Zilverzand wordt ook wel kwartszand of speelzand genoemd. Dit zand heeft een hele fijne korrelstructuur en is zeer zuiver. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit kwarts en heeft een heel laag ijzergehalte. Zilverzand is zeer geschikt als voegzand en geeft een prachtige witte voeg aan het metselwerk.
Wat zit er in speelzand? Zand voor buiten is gewoon zand. Zand is een natuurlijk materiaal en wordt ook wel kwarts of siliciumdioxide genoemd.
Het hoofdbestanddeel is zand, gevolgd door een plak- en bindmiddel (polyisobuteen en wax) en een middel om het zand zacht te maken/houden (glycerol en dimethicone).
Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand. Daardoor wordt het zand niet schoon gezeefd en kan het zand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kennen. Tevens laat het door de zandstructuur weinig water door. Dus wilt u een zandbak vullen, gebruik dan het daarvoor bedoelde speelzand.
Ondanks de stevigheid wordt Ophoogzand niet geadviseerd als Speelzand. Doordat aan het Ophoogzand weinig eisen worden gesteld wordt het zand niet schoon gezeefd. Hierdoor kan het zijn dat de levering Ophoogzand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kent.
Voor siertegels gebruik je zilverzand, ook wel kwartszand of witzand genoemd. Zilverzand geeft geen krassen op je bestrating, en wordt daarom veelal gebruikt voor tussen natuursteen, siertegels en strakke bestrating.
Speelzand kunt u gebruiken voor onder uw straatwerk. Daarnaast wordt speelzand veelal toegepast in speel- en zandbakken.
u kunt er wel voor kiezen om regelmatig opnieuw te strooien met zilverzand. Een zakje zit op €4,50 per stuk en is een echte aanrader om te gebruiken bij het kopen van nieuwe bestrating!
Het bestaat voor 98% uit gewoon (schoon) zand en de overige 2% zijn bindmiddelen die het zand een losse, luchtige structuur geven zonder de stevigheid te verliezen. Je kunt er stevige vormpjes mee maken en als je er weer goed in knijpt, valt het weer uit elkaar.
Dit rivierzand bevat dus vrijwel geen zout zoals zeezand en is vrij hoekig van vorm, vandaar dat het ook wel scherp zand wordt genoemd. Deze eigenschappen maken dat het geschikt is voor ontzettend veel toepassingen. Daarom wordt rivierzand ook gezeefd in diverse zeefmaten, zoals 0/2mm (metselzand) en 0/4mm (betonzand).
Niet ieder zandsoort kan in de zandbak. Althans, alles kan er natuurlijk wel in, maar niet alle zandsoorten zorgen ook voor leuk speelplezier. Alle grove zandsoorten, zoals drainagezand, metselzand, vloerenzand binden niet.
Voor een toplaag van Rijbak Zand wordt veelal M3C zand gebruikt (of gelijkwaardig). M3C zand is een basislaag zand voor paardenbodems. Naast M3C Zand kan ook gekozen worden voor Toplaagzand.
Zand. Om tot een afwaterende structuur te komen neem je een zandmengsel van ongelijke korrelgrootte, zoals brekerzand, rijnzand/rivierzand, of metselzand. Dus geen speelzand o.i.d. met een korrelgrootte die te uniform is, want daarmee krijg je dichtgeslagen i.p.v. drainerende grond.
Zilverzand in de voegen maakt het plaatje helemaal af
De korrelgrootte van zilverzand is een stuk kleiner en heeft dus een kleinere dichtheid. Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen.
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Na verloop van enkele dagen zullen er gaten in de voegen vallen, zeker nadat het heeft geregend. Vul deze voegen weer op met zand, en herhaal dit zo vaak als nodig is om de voegen volledig te vullen. Het is niet erg dat er een beetje zand op het oppervlak achterblijft, maar zorg dat er geen hoopjes blijven liggen.
Betonzand: grof zand (korrelgrootte 0 – 4mm) dat wordt gebruikt voor het maken van betonmortel (ookwel bekend als vloerenzand). Metselzand: gebruikt men om metselmortel te maken (korrelgrootte 0 – 2mm) Brekerzand: is heel fijn gebroken steen met een hoge haakweerstand en wordt gebruikt bij het invegen van bestrating.
Laat kinderen hun handen wassen na het spelen in de zandbak. Inspecteer de zandbak regelmatige op vervuiling. Vervang het zand wanneer er teveel vervuiling is. Vervang jaarlijks het zand van een niet afgedekte zandbak.
Dat is dus ook het grootste nadeel van zand toepassen in de tuin. Uitgedroogd zand (dus zand wat onvoldoende vocht bevat) zal altijd gaan stuiven. Ongeacht de zandsoort. Fijne zandsoorten zullen iets eerder gaan stuiven dan grof zand.