Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte.
Als de cellen van de placenta afsterven door een coronavirusinfectie raakt het systeem verstopt.Dat kan leiden tot zuurstoftekort, extreme nood of zelfs overlijden van het kind. 'Wat het erg moeilijk maakt is dat vrouwen niet voelen wanneer de placenta geïnfecteerd is.
Ook niet of jouw baby na de geboorte minder ziek wordt van corona. We weten wel dat kinderen meestal niet erg ziek worden door corona. Baby's van zwangere vrouwen die corona hebben of hebben gehad, worden vaker opgenomen op een intensive care dan andere baby's.
Een fikse griep of verkoudheid kan geen kwaad voor je ongeboren kind. Het is zelfs zo, dat hij baat heeft bij de antistoffen die jouw lichaam aanmaakt als je ziek bent. Die komen via de placenta ook bij je baby terecht.
De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus. Na de invoering van universele rubellavaccinatie is congenitale rubella zeer zeldzaam geworden. Deze infectie komt daarom niet aan bod.
Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
De meeste vrouwen die COVID-19 hadden tijdens de zwangerschap krijgen gezonde kinderen. Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft.
Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam. Je kan net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.
Bij hoesten, niezen of bij het maken van onverwachte bewegingen kan dit een trekkend of stekend gevoel geven. Deze klacht kun je al vroeg in de zwangerschap krijgen, maar het kan absoluut geen kwaad voor jou of de baby.
Zwangere vrouwen kunnen wel kortdurend xylometazoline neusspray gebruiken bij een verstopte neus. In een normale dosering (max. 3 keer per dag voor maximaal 1 week) kan de neusspray gebruikt worden. Er zijn geen aanwijzingen dat het middel bij normaal gebruik tot vaatvernauwing in de placenta leidt.
Zwangerschap De veiligheid van Strepsils tijdens de zwangerschap is niet vastgesteld, het gebruik ervan wordt daarom niet aangeraden. Borstvoeding De veiligheid van Strepsils tijdens de periode van borstvoeding is niet vastgesteld, het gebruik ervan wordt daarom niet aangeraden.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Vitamine A is van belang voor een goed werkende placenta, een gezond gewicht van de foetus en om vroeggeboorte te voorkomen. De voorloper van vitamine A vind je in de vorm van betacaroteen in oranje gekleurde groenten en fruit zoals zoete aardappel, pompoen, wortels en abrikozen.
Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. De bacterie Listeria kan in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren, groente en fruit zitten. Listeria kan niet tegen verhitting. De parasiet Toxoplasma kan zitten in rauw of onvoldoende gaar vlees.
Onvoldoende werking van de placenta
Meestal blijft eerst het buikje achter in de groei. De baby is dunner en heeft minder vet. De hersenen en het hart krijgen dan nog wel voldoende voedingsstoffen. Een baby kan langere tijd met minder voedingsstoffen blijven leven en zich verder ontwikkelen in de baarmoeder.
Symptomen placenta loslating:
Pijn blijft constant. Pijn op plaats waar placenta zit. Baarmoeder is onrustig, veel harde buiken, vaak een harde buik die niet meer ontspant. Meestal bloedverlies.
Alleen immunoglobuline G antistoffen ( IgG ) zijn in staat de placenta te passeren, waardoor zij in de circulatie van het kind kunnen komen. Het kan noodzakelijk zijn om ook bij de vader de betreffende bloedgroepen te typeren om een uitspraak te kunnen doen over de te verwachten bloedgroep van het kind.
Neusspray of druppels bij verkoudheid en verstopte neus
Dan kan stomen met heet water verlichting geven. Als dat niet voldoende helpt, dan kun je tijdens je zwangerschap een neusspray of neusdruppels gebruiken. Neusdruppels of neusspray met natriumchloride (fysiologisch zout, zout water) hebben de voorkeur.
Paracetamol (eventueel in combinatie met coffeïne) voor pijnstilling en koorts kan gedurende de gehele zwangerschap worden gebruikt.
Kruidvat Xylometazoline HCl Menthol 1 mg/ml kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap, volgens de instructies en gedurende niet langer dan een week. Borstvoeding Het is niet bekend of xylometazoline wordt uitgescheiden in de moedermelk. Een risico voor de zuigeling kan niet worden uitgesloten.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
Als je last hebt van harde buiken, ook wel Braxton-Hicks contracties of oefenweeën genoemd, voelt je buik plotseling hard of gespannen aan.Dit komt doordat je baarmoeder zich samentrekt.Dit doet je baarmoeder om zich klaar te maken voor je bevalling.
Tijdens de zwangerschap kan je neus dus groter worden. Maar je geen zorgen, hij zal weer in zijn oorspronkelijke formaat terugkeren na de zwangerschap. Na de bevalling heb je dan ook geen last meer van die verstopte neus.
Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19? Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies.
Vaginaal bloedverlies:
Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld druk zetten tijdens hoesten, niezen, ontlasting of tijdens het vrijen. Wanneer het vaginaal bloedverlies meer is dan enkele druppels óf wanneer je er ongerust over bent, neem dan contact met ons op.
Bij immuungecompromitteerde personen blijft de viruskweek ook langer dan 1 week positief en deze kan zelfs bij ernstige patiënten die opgenomen waren nog 2-3 weken positief blijven. Het is niet bekend of immuungecompromitteerde personen met alleen milde klachten ook langer dan 1 week nog levend virus uitscheiden.