Het antwoord is ja. Konijnen kunnen met mate sla eten. Echter, donkerbladige sla, zoals romaine en rode bladsla, is meestal de beste optie voor uw harige vriend, terwijl ijsbergsla nooit aan konijnen moet worden gegeven.
Over het algemeen is het wel beter om niet te veel sla- en koolsoorten met een vaste krop te geven, zoals ijsbergsla, witte kool, rode kool en spitskool. Die soorten geven het snelst problemen met de spijsvertering. Kies liever voor de soorten met een losse krop, broccoli, spinazie, andijvie of kropsla bijvoorbeeld.
Geef je konijnen liever verschillende kleine porties groenvoer verdeeld over de dag, dan in één keer een hele berg. Globaal eet een konijn 100 gram groenvoer per kilo lichaamsgewicht per dag, maar dat hangt er ook vanaf wat je konijn gewend is.
Mogen konijnen sla? In principe mogen konijnen gewoon sla eten, maar sommige konijnen zijn hier gevoelig voor. Geef het daarom met mate en samen met ander groenvoer.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal slechte groenten voor uw konijn.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Voorbeelden hiervan zijn kersen, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, avocado's en olijven. Ook vallen walnoten en bramen hieronder. De hele vrucht is in principe giftig, maar zorg er zeker voor dat je beestje de pit niet te pakken krijgt. In de pit zit namelijk cyanide.
Van groenten is het belangrijk dat je meerdere soorten in combinatie geeft, liefst 3 groenten per dag. Geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht en bouw het rustig op, niet teveel in een keer, dan is er kans op gasvorming of diarree.
Vermijd bovendien liever avocado, ui, knoflook, bloemkool en aardappelen. Ook rabarber is giftig. Let verder op met sla, en in het bijzonder met ijsbergsla. In kleine hoeveelheden kan het geen kwaad, maar deze groente heeft absoluut geen voedingswaarde en kan leiden tot diarree.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.
Een konijn mag nooit zonder water zitten!
Heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Zorg er dus altijd voor dat de waterfles dagelijks gevuld wordt met fris, schoon water.
Konijnen mogen best veel verse groensoorten hebben: Andijvie, spinazie, witlof, wortelloof, selderie, geplukt vers gras, peterselie, enz.
Kruiden. Wil je kruiden voeren die je konijn helpen aankomen en eetlustopwekkend werken, kies dan voor luzerne, paardenbloem, munt, kamille, oregano, peterselie, selderij, tijm, venkel en/of weegbree.
Groenvoer dat niet geschikt is voor jouw konijn of cavia
Bonen en erwten, dus ook geen sperzie- of snijbonen of peultjes.
Konijnen zorgen voor vermaak bij elkaar
24 uur per dag zijn konijnen samen. Dit is dan ook een belangrijk punt waarom een konijn niet alleen gehouden zou moeten worden. Het is onmogelijk om dit als persoon te evenaren, wij mensen moeten werken, naar school en zijn regelmatig van huis.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
De ogen zijn hoog geplaatst en aan de zijkant van de schedel, zodat het konijn bijna 360 graden rond kan zien én ver boven het hoofd uit kan kijken. Konijnen zijn over het algemeen verziend, wat verklaart waarom konijnen bang kunnen zijn voor een vliegtuig, terwijl jij het vliegtuig amper waarneemt.