Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden. Het is in dit geval dus het beste om deze roerbakgroenten te verwerken in een saus of als soepgroenten.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Je kunt wel een ei klutsen en invriezen. Maar let wel op, door een ei in te vriezen verandert de structuur. Door er wat zout of suiker aan toe te voegen verandert, dit niet en blijft het ei ook lekkerder. Gerechten waar je ei in hebt verwerkt kun je wel invriezen.
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Zolang de THT-datum op de verpakking nog niet verstreken is en de verpakking nog dicht is, kun je kipfilet invriezen. Tenminste, zolang deze nog niet eerder is ingevroren! De temperatuur in de diepvries mag niet hoger zijn dan -18°C. Je kunt kipfilet dan tot wel negen maanden bewaren!
Re: Brood met beleg invriezen? Alle vleeswaren zoals ham, boterhamworst, salami, filet american kunnen prima in de vriezer. Mijn moeder heeft het zo jaren gedaan. Kaas kan ook maar wordt bij ontdooien wat korrelig.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Gebakken aardappelen kun je prima invriezen om deze langer houdbaar te maken. Eventueel, zeker als je deze speciaal bakt om in te vriezen, kun je de aardappelen niet helemaal bakken. Daardoor kun je na het half of helemaal ontdooien, de aardappelen nog af bakken en goed opwarmen.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Vries brood direct na aankoop in porties in en haal er elke dag uit wat je nodig hebt.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Hun expert op dit gebied geeft aan dat vershoud- of zilverfolie in principe prima gebruikt kan worden in de vriezer, maar dat aluminiumfolie niet altijd ideaal is. Er wordt ons verteld dat u dit soort folie beter niet kunt gebruiken om heel zure of zoute producten in te verpakken of af te dekken.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Bloemkool schoonmaken is zo gedaan. Je haalt de buitenste bladeren er vanaf en snijdt de stronk eruit. Daarna hak je de kool in roosjes die je goed wast. De groente is nu klaar voor verdere bereiding: je kunt de bloemkool invriezen, koken, bakken of rauw vermalen tot bloemkoolrijst.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.