Calvé Pindakaas Light is de enige échte pindakaas, met 30% minder vet en vanaf nu ook zonder toegevoegde suikers. Dat is alles wat er nodig voor een gezond en lekker broodbeleg. Verder helemaal niets. Het is net zo smeuïg tot op de bodem.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Albert Heijn 100%
Een heerlijk natuurlijke pindakaas die zo van je mes druipt. Veel pinda's, maar net wat te zwaar gebrand - en dus ietwat bitter - en plakkerig tussen de tanden. Kan ook best een snufje zout hebben.
Whole Earth heeft het meeste zout in zijn crunchy pindakaas, maar wel de minste koolhydraten. Eiwitten zijn ongeveer gelijk, Calvé valt op met een grammetje minder.
Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan. Dit wil niet zeggen dat je oneindig pindakaas moet eten, want pindakaas is hoog in calorieën. Eet daarom pindakaas met mate. Als je wilt afvallen is het verstandiger om pindakaas niet te combineren met (teveel) koolhydraten.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Voedingswaarden 100% pindakaas
Onverzadigd (=Oke) vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. Het levert namelijk veel calorieën voor je lichaam, waardoor je ongemerkt kunt aankomen in gewicht.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Twee sneetjes volkoren brood met pindakaas met een glas magere melk kun je zien als een complete en gezonde maaltijd. Nu moet je het natuurlijk niet gaan overdrijven. Het hoge caloriegehalte noodzaakt wel tot matiging, want als je vijf sneetjes brood met pindakaas naar binnen werkt praat je wel over 700 calorieën.
Wanneer je gaat voor de minste calorieën per 100 gram dan is de AH 100% pindakaas met stukjes pinda jouw beste vriend. De AH BASIC pindakaas bevat de meeste calorieën en de rest schommelt hier een beetje tussen.
AH 100% Pindakaas naturel bestellen | ah.nl.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes. Mocht je het niet zeker weten (ieders situatie is immers anders), dan is het goed om je dokter of voedingsdeskundige te raadplegen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Hoeveel pindakaas kan ik eten? Als je wilt afvallen kun je rustig elke dag een eetlepel biologische pindakaas of notenpasta nemen. Als je er tenminste niet allergisch voor bent. Het grootste probleem is vaak dat je de notenpasta op brood eet, bijvoorbeeld bij je ontbijt.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Koolhydraten in pindakaas van verschillende merken kunnen nogal wisselen, deze twee zijn behoorlijk laag in koolhydraten: Tegua Proteine (AH) 6,7 gram koolhydraten per 100 g. Whole Earth crunchy (AH) pindakaas 7,4 gram koolhydraten per 100 g, per el ongeveer 1,5 gr.