Volgens een onderzoek uit 2017 onder leiding van Dr. Faulkner aan de Loughborough University in London blijkt dat een warm bad van een uur gelijk staat aan hetzelfde aantal calorieën (140) verbranden als een wandeling van 30 minuten.
"De verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je stofwisseling iets sneller is dan in rust. Hierdoor zal je bij het nemen van een warm bad iets meer calorieën verbranden dan als je op de bank ligt, maar zeker niet meer dan als je sport."
Het is niet te geloven, maar om af te vallen kun je ook gewoon wat vaker een warm bad nemen. Onderzoekers beweren dat dertig minuten badderen in een warm bad (40 graden) even goed is voor je gezondheid als een wandeling van 30 minuten.
Het klinkt paradoxaal, maar een warm bad helpt je lichaam om af te koelen. "Dat komt omdat het de bloedvaten in de huid openzet", zegt Lode Godderis, professor geneeskunde aan de KU Leuven. "Als je uit bad komt, kan je lichaam sneller warmte verliezen door die open bloedvaten. En dat helpt om af te koelen."
Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt. Daarnaast kun je het beste producten op oliebasis gebruiken en kun je je na het badderen insmeren met een bodycrème of vette zalf.
Badderen is goed voor je ontspanning, maar minder goed voor je huid. Het klinkt gek: van een bad droogt je huid juist uit. Door het gebruik van warm water en zeep verdwijnt het vetlaagje van je huid. Te vaak warm badderen of douchen kan dus minder goed voor je huid zijn.
Contact met warm water prikkelt zenuwen
Het lijkt dus dat contact met warm water zenuwen prikkelt die kleine bloedvaten onder je huid laten samentrekken. Daardoor wordt het volume van weefsel onder je huid kleiner, terwijl het oppervlakte van je huid gelijk blijft. Daardoor ontstaan rimpels.
Weldadig warm en niet te heet
De ideale temperatuur voor een warm en ontspannend bad ligt rond de 36 en 38 graden Celsius. Warmer is niet aan te raden; een te hoge temperatuur kan de hartslag en bloedcirulatie belasten.
We kennen allemaal de uitdrukking: 'het voelt als een warm bad'. Een begrip waarbij wij ons duidelijk prettig voelen. Vergelijkbaar is, het voelt als thuiskomen. Woorden die we associëren met veilig, comfortabel, vertrouwd en bovenal aangenaam!
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven.
Koorts eet calorieën
De koorts jaagt de stofwisseling bovendien flink omhoog: elke graad die de lichaamstemperatuur stijgt boven de 37 graden, verbrand je 7 tot 12 procent meer calorieën. Dat is te vergelijken met de hoeveelheid energie die je verbruikt tijdens anderhalf uur wandelen of een uur fitnessen.
Ga op de rand van je stoel zitten en hou je vast aan de armleuning. Duw vervolgens je kniën tegen mekaar en beweeg ze langzaam in de lucht, richting het plafond. Herhaal deze oefening vijftien keer. Wie extra veel calorieën wil verbranden, kan de laatste knieplooibeweging dertig seconden aanhouden.
Alhoewel het heel logisch klinkt, maakt de kou helemaal niet zo veel uit voor je verbranding. Bij comfortabele temperaturen verbrand je zo'n 75 kcal per uur. Een paar procent stijging of daling in dit getal zal niet gek veel uitmaken en dus is het effect minimaal. Hetzelfde geldt voor het drinken van ijskoud water.
Op een gewone stoel verbruikten de proefpersonen gemiddeld 76 kcal per uur, met het voetenbankje 98 en met de 'wiebelstoel' 89. Het verschil is dus maximaal 22 kcal per uur, of 176 kcal per werkdag van 8 uur.
Warm bad is goed voor je spieren, het verlicht spierpijn
Een warm bad stimuleert de bloedsomloop, waardoor je spieren even kunnen ontspannen en dankzij de versnelde stofwisseling worden beschadigingen vlotter hersteld.
● Gebruik badolie of zout (optioneel)
Badzout is goed voor je huid. En met etherische oliën laat je het lekker geuren. Laat het bijvoorbeeld ruiken naar eucalyptus als je weer helemaal fris uit bad wilt komen en kies voor lavendel of ylang-ylang als je helemaal zen wilt worden.
Maar waar komt die gerimpelde huid vandaan? Wanneer ons lichaam merkt dat onze vingers lange tijd nat zijn, zorgt het zenuwstelsel ervoor dat de bloedvaten in onze vingertoppen kleiner worden. Het volume in onze vingers wordt dus kleiner, maar de huid krimpt niet. En daardoor ontstaan er golfjes in de huid.
Als water door osmose de huid in trekt, reageert het zenuwstelsel daarop. Het autonome zenuwstelsel, dat ook de ademhaling en hartslag regelt, laat de bloedvaten in de vingertoppen samentrekken. Hierdoor neemt het volume van de vingertoppen af.
Verdrinking ontstaat door het inademen van water in de longen. Als iemand langdurig onder water blijft, zal hij eerst zo lang mogelijk de adem inhouden. Maar na korte tijd wordt de drang om te ademen zo groot dat de persoon naar adem zal happen. Hierdoor stroomt er water binnen in de mond en luchtwegen.
Verschillende studies geven aan dat het nemen van een koud bad het herstel kan bevorderen. De onderdompeling in water van 10 – 15 graden Celsius voor 5-15 minuten blijkt hierbij het meest effectief [1]. Een meer recente meta-analyse concludeert ook dat er een mogelijk positief effect is op de te ervaren spierpijn [3].
Door een bad kun je beter slapen
Een koude slaapkamer werkt, maar een bad voor het naar bed gaan zorgt voor hetzelfde resultaat. 'S nachts gaat je lichaamstemperatuur automatisch naar beneden waardoor de productie van melatonine (het slaaphormoon) op gang komt. Wanneer je in bad gaat, warmt het lichaam op.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Dit lukt je waarschijnlijk niet eens binnen een dag ð. Om 500 kcal te verbranden moet iemand, van 57 kg, een uur lang roeien of 2 uur wandelen. Weeg je zwaarder, dan kost zo'n activiteit ook meer energie. Je zal dus met eenzelfde activiteit toch iets meer calorieën verbranden.