedsel overgedragen ziekten.
Het marineren met maïzena is de basis van deze kooktechniek. Velveting doet meer dan enkel het mals maken van kip en vlees: het creëert een beschermende laag die het vlees gelijkmatiger kleurt, zorgt dat de sappen in het vlees blijven zitten en verbetert de algehele aanhechting van de saus.
Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op. -Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Door met de hamer op het vlees te slaan wordt het bindweefsel beschadigd waardoor het vlees malser wordt. Ook taaie stukken worden hierdoor zachter. Dankzij dit instrument kunnen bijvoorbeeld zachte schnitzels gemaakt worden.