Dames kunnen kiezen voor een jurk, jumpsuit of mantelpakje. Een cocktailjurk kan eventueel ook in de zomer, maar zorg er dan voor dat de jurk niet te kort is en geen decolleté of diepe V-hals heeft. Zorg verder voor nette, donkere of lichtgrijze schoenen, het liefst zonder hoge hakken.
Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden. Een donkere, neutrale rok of jurk met donkere panty is voor dames een veilige keuze. Voor mannen is een net colbert met een donkere (spijker)broek zonder gaten of andere opvallende kenmerken gepast.
Naar een begrafenis draag je nette, rustige en donkere kleding. Dat toont respect naar de overledene en de familie. De meeste mannen dragen naar een uitvaart een net pak in een donkere kleur. Daaronder kun je een wit, grijs, blauw of zwart overhemd dragen.
Draag donkere kleuren
Maar over het algemeen kom je in het donkerblauw of zwart.
Wat je mee moet nemen naar een begrafenis of crematie, is wederom een persoonlijke kwestie. Uiteraard hoef je niet iets mee te nemen. Mensen waarderen vaak je komst al heel erg. In veel gevallen nemen mensen een bloemetje mee, wat eigenlijk altijd goed is.
In plaats van fruit of bloemen is een lievelingstijdschrift in zulke situatie meestal een welkom geschenk. Geef enkel 'inerte' cadeaus zoals boeken, wijn of cd's.
Nadat de dierbare overledene is opgebaard, kan men met familie, vrienden en dichtste kennissen de laatste groet brengen. Vooral voor het rouwproces is dergelijke groet en afscheid nemen onderdeel van het rouwproces.
Waarom donkere kleding bij een uitvaart? Het is nog altijd gebruikelijk om donkere kleding te dragen naar een begrafenis of crematie. Tegenwoordig wordt donkergrijs, donkerblauw en zwart het meest gedragen. De reden dat er voor donkere kleding wordt gekozen is uit respect voor de overledene en de nabestaanden.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
Bij een afscheidsdienst (begrafenis of crematie) is rode nagellak minder gepast. Felgekleurde nagels zijn een blikvanger, terwijl het bij een begrafenis in het algemeen gewenst is als mensen zich een beetje gedekt kleden: geen felle kleuren, geen uitbundige sieraden of extravagante make-up, geen rode nagels.
Een overzicht van enkele voorbeelden voor mannen: Een donkerblauw, donkergrijs, grijs of zwart pak met wit overhemd en nette leren schoenen, eventueel met ingetogen stropdas. Een nette, lange donkere broek (liever geen spijkerbroek) met een donkerkleurige blouse en stoffen schoenen.
U kunt gemiddeld uitgaan van 2 uur. Heeft de uitvaart een condoleance vooraf, kerkdienst met begrafenis en daarna koffie, dan kunt u rekenen op zo'n 3 tot 4 uur.
Het hoogtepunt van de rouwcultuur in Europa ligt in de 19e eeuw toen er zeer uitgebreide regels waren over hoelang en hoe er gerouwd moest worden. In de eenentwintigste eeuw is het dragen van rouwkleding meestal beperkt tot de periode rond de begrafenis of crematie.
Hoelang duurt een avondwake
Het is niet precies te zeggen hoelang een avondwake duurt maar gemiddeld is dit zo rond een uur of anderhalf, zeker als er een kerkdienst wordt gehouden. Het is gebruikelijk om na deze dienst de nabestaanden te condoleren, zeker als je niet naar de begrafenis of crematie gaat.
Waarom dragen we traditioneel zwarte kleding bij een uitvaart? Zwart is traditioneel gezien de kleur van rouw. Hiermee toont u respect en medeleven. In sommige culturen is het niet zwart, maar juist wit waarmee u laat zien in rouw te zijn.
Een kledingvoorschrift, kledingcode of dresscode is een sociale code die aangeeft welke soort kleding geschikt geacht wordt in een bepaalde omgeving en bij bepaalde gebeurtenissen. Vele kledingregels en voorschriften zijn cultureel bepaald en vormen deel van de etiquette.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
De witte roos is erg gewild voor het bruidsboeket, toch past juist de context van een uitvaart ook erg goed bij de betekenis. De witte roos staat namelijk eveneens symbool voor eerbied en herinnering, en kan dus ook gebruikt worden voor het uitdragen van dit respect en het herdenken.
Geel staat voor vriendschap en donkerrode rozen staan voor verdriet en rouw. Roze en witte orchideeën worden vaak gebruikt om sympathie te tonen en representeren gewoonlijk de eeuwige liefde.
Meestal wordt een uitvaartkist gedragen aan een aantal handvatten ofwel handgrepen die aan de zijkanten van een kist zijn gemonteerd. Meestal zitten er vier stuks aan iedere kant van de kist, zodat deze met acht personen kan worden gedragen. Dat kan dan vanzelfsprekend ook met minder: bijvoorbeeld zes personen.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Altijd leuk om te krijgen: een persoonlijk cadeautje. Bijvoorbeeld een familiefoto in een mooi lijstje, of een gepersonaliseerd sieraad met naam. Zo geef je niet alleen een cadeautje, maar eigenlijk ook meteen een mooie herinnering.