Van oudsher zijn er in de Katholieke Kerk iedere dag acht tijden waarop gelovigen zich in gebed tot God richten. De getijden geven een eigen ritme aan de dag en de nacht.
Er zijn veel verschillende manieren om te bidden. We kunnen individueel of als gezin bidden. We kunnen bij de maaltijd bidden, voor het naar bed gaan, 's ochtends na het opstaan, of eigenlijk wanneer we maar willen. Het belangrijkste is dat we de tijd nemen om God oprecht te danken en Hem om hulp te vragen.
Voor christenen is bidden praten met God. Ze vouwen daarbij hun handen en sluiten hun ogen. Bidden is praten met God. Christenen bidden samen in de kerk, maar ook gewoon thuis.
Nederlanders spreken God aan met u, terwijl de veel formelere Duitsers hem 'dutzen'. Ook in veel andere Europese talen wordt God getutoyeerd.
De apostel Paulus leert ons deze gevoelens te herkennen: 'liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid [en] zelfbeheersing' (Galaten 5:22). Influisteringen van de Heilige Geest komen vaak stilletjes en subtiel. God zal zelden schreeuwen om onze aandacht te trekken.
Hoe laat God zich wél zien? Als God dus iets van zichzelf wil laten zien dan moet hij zichzelf beperkingen opleggen om echt dichtbij te kunnen komen. God wil ons sparen en daarom verschijnt hij nu de ene keer in de gedaante van een brandende braamstruik, de andere keer weer in een wolkkolom of een windvlaag.
De salat of salah (Arabisch: الصّلاة, as-salah) is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de vijf zuilen van de islam en dus verplicht (fard). Moslims zijn verplicht vijf keer per dag de salat te verrichten, volgens een Hadith door God aan Mohammed – ﷺ vrede zij met hem – gegeven tijdens de Nachtreis.
De meeste gelovigen hebben van jongs af aan leren bidden, zijn daarmee opgevoed en hebben vanuit de Bijbel, de godsdienstige opvoeding en verhalen van mensen begrepen dat bidden zinvol en daarom belangrijk is en echt helpt. Toch leven of komen er vragen.
Uw wil geschiede in de hemel zoals ook op de aarde. en vergeef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. Leid ons niet in de verzoeking maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid.
Uw naam wordt geheiligd, uw koninkrijk zal komen. Uw wil geschiedde in de hemel en hier op aarde. En vergeef ons onze zonder zoals wij de mensen vergeven die ons kwaad hebben gedaan. op aarde zoals in de hemel.
In de Schriften leren we dat God onze gebeden altijd zal horen, en ze zal verhoren als we Hem in geloof en met een oprechte bedoeling vragen. Door een gevoel van gemoedsrust krijgen we de bevestiging dat Hij ons hoort. We kunnen ook het gevoel krijgen dat alles in orde komt als we de wil van de Vader volgen.
Tijden van gebed
Salatoel-Fadjr: het gebed in de morgen. Salatoel-Zoehr: het gebed in de middag. Salatoel-'Asr: het gebed in de namiddag. Salatoel-Maghrib: het gebed na zonsondergang.
Als je te gestrest bent om te bidden, zorg dan voor jezelf
Juist op de momenten dat we Gods rust het meest nodig hebben, gaan we harder rennen en meer stressen. Geef in plaats daarvan jezelf de vriendelijkheid, ruimte en rust die je ook aan anderen geeft.
Voor de maaltijd vragen wij God ons voedsel te willen zegenen. Want geen onverschillige handeling is de maaltijd van den christen. God vraagt dat we ons lichaam in stand houden om Hem zo te kunnen dienen. De Apostel vermaant ons: 'Of gij eet of drinkt of iets anders doet, doet alles ter ere Gods' (1 Cor.
Filippenzen 4:6-7
Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Een rakaat is één gebedseenheid. Elk gebed heeft meerdere rakaats: twee bij fadjr, vier bij dhuhr, vier bij asr, drie bij maghrib, en vier bij isha. Elk gebed begint met een intentie waarin genoemd wordt welk gebed wordt verricht.
Fajr / ochtendgebed: 2 raka'ah. Dhor / middaggebed: 4 raka'ah. Asr / namiddaggebed: 4 raka'ah. Magreb / avondgebed: 3 raka'ah.
Moslims bidden vijf keer per dag in de richting van Mekka. Dit gebeurt op vaste tijden. De moeddzin, de gebedsoproeper roept ze hiertoe vanaf de minaret van de moskee op. Bidden is één van de belangrijkste plichten van de moslim.
Vervuld met Gods liefde kunnen we pijn doorstaan, angst onderdrukken, vrijelijk vergeven, twist vermijden, kracht hernieuwen, en anderen helpen en tot zegen zijn. Waarom raakt ware liefde toch ieder hart?
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Onze Vader, die in de hemel zijt, uw naam worde geheiligd, uw rijk kome, uw wil geschiede, op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren, en breng ons niet in beproeving, maar verlos ons van het kwade.
Isha bestaat uit vier verplichte ra'kaat. De leider van de salat, imam genoemd, reciteert hardop. Na de verplichte ra'kaat kan een moslim twee extra soennah ra'kaat verrichten. Volgens sommige madhhabs is het een reiziger toegestaan isha in te korten tot twee ra'kaat.
Verboden vruchten voor moslims: haram
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.