De afkorting c.q. staat voor het Latijnse casu quo. De letterlijke betekenis is 'in welk geval', 'in het zich voordoende geval', 'in dit geval'. Meestal wordt c.q. echter gebruikt in een andere betekenis: 'of' of 'en'. Als u 'of' of 'en' bedoelt, gebruik dan of of en.
De oorspronkelijke betekenis van het Latijnse casu quo is 'in voorkomend geval, in welk geval'. Tegenwoordig wordt casu quo ook gebruikt in de betekenis 'en' of 'of', maar in veel gevallen kunt u dan beter en of of gebruiken. Voor casu quo wordt de afkorting c.q. gebruikt. Casu quo en c.q. zijn erg formeel.
Een afkorting schrijf je in principe met kleine letters. Alleen afkortingen van namen en wetten en afkortingen van Engelse woorden schrijf je met hoofdletters. In dit soort afkortingen gebruik je geen punten of spaties. Ook begin je een zin altijd met een hoofdletter, ook als het eerste woord een afkorting is.
Voor namelijk wordt de afkorting nl.
Het is aan te bevelen om namelijk voluit te schrijven.
afkorting van kilogram, 1000 gram. De afkorting is in het dagelijks leven normaal, bijvoorbeeld bij het afwegen van koopwaar. In de wetenschap wordt voluit kilogram gezegd.
De juiste schrijfwijze is 100K.
De hoofdletter K staat voor 'kilo(-euro)', oftewel '1000 (euro)', en wordt gebruikt om grote getallen en bedragen verkort weer te geven. 100K kan staan voor '100.000' of voor '100.000 euro'.
Het symbool 'kB' staat voor 1000 bytes en is weinig gebruikelijk. Het symbool 'KB' staat voor 1024 bytes en is de gebruikelijke geheugenaanduiding. De afkorting 'KB' staat voor 'koninklijk besluit'. De woordgroep 'koninklijk besluit' is geen eigennaam en krijgt geen hoofdletters.
Beide vormen zijn goed. Kun je me even helpen? Kan je me even helpen?
Als niet-onderwerpsvorm kunnen we zowel me als mij gebruiken. Het is aan te bevelen om zo veel mogelijk de gereduceerde vorm me te gebruiken. Overmatig gebruik van de volle vorm mij maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk. De collega's hebben me (mij) uitgenodigd.
In lopende tekst schrijven we die afkortingen gewoonlijk met een punt, zoals we dat bij de meeste 'echte' afkortingen doen. ma. di. wo.
Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan.
De afkorting c.s. staat voor het Latijnse cum suis, wat letterlijk 'met de zijnen' betekent (of voor cum sociis: 'met zijn deel- of lotgenoten').
Nederlandse afkortingen Meest Bekende Woorden SMS
bje?: ben je er? cv, cva: ça va?/alles goed? gmj: goed, met jou? hbj: hoe bedoel je?
c.q. (bw): especially , if applicable , if need be , in particular , namely , particularly.
Dan wel betekent 'of' of 'of anders'. Een paar voorbeelden met dit dan wel: Je moet een negatieve testuitslag dan wel een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Via het contactformulier kunt u een afspraak maken dan wel een offerte aanvragen.
De betekenis van ad hoc is 'voor deze zaak, dit geval, dit doel in het bijzonder' en 'meteen en ter plekke, zonder te streven naar een duidelijke lijn, naar een breder verband'. De woordgroep ad hoc komt uit het Latijn.
Je wilt en je wil zijn allebei correct.
In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn kunnen en zullen: je kunt / je kan, je zult / je zal.
Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.
Jij is goed als er nadruk op ligt: 'Niet ik, maar jij zou het doen! ' Je is het minder nadrukkelijke alternatief: 'Het lukt wel, maar je mag altijd helpen. ' Je kan ook 'men', 'jou' of 'jouw' betekenen. Je en jij kunnen als onderwerpsvorm meestal door elkaar heen gebruikt worden.
Enkele voorbeelden: "Dit is mijn boek". (Boek is zelfstandig naamwoord) "Mijn vader heet Jan." (Vader is zelfstanig naamwoord) Nu een zin waarin ze allebei voorkomen: Het boek is van mij. Het is mijn boek.
Je zult en je zal zijn allebei correct. De vorm zul(t) is de neutrale vorm in het hele taalgebied: je zult, jij zult, zul je, zul jij. In België is ook de vorm zal neutraal; in Nederland wordt die als informeler beschouwd: je zal, jij zal, zal je, zal jij.
Wat is juist: u hebt of u heeft? Het is allebei goed. U heeft komt iets vaker voor, maar in ons tijdschrift Onze Taal, en op deze website, gebruiken wij de vorm u hebt.
1 kilobyte is 1000 bytes. 1 megabyte is 1000 kilobytes enz. Bits werden oorspronkelijk uitgedrukt in machten, dus toen werd bedacht om 1024 bytes een kilobyte te noemen.
Voor onder andere en onder anderen wordt de afkorting o.a. gebruikt. Het is aan te bevelen om onder andere(n) voluit te schrijven.
Een megabyte, afgekort MB, is gelijk aan 1000 kilobytes ofwel 1.000.000 bytes. Een byte bestaat in deze context uit 8 bits. Er wordt nog steeds veel gerekend met 1 MB = 1024 kB, waarbij 1 kB = 1024 B.