De meest bekende producten waarvan melk de basis is, zijn bijvoorbeeld karnemelk, kaas, yoghurt en boter. Producten die wereldwijd niet weg te denken zijn aan tafel, en voortkomen uit ons doel goede voeding voor de wereld te produceren.
De volgende voedingsmiddelen bevatten meer dan 4 gram lactose per portie en dienen dus vermeden te worden tijdens de eliminatiefase: cheesecake, custard pudding, geitenmelk, karnemelk, koemelk, melkchocolade, melkpoeder, roomijs, smeerkaas, weipoeder, yoghurt.
Naturel chips
Chips producten voegen wei of melkpoeder toe omdat de kruiden dan beter schijnen te plakken. Wat klinklare onzin is, want Croky heeft al jaren goed gekruide chips zonder de toeging van melk.
En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
In veel soorten mayonaise uit de fabriek zit melkzuur verwerkt. Dit wordt meestal NIET van melk gemaakt. Is dit niet dikgedrukt of apart vermeld, dan is deze zeer waarschijnlijk niet gemaakt uit melk en oké om te eten.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Dus verse groenten en fruit en eerlijk vlees/vis zonder kruidenmixen zijn altijd levensmiddelen die koemelkvrij zijn. Verder kun je vervangende producten gebruiken die op plantaardige basis zijn, zoals plantaardige margarine, sojamelk, rijstroom, soja yoghurt, etc.
De meeste studies lijken er op te wijzen dat na 24-48u voldoende allergenen uit je moedermelk verdwenen zijn. Maar wat is dan de conclusie? Daar bestaat helaas geen eenduidig antwoord op. Je zou bijvoorbeeld 24u kunnen kolven (en weggooien) zodat de meeste koemelkeiwitten uit je moedermelk zijn.
Hoewel zowel eieren als melk dierlijke bijproducten zijn, spreken we alleen van zuivel wanneer een product uit (rauwe) melk bereid is. Mensen gebruiken vooral de melk van koeien, geiten en schapen; maar ook kamelenmelk, paardenmelk, melk van waterbuffels en melk van de yak gelden als zuivel.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag. Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.
Zuivel is een onderdeel van onze cultuur en voor veel mensen een onderdeel van een dagelijkse voedingspatroon. Maar is zuivel wel zo gezond? Voor de dieren in elk geval niet. Gelukkig kunnen we uitstekend zonder zuivel (en andere dierlijke producten) leven.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark/yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake.
Het zijn vooral de wat hardere soorten die tot de enigszins lactosevrije kaas behoren. Enkele voorbeelden zijn Parmezaanse kaas, Pecorino, Gorgonzola en oude Goudse kaas. Ook oude geitenkaas zullen mensen met een lactose-intolerantie beter kunnen verdragen, omdat geitenmelk stukken minder lactose bevat van koemelk.
Wanneer je een koemelkallergie of koemelk intolerantie hebt, is het ook een ander verhaal. Dan moet je alle producten die van koemelk gemaakt zijn vermijden. Het korte antwoord op de vraag “Is boter lactosevrij” is dus: nee, boter is niet lactosevrij, maar bevat een heel klein beetje lactose.
Ben jij lactose-intolerant of vegan? Dan hebben we vervelend nieuws voor je: en kan dus toch gewoon melk in jouw favo reep pure chocolade zitten. Bij de verpakkingen met de vermelding ' bevat mogelijk (sporen van) melk' was het ook raak: in 75% van de producten werd inderdaad melk gevonden.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Hierbij een aantal voorbeelden van lactosevrije koeken: Lu: Bastogne, Belvita multigranen, Betterfood, Boudoir, Grany Brut pure chocolade, Madeira, Mini Crackers, Tuc.
Meestal bevatten de deegwaren en pasta's ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc.