Dit is een kort strookje van de volgende kleur band, die aan het uiteinde van de bestaande band wordt bevestigd. Bijvoorbeeld een judoka met een witte band doet examen. Hij verdient dan 1 gele slip. Bij het volgende examen verdient hij een 2e gele slip.
De twee slippen die je kind ontvangt na afloop van het slipexamen, worden op de uiteinden van de band er plat op gezet, dus: aan iedere kant één. Ikzelf naai deze altijd met de naaimachine met een grote zigzagsteek vast. Met aan de bovenkant garen in de kleur van de slip, in het spoeltje garen in de kleur van de band.
Slippen en banden behalen
Zoals je op de afbeelding kan zien, gaan de kleuren slippen in dezelfde volgorde omhoog als de kleuren van de banden: geel, oranje, groen, blauw en bruin. Na de bruine slip ontvangt de judoka bij een goed afgelegd examen de volgende kleur band.
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
De allerhoogste graad is uiteindelijk weer wit (12e dan) en werd enkel toegekend aan Jigoro Kano om zijn speciale betekenis voor het Judo te benadrukken.
Noem het toeval, voorzienigheid of het lot. Joës Schell werd afgelopen weekend als tiener Nederlands kampioen judo bij de senioren. Een formidabele prestatie van de Kolos uit Grubbenvorst (inmiddels woonachtig in Venlo). Hij is de allersterkste in de categorie tot 100 kilogram.
Binnen de vereniging hebben we een aantal huis- en gedragsregels, die we actief toepassen. Bij judo mogen we duwen en trekken, daarbij pakken we elkaar alleen vast aan het judopak (judogi). Judo doe je op de mat (tatami) en nergens anders. Bij judo mag je nooit: pesten, schoppen, slaan, schelden, knijpen, etc.
Na de 6e dan kun je de 9e en de 10de dan verkrijgen. De 10e dan is een speciale band die tot nu toe maar 18 personen op de hele wereld in beschikking hebben. De hoogste dan die we kennen, de 11e dan, is (na zijn dood) toegeschreven aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano.
Zwarte band examens (1e dan)
Om een zwarte band (1e dan) te kunnen halen, moet je eerst een bruine band hebben gehaald. Ook moet je minimaal drie jaar lid zijn (geweest) van de JBN en de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, of 16 worden in het jaar waarin je examen doet.
De band (obi) dient om het jasje van je pak dicht te houden. De kleur van de band geeft aan hoever je in het Judo bent gekomen, met andere woorden: hoeveel technieken je beheerst.
De vaardigheden in het judo is af te lezen aan de kleur van de band. Zo begint iedereen met een witte band. Deze wordt naarmate de judoka vordert in de beheersing van de worpen, de houdgrepen en andere technieken 'donkerder' tot dat de band uiteindelijk zwart van kleur is.
Een ippon (vol punt) krijgt men voor een techniek die zowel kracht, snelheid als controle heeft, en waarbij de tegenstander grotendeels op de rug landt. Een waza-ari (half punt) krijgt men voor een techniek die wel controle heeft en snelheid of kracht en waarbij de tegenstander grotendeels op de rug landt.
Motorische en sociale ontwikkeling;
Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Bij het Tuimeljudo ligt vooral het accent op de basisvaardigheden zoals rollen, kruipen, trekken, duwen en rennen. Maar ook op sociale vaardigheden zoals bijvoorbeeld samenwerken (best lastig op 2 en 3 jarige leeftijdð).
Judo is stoeien met regels in een oosters jasje met respect voor elkaar en je omgeving. Deze regels, respect en discipline tijdens de les zijn belangrijk om te voorkomen dat stoeien doorslaat in agressie en de kinderen op een veilige manier hun energie kwijt kunnen.
Judo is een populaire sportkeuze voor kinderen. Niet alleen kunnen ze in deze sport lekker hun energie kwijt, ze leren bovendien belangrijke sociale vaardigheden en waarden tijdens de lessen. Een goede keuze voor je kinderen dus, ook volgens Manon Leeflang, moeder van de tweeling Stan en Jens.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
De judoka moet in staat zijn om zowel de zittende als staande achterwaartse val met precisie en controle uit te voeren. Daarnaast wordt van de judoka verwacht dat hij de voorwaartse judorol en de zijwaartse val aan beide kanten (links en rechts) goed kan uitvoeren, zowel in stilstaande als huppende situaties.
Het woord betekent 'zachte weg (manier)', waarbij het woordje do verwant is aan tao en naast de betekenis 'manier' ook de connotatie heeft van 'levenspad'. Een beoefenaar van judo heet een judoka.
HET JUDOPAK
Het traditionele judopak is wit van kleur. Je kunt dan het makkelijkst zien of het vuil is en gewassen moet worden. Op de Europese wedstrijden zien we eveneens het blauwe judopak. Het doel van zo´n blauw pak is meer duidelijkheid voor de toeschouwers en de scheidsrechters, wie nu eigenlijk wie is.
Jongens/mannen dragen onder een judogi enkel ondergoed.Meiden/vrouwen dragen er behalve ondergoed ook een wit t-shirt onder.
De judozaal heet DOJO, de mat die in de DOJO ligt heet een TATAMI. Jezelf noem je een judoka en je judo pak heet een GI. De judomeester of juf noem je SENSEI.
Anthonius Johannes (Anton) Geesink (Utrecht, 6 april 1934 – aldaar, 27 augustus 2010) was een Nederlandse judoka. Hij werd drie keer wereldkampioen judo, eenentwintig keer Europees kampioen judo, een keer olympisch kampioen judo en was lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
De duur van een wedstrijd judo hangt af van de competitie waar de judoka in speelt. Senioren spelen een wedstrijd van 5 minuten met een eventuele verlenging.Junioren spelen een wedstrijd van 2 tot 4 minuten. Dit hangt af van de leeftijd van de junior judoka.
Judo is een sport die voornamelijk koolhydraten gebruikt als energiebron en weinig beroep doet op vetverbranding. Je doet er dus goed aan, als je gewicht dit toelaat, de dagen voor de wedstrijden en de dag van de wedstrijd voldoende koolhydraten te eten. Koolhydraten vind je in brood, corn- flakes, pasta, rijst, enz.