Chlamydia: kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Herpes: als één van de partners herpeswondjes aan de mond heeft kan herpes overgedragen worden. Hiv: wordt niet overgedragen door speeksel, er is geen risico bij kussen of tongkussen. Syfilis: kan worden overgedragen als je een zweer aan de mond hebt.
Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.
Een SOA oplopen door te zoenen, kan dat? Ja, dat kan. Zonder dat je symptomen hebt, kun je het herpesvirus in je mond hebben en met het speeksel dit virus op je (seks)partner overbrengen. Ook kun jij of degene met wie je (tong)zoent, alhoewel de kans klein is, de SOA gonorroe of syfilis overdragen.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.
Je kan een soa via (tong)zoenen krijgen als je zweertjes en wondjes aan je mond hebt. Heb je blaasjes rond je lippen dan gaat het in de meeste gevallen om herpes (koortslip). Heb je blaasjes of ingedroogde blaasjes dan is een soa als herpes wel besmettelijk dat het via (tong)zoenen overgedragen worden.
Hoe ontstaat chlamydia? De oorzaak van chlamydia is een bacterie. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is, in de penis, vagina of anus. Je krijgt chlamydia door onveilige seks (zonder condoom) met iemand die besmet is.
Als je orale seks hebt (als je iemand pijpt/beft) loop je het risico dat Chlamydia bacteriën een infectie in je keel kunnen veroorzaken. Zo krijg je dus een soa in je mond of keel. Je hoeft hier geen klachten van te hebben, maar het kan wel.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Wanneer je besmet bent met chlamydia, merk je daar zoals gezegd meestal niets van. Als je wel klachten krijgt, beginnen die vaak één tot drie weken na de besmetting. De klachten verschillen voor mannen en vrouwen.
Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril? FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen.
De 'natte zoen' draait volledig om seksuele spanning. Er wordt tijdens deze zoen veel speeksel uitgewisseld. Deze zoen betekent dat je snel naar de slaapkamer geleid wordt. Dus als je geen seks wilt, kun je beter overstappen op een andere manier van zoenen.
Hoewel het vele malen minder voorkomt dan bij de geslachtsdelen, kan een Soa zich ook schuilhouden in de keel. Met name Chlamydia en Gonorroe worden relatief vaak in de keel gevonden. Het kan zijn dat je daar klachten van krijgt, zoals keelpijn, pijn bij slikken of opgezwollen lymfeklieren, maar dat hoeft niet.
Het gaan dan voornamelijk om herpes (de wel bekende koortslip), maar ook om syfilis. Zelfs hepatitis B zou je kunnen oplopen door te zoenen, al gaat het dan om besmetting via speeksel met bloed, bijvoorbeeld door beschadigd slijmvlies in de mond.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
En hebben jullie in het begin van jullie relatie geen soa-test gedaan? Dan weet je nooit zeker of je allebei geen soa hebt uit de tijd voor je relatie. Je kunt namelijk ook een soa hebben als je geen klachten hebt. Je kunt een soa in je relatie dus aan elkaar blijven doorgeven zonder dat je dat weet.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Zoals geldt voor de meeste SOI, wordt Chlamydia doorgegeven via vaginale seks, maar ook seksuele contacten, zoals liefkozingen zonder penetratie of ejaculatie, en orale of anale seks kunnen de bacterie doorgeven. Ook via seksspeeltjes of via het gebruik van de handen kan de bacterie worden overdragen.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Wat er wordt onderzocht, hangt af van de soa: Chlamydia, gonorroe: onderzoek van de urine of onderzoek van afscheiding (slijm) uit de vagina, penis, anus of keel. Syfilis, hiv, hepatitis B: bloedonderzoek. Trichomonas: bij mannen urineonderzoek, bij vrouwen onderzoek van afscheiding (slijm) uit de vagina.
Bij orale seks loop je geen risico op een soa: fabel
"De kans op een soa is bij pijpen en beffen kleiner dan bij seks zonder condoom, maar je kunt het nooit helemaal uitsluiten. We raden daarom aan om geen sperma of bloed in je mond te krijgen als je niet zeker weet of je partner hiv of een andere soa heeft.
Je kunt deze soa krijgen van orale seks, zoals pijpen en beffen. Je krijgt dan mogelijk klachten als keelpijn, moeite met slikken, vergrote lymfeklieren in de hals. Een soa geeft echter niet altijd klachten, dus laat je bij twijfel testen!
Sommige soa's kun je, behalve door seks, ook krijgen door: Contact van je bloed met besmet bloed van een ander (hepatitis B, hepatitis C en hiv). Besmetting komt dan door bijvoorbeeld: een tatoeage of piercing zetten met spullen die besmet zijn.
Als je allebei gezond bent is de kans heel klein dat je ziek wordt van zoenen. Het is zelfs goed voor je! In je speeksel zitten heel veel bacteriën, nog veel meer dan op een vaatdoekje of wcbril. Als je zoent, wissel je dus heel veel van deze bacteriën uit.