Honden hebben het hele jaar door een comfortabele plek nodig om uit te rusten. Een deken biedt meer dan alleen warmte in de winter. Honden hebben namelijk instinctief de neiging om te 'nestelen' en hun eigen hol te creëren waar ze kunnen schuilen.
Een hond kan het zeker koud hebben, ze kunnen zelfs onderkoeld raken. Wanneer een hond het koud heeft dan merk je dit aan zijn lichaamstaal.
De temperatuur van de slaapplaats is belangrijk. Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
Ja, een hond kan meerdere jaren op een dun tapijt in de gang of zelfs op de koude vloer slapen, en u zult geen problemen opmerken totdat hij problemen met gewrichten begint te krijgen of er zich cystitis ontwikkelt. Zoals u weet, is deze ziekte gemakkelijker te voorkomen dan te genezen.
De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou. Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.
Als je hond onderkoeld is, zie je dat je hond gaat trillen, minder contact zoekt met jou of andere dieren en niet wilt spelen. In het lichaam van jouw hond gaat het ademen moeizamer en wordt de hartslag zwakker. Dit zie je bij honden van verschillende groottes: Kleine honden kunnen minder goed tegen de kou.
Voor gezonde, volwassen honden van een gemiddeld ras: kies een nachttemperatuur in huis die niet meer dan 5 graden kouder is dan de temperatuur in huis overdag. Voor grote honden met een dikke vacht en sledehonden: houd de nachttemperatuur boven 10 graden om de temperatuurschommelingen niet te groot te maken.
Uitslapen is er niet meer bij
Een volwassen hond kan een nacht doorslapen zonder te plassen of te poepen. Maar in de ochtend zal hij écht een keer naar buiten moeten om zijn behoefte te doen.
De beste slaap hond op een iconisch en exclusief hondenbed
Een rustige plek, waar hij helemaal tot rust komt als hij daar behoefte aan heeft. Veel honden zijn graag bij jou in de buurt, ook als ze slapen. Een hondenbed in de woonkamer of je slaapkamer is daarom vaak een heel goed idee.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Om helemaal tot rust te komen, gaat hij vaak op zijn zij liggen met zijn vier poten ontspannen onder zich uitgestrekt. Dit is in feite de meest natuurlijke slaappositie voor een hond. Een hond die zijdelings slaapt, heeft geen schrik voor bedreigingen en zal dus best diep slapen of misschien zelfs dromen.
Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Honden zijn gevoelig voor warmte. Ze hebben een vacht die isolerend werkt en kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Verkoeling regelen zij via de tong door te hijgen en in mindere mate via de voetzooltjes. Ze raken hun warmte dus niet zo makkelijk kwijt.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
De bench moet een fijne, veilige rustplek zijn voor de hond. Leg er een comfortabele ondergrond in, zoals een kleedje of kussen of eventueel een stevige rubberen mat. Kies liefst materiaal dat gewassen kan worden: neem bijvoorbeeld een kussen waar u de hoes vanaf kunt halen.
Het kan namelijk voor een hond heel leuk zijn om lekker met een kleed te slepen. Vooral als het nieuw is en het dus een vreemde geur heeft kan je hond het zien als een nieuw speeltje in plaats van een bed. Dus als je een speelse hond hebt is haar gedrag zo verklaarbaar.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
In de ogen van uw hond zijn u en uw gezin een roedel. Voor een hond is het natuurlijk gedrag dat hij graag bij u wil zijn. Dat een hond graag tegen u gaat liggen kan verband houden met zijn wolf-oorsprong, als een manier om warm te blijven.
Jouw hond laat zien dat hij zich veilig en op zijn gemak voelt bij jou. Dit gedrag komt voort uit de natuurlijke neiging van honden om bij de roedel te zijn. Jouw hond ziet jou als onderdeel van zijn roedel. Ook een beschermd gevoel is een veelvoorkomende reden dat een hond tegen jou als hondenbaasje aan kruipt.
Slaap jij 's nachts slecht? Overweeg dan eens om je hond in je slaapkamer te laten slapen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die met hun huisdier in de slaapkamer slapen, een betere nachtrust hebben.
Te koud. Als ze het koud hebben, reageren onze viervoeters op dezelfde manier als wij: ze beginnnen te bibberen. Kleinere rassen of honden met een dunne vacht kunnen zeer gevoelig zijn voor de kou. Bibberen helpt hen om hun lichaamstemperatuur te doen stijgen.
Een hond heeft gemiddeld gemiddeld 12-14 uur slaap per dag nodig. Grotere en oudere honden slapen 16-18 uur per dag en jonge puppy's 18 tot 20 uur per dag.