Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Geef onkruid geen kans
Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem.
Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind). De goede verhouding tussen de fijne en grovere korrels) zorgt voor een optimaal drainerend vermogen.
Om terrassen, tuinpaden of opritten die aangelegd zijn met klinkers of tegels op te voegen, wordt meestal wit zand gebruikt. Je hoeft enkel het zand uit te strooien en in te keren met een borstel. Dit herhaal je best enkele keren want zware regenbuien kunnen het zand tussen de klinkers of tegels wegspoelen.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Na verloop van enkele dagen zullen er gaten in de voegen vallen, zeker nadat het heeft geregend. Vul deze voegen weer op met zand, en herhaal dit zo vaak als nodig is om de voegen volledig te vullen. Het is niet erg dat er een beetje zand op het oppervlak achterblijft, maar zorg dat er geen hoopjes blijven liggen.
Brekerzand, ook wel inveegzand genoemd, is een type zand wat gebruikt wordt het invegen van bestrating als betonklinkers (met brede voegen). Brekerzand is zeer grof, hoekig en scherp, wat er voor zorgt dat de bestrating goed blijft liggen.
Vegen en borstelen kan op gesloten en halfopen verhardingen. Open verhardingen worden beter geharkt. Harken en frezen: Door open verhardingen regelmatig te harken, voorkom je dat ongewenste kruiden zich vestigen. Ook op vast getrilde verhardingen (dolomiet) kun je met een hark of krabber ongewenste kruiden verwijderen.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
Eén van de belangrijkste klussen bij het bestraten is wel het invegen ook wel inwassen genoemd van de bestrating. Het op een juiste manier invegen van het straatwerk kan veel onkruid in de toekomst voorkomen en zorgt ervoor dat de bestrating mooi op zijn plek blijft liggen zonder te verzakken.
De hoeveelheid brekerzand per m2 bij het invegen is wat lastig te zeggen, maar de hoeveelheid zand die onder het straatwerk zit is wel te berekenen. Bij een terras is de hoeveelheid per m2: ±0,15-0,20m³ en bij een oprit: ±0,08-0,10m³.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk. Ophoogzand is fijner en bevat veelal leemdeeltjes.
Worteldoek onder tegels
Het leggen van een worteldoek kan ook een manier zijn om overmatig onkruid vorming tussen uw tegels te voorkomen. Breng het doek hiervoor aan onder het zandbed. Onkruid kan namelijk alleen groeien wanneer het zonlicht krijgt.
Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk. Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken.
Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.
Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen. Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen.
Het aantrillen van de bestrating doet u na het inwassen van de voegen. Dit is de laatste stap, waarmee u ervoor zorgt dat de stenen op een degelijke manier in de bedding komen te staan. Dit voorkomt onder andere dat de stenen de neiging hebben om om te vallen wanneer er sprake is van een flinke belasting.
Bonus: Hoe klinkers leggen op andere ondergronden
Op split: Gebruik een fundering en onderfundering van gebroken steenslag (0/20-0/32 mm) en een straatlaag van split (1/3-2/5 mm). Rei af op 3-5 cm zonder vooraf te verdichten.
Na het leggen van de klinkers veegt u de oprit in met inveegzand. Dit vult de voegen die u heeft opengelaten. Vervolgens kunt u de klinkers aftrillen met een trilapparaat, kies voor extra bescherming een trilplaat met rubbermat, uw opritstenen zullen dan nog ca 1,5 cm zakken.