De beste manier om van je mieren af te komen is het sluiten van het nest. Doe dit door kokend water in het nest te gooien. Doe dit een aantal dagen. De mieren zullen vanzelf verdwijnen.
Een beproefde methode om mierenoverlast tegen te gaan is kokend water in het mierennest te gooien. Wanneer je dit een aantal dagen volhoudt zullen de mieren verdwijnen en hiermee samengaand de overlast. In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Er blijft uiteindelijk een mierennest over met alleen maar glanzende houtmieren. Dit nest kan tot wel 20 jaar actief blijven, kortom een mierensoort die voor nogal wat overlast kan zorgen. De kolonie van de glanzende houtmier kan beschikken over één koningin, maar ook over meerdere koninginnen.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Vanaf de buitengevel vinden mieren ingangen in huis via kieren bij dorpels, kozijnen of spouwmuren. Kieren en openingen in huis zitten meestal verscholen achter de plinten van de vloer waar de muur aansluit of tussen de raamkozijnen en vensterbanken.
In een enkele jaren oud mierennest leven 80-200 mieren (slankmieren bijvoorbeeld), 500-10.000 (wegmieren en steekmieren bijvoorbeeld), 5000-100.000 (bijvoorbeeld schaduwmieren, gele weidemieren en glanzende houtmieren) tot 30.000-1.000.000 (rode bosmieren). Een mierenkolonie kan uit verschillende mierennesten bestaan.
Mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Maak dus een mengsel van twee delen water op één deel azijn en besproei daarmee het pad.
Als de koningin doodgaat, komen er geen nieuwe mieren meer bij. Het mierenvolk sterft dan langzaam uit. Een mierenkolonie wordt gesticht door een bevruchte koningin. Ze is bevrucht tijdens de bruidsvlucht: gevleugelde mannetjes en koninginnen vliegen dan massaal uit om te paren.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Voor een snelle en krachtige werking gebruik je Bayer mierenpoeder. Het 'knock-out' mierenpoeder zorgt ervoor dat de eerste mieren al binnen 1 uur dood zijn. Bayer Baythion is een oplosbaar mierenpoeder. En werkt daarom het beste als het opgelost is in water.
Mieren die in de strijd gewond raken, worden door hun soortgenoten naar het nest vervoerd om aldaar verzorgd te worden. Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Ook kan een mierennest dat zich in de muren of zelfs fundering van jouw huis heeft gesetteld flinke schade aanrichten. Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel en voeden zich bijvoorbeeld door middel van bladluis, waardoor ze ook bladluis meenemen op jou planten.
Mieren lopen bijvoorbeeld nooit over een koperdraad heen, ze hebben namelijk een hekel aan koper. Leg kopertape langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen.
Er zijn zowel zoogdieren, reptielen, vogels als geleedpotigen die voornamelijk van mieren leven. Ook dieren die termieten eten worden vaak formicivoor genoemd, hoewel termieten een eigen orde hebben (Isoptera), mieren vallen onder de vliesvleugeligen of wesp-achtigen (Hymenoptera).
Mieren bestrijden met spiritus
Spiritus in het nest gieten en aansteken is absoluut geen aanrader om mieren te bestrijden.
Mieren worden actief vanaf de lente, wanneer de temperatuur hoger wordt. En hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren! Een piek in mierenactiviteit vindt dan ook meestal plaats in de zomer.
Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Ook kunnen sommige soorten mieren steken of bijten. De tropische faraomier, die weinig voorkomt in ons land, kan met zijn urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden. Het is nog onvoldoende duidelijk welke ziekteverschijnselen het gevolg zijn van mieren.
Mieren houden van bodems die los, droog en goed belucht zijn. Dat is precies wat je meestal onder een typische betonnen oprit hebt. Ook een oprit met straatstenen of andere tegels zal een dergelijke ondergrond hebben. Mieren houden van de warmte die door het beton of de tegels geen komt en tot diep in de aarde gaat.
Met chloor
De truc om van mieren af te geraken is om het geurspoor dat ze volgen te onderbreken. Dat kan door andere sterke geuren te gebruiken. Chloor is één van de mogelijkheden. Leg een watje met chloor op het traject dat de mieren afleggen.