Oesters, kokkels, nonnetjes, zaagjes en mosselen: zowel op het Noordzeestrand als aan de waddenkant kun je schelpen zoeken en vind je, heel soms, ook overblijfselen uit de prehistorie.
Schelpen en fossielen kun je het best zoeken en vinden bij laag water. Kijk op een getijdetabel om te weten wanneer het laag water is. Zelf gebruik ik het liefst de getijdetabel van de Watersportalmanak. Ga niet naar het strand als het al laag water is, maar ga juist naar het strand als het water nog afgaand is.
De Noordzee is een toplocatie voor schelpdieren. De zee is ondiep, redelijk veilig en bulkt van het voedsel. Op onze stranden kan je daarom wel een paar honderd soorten schelpen en slakken vinden. Bijna de helft is verbazingwekkend oud, vaak enkele duizenden jaren.
De meestgevonden soort was de zogeheten halfgeknotte strandschelp (spisula subtruncata). Op de tweede plaats van meestvoorkomende soorten staat de ovale strandschelp (spisula elliptica).
Oosterend. Veel mensen beschouwen Oosterend als het mooiste dorp van Texel, en terecht. Dit idyllische plaatsje biedt een harmonieuze mix van pittoreske straatjes, oude boerderijen en prachtige vergezichten over het landschap. Laat u betoveren door de serene schoonheid van Oosterend.
De politie op de Filipijnen heeft een stapel zeldzame schelpen in beslag genomen. De schelpen zouden meer dan 20 miljoen euro waard zijn. De grote schelpen heten officieel doopvontschelpen. Ze zijn vaak meer dan 1,5 meter lang en kunnen 250 kilo wegen.
1. Fossiele schelpen laten geen, of sterk verminderd, licht door in verge- lijking met recente schelpen, wanneer men ze voor een felle lichtbron houdt (zoals een bureaulamp). 2. Fossiele schelpen hebben minder kleur, of zijn juist sterk verkleurd in vergelijking met recente schelpen.
Hoe zie je hoe oud een schelp is? In het voorjaar en de zomer groeit een schelpdier snel doordat het voedselaanbod hoog is. In de winter is het voedselaanbod lager en vormt het dier een jaarring in zijn schelp. Net zoals bij bomen, kan je door het tellen van de jaarringen weten hoe oud een schelpdier werd.
Koraal en schelpen
Van koraal en grote schelpen mag u de volgende hoeveelheid meenemen: Koraal: alleen stukjes kleiner dan 3 centimeter. Doopvontschelp: 3 schelpen. 2 helften die bij elkaar horen tellen als 1 schelp.
Voor het Zwin en Cadzand geldt dat je fossielen schelpen het beste kunt gaan zoeken na een harde zuidwesten of westenwind, dus bij een 'aanlandige' wind. Die woelt namelijk de onderlagen naar boven. Langs de Hollandse kust kun je het beste zoeken als de wind oost of noordoost is ('aflandige wind').
De schelp die wereldwijd het meest als ruilmiddel is gebruikt, is die van de Cypraea moneta. Deze worden vooral veel gevonden in de Indische Oceaan. Ze werden verzameld op de Maldiven, in Sri Lanka, langs de kust van Borneo en op andere Oost-Indische eilanden.
Tartufo di mare is een van de mooiste schelpdieren ter wereld. Tartufo di mare staat internationaal beter bekend als Warty Venus ook wel wratachtige venus. Tartufo di mare is een wit/crème bolgevormde schelp en heeft kenmerkende dikke ribbels op de schelp die voorzien zijn van wratjes.
Het is trouwens absoluut af te raden, want het gaat om levende diertjes. Pas als ze op het strand aanspoelen, zijn de schelpen – de uitwendige skeletten van de weekdieren – leeg. Op golfbrekers vind je eveneens mossels en oesters, maar ook op de zanderige zeebodem van onze kust leven veel schelpdieren.
De schelp is een soort huisje voor het weekdier, het dient als bescherming. Als het diertje dood gaat blijf zijn schelp bestaan en die spoelen aan op het strand. Een schelp is eigenlijk net als het huisje van een slak. Deze bestaat ook uit kalk en geeft extra bescherming.
In Cadzand zijn grote haaientanden gevonden, zoals van Megaselachus megalodon. De kust voor het Zeeuws-Vlaamse plaatsje Cadzand staat bekend als het rijkste haaientandenstrand van Nederland.
De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden. Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden.
De grootste kans om fossielen aan te treffen heb je in sedimentaire gesteenten van de juiste ouderdom. Dit zijn afzettingsgesteenten zoals kalksteen, mergel, zandsteen, schalie, zandpakketten, en dergelijke, die afgezet zijn in de laatste 600 miljoen jaar.
1. Natuurlijke parels. Een natuurlijke parel ontstaat doordat een niet lichaamseigen deeltje, meestal een parasiet of een diertje en niet zoals vaak gedacht een zandkorrel, zich nestelt tussen de schelp en de mantel of zelfs in de mantel van een schelpdier.
“Zo'n gaatje is gemaakt door een tepelhoorn. De tepelhoorn is een soort zeeslak die over de bodem kruipt op zoek naar slachtoffers. De tepelhoorn kiest het dunste stukje van de schelp uit en maakt hier een gaatje met zijn kleine tandjes.
Voorheen was de Parel of Allah, eveneens voor de kust van Palawan gevonden, ook wel de parel van Laozi genoemd, de grootste parel. Deze was gevonden in 1939, weegt slechts 6,4 kg met een diameter van 24 cm en is 31 miljoen euro waard.
Van vasteland tot eilandstad. Heel lang geleden heet het gebied wat nu Texel is nog Texla, wat gewoon met een 'x' werd uitgesproken. Tot de twaalfde eeuw is Texla nog geen eiland maar zit het vast aan Noord-Holland.
De Koog is dé badplaats van Texel. In Den Burg vindt u vele winkels en gezellige terrasjes. De thuishaven van de Texelse vissersvloot ligt in Oudeschild. Het kleinste dorp is De Waal en ligt midden op het eiland.
De Koog is de badplaats van Texel. In het gezellige dorpscentrum vind je veel leuke winkeltjes, terrassen, restaurants en cafés. Naast een Nationaal Park!