Vaak vragen padelfanaten zich af waarom ze speciale schoenen nodig hebben voor hun sport. Het antwoord is simpel: schoenen die speciaal ontworpen zijn om padel te spelen, helpen blessures te voorkomen en maximaliseren je potentieel als padelspeler.
Als je tennist kun je gewoon je gravelschoenen aan doen, anderen kunnen ook prima vooruit met een hardloopschoen. Het dragen van binnenschoenen op een padelbaan wordt afgeraden, aangezien je daar niet genoeg grip mee hebt.
Als je af en toe op laag niveau padel speelt, is zeker niet direct nodig om schoenen aan te schaffen. Je kunt het voor dan wel even uithouden met tennisschoenen of sportschoenen. Zodra je vaker padel gaat spelen (bijvoorbeeld een paar keer per maand), zijn padelschoenen wel degelijk belangrijk.
De ondergrond waarop gespeeld wordt, bestaat meestal uit kunstgras maar niet met lange sprieten, maar er kan ook op beton of gravel gespeeld worden.
Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin. Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis.
Normaal gesproken wordt padel gespeeld met vier spelers verdeeld over twee teams. Het is ook mogelijk om padel 1 tegen 1 te spelen. Een reden om voor padel enkelspel te kiezen is om je techniek te verbeteren.
Padel is een mix tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een padelbaan. Een baan met glazen wanden en een metalen omheining. Padel is een sociale sport en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.
Goed voor je lichaam
Met padel verbrand je veel calorieën. Iemand die 70 kilo weegt, verbrandt met een uur intensief padellen ongeveer 590 calorieën. Met tennis zijn er dat 100 minder, met squash verbrand je er wel meer: zo'n 850.
Padel-spelregels in het kort
De bal mag slechts één keer de grond raken, niet vaker. De bal mag voor en na de stuit gespeeld worden. De bal moet één keer stuiteren voordat het tegen het glas- of hekwerk kaatst. Als de bal het hekwerk raakt voordat het over het net heen gaat, dan is er sprake van een fout.
Padel schoenen verschillen vooral van tennisschoenen door de grip. De grip is noodzakelijk om veilig te kunnen padellen. Padel schoenen voor occasioneel gebruik zijn speciaal voor spelers die niet heel intensief bewegen. Ze moeten in eerste plaats comfort bieden.
Padelballen hebben allemaal een verschillende levensduur. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de speler, het speelveld en de omgeving. Voor de gemiddelde speler die een paar keer per week speelt, hebben de meeste padelballen een levensduur van zo'n 4-5 wedstrijden, zo tussen de 6 en 10 uurtjes.
Wat kost een gemiddelde prijs padel racket? Reken op 150 euro tot 300 euro voor een kwaliteit padel racket in de middenklasse. Zowel prijs als kwaliteit variëren in deze categorie, sommige padel rackets hebben een aanzienlijk betere prijs-kwaliteitverhouding dan andere.
Het grootste verschil kan je vinden in de zool van de schoenen. De groeven in de zool zijn bij padelschoenen iets dieper dan bij tennisschoenen. Het grote voordeel hiervan is dat deze schoenen je een betere grip bieden tijdens het spelen, wat zorgt voor een veiliger spel.
TennisDirect biedt jou het grootste assortiment van padelschoenen aan. Dames, heren, jongens en meisjes kunnen allemaal bij ons terecht. Grote merken als Nike, Asics, adidas, K-Swiss en Babolat zijn bij ons verkrijgbaar.
PADELSCHOENEN KOOP JE BIJ DECATHLON
In onze winkel vind je de padelschoenen die het beste bij je passen. Bij Decathlon kan je kiezen uit een uitgebreid assortiment padelschoenen in diverse modellen en van meerdere merken, onder andere BULLPADEL, ASICS, HEAD, BABOLAT en ons eigen merk KUIKMA.
Padel kan een erg intensieve sport zijn met veel explosieve sprints. Hoeveel calorieën je hiermee verbrand is per persoon verschillend. Dit heeft te maken met de fysiek van de persoon, als ook de manier van spelen.
Vet-verbranding
Net als andere racketsporten, zoals tennis en squash, is padel een heel intensieve sport waarmee je veel calorieën kan verbranden. Na een uurtje padellen, heb je maar liefst 588 calorieën verbrand! Vergeleken met tennis (493 kcal per uur) verbrand je zelfs een stuk meer.
De functie van zand is erg belangrijk voor padel. Het zand op een padelbaan zorgt voor een meer gecontroleerde en veilige speelervaring, omdat het verwondingen en uitglijden voorkomt. Daarnaast is zand gunstig voor de duurzaamheid van het kunstgras van de padel baan.
Kinderen. Padel kan al worden gespeeld vanaf 4 jaar. Leren spelen is simpel en ze hebben snel plezier. In Spanje leren kinderen eerst padel spelen om de techniek van tennis te verbeteren.
Houd met je voorkeurshand je padelracket bij het blad vast. Je duim aan één kant en je andere vier vingers aan de andere kant Schuif je hele hand van het blad naar de greep tot de onderkant van je handpalm het handvat bereikt. Sluit vervolgens je vuist. Dat is alles.
Één van de beste padel tips voor beginners om beter te worden is om consistenter en stabieler te spelen. Ongeacht het niveau wil je tijdens het slaan geen onnodige fouten maken. Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om de bal in het spel te houden en onnodige fouten te voorkomen.
Padel speel je officieel gezien alleen met vier personen, twee teams van ieder twee spelers (dubbelspel). Zo is er ook geen professionele single (enkelspel) competitie. Zowel de vrouwen als de heren van de World Padel Tour spelen standaard alleen maar in het dubbel-format.
Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan.
Padel wordt altijd gespeeld door vier personen, 2 tegen 2. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en omringd door wanden van glas en een hekwerk.