Als de politie iets in beslag genomen heeft, krijgt u een bewijs van ontvangst. Uw spullen worden tijdelijk opgeslagen in een bewaarruimte op het politiebureau.Daarna gaan ze naar het beslaghuis. Elke eenheid van de politie (behalve de Landelijke Eenheid) heeft een eigen beslaghuis.
Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel.
De deurwaarder maakt een lijst van uw spullen
In het proces-verbaal beschrijft hij zo precies mogelijk op welke spullen hij beslag legt. Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder met politie en een slotenmaker naar binnen om het proces-verbaal te maken.
Hoe lang lang kan het duren voordat ik deze terug heb? Het openbaar ministerie moet uw in beslag genomen goederen zo spoedig mogelijk teruggeven. Meestal duurt dit vanwege administratieve redenen enkele weken. U krijgt hiervan schriftelijk een bericht dat u uw goederen kunt ophalen.
Wat gebeurt er met mijn in beslag genomen voertuig en/of spullen? Het Openbaar Ministerie beslist of de goederen terug worden geven, in bewaring blijven of vernietigd worden.
In de wet staat dat het beslag zal worden opgeheven: "indien summierlijk van de ondeugdelijkheid van het door de beslaglegger ingeroepen recht of van het onnodige van het beslag blijkt." Degene die opheffing van het beslag vordert moet dit aannemelijk maken.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Uw telefoon kan door de politie in beslag genomen worden. De voornaamste grondslag voor een inbeslagname van de telefoon is artikel 94 Sv.
Eenvoudig bankbeslag
De deurwaarder moet 2 dagen wachten na het bezorgen van het dwangbevel, voor hij bankbeslag mag leggen. De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen.
Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden.
Hoe wordt er beslag gelegd? Om beslag te leggen, heeft u een advocaat nodig.Deze moet een verzoekschrift tot beslaglegging indienen bij de bevoegde Voorzieningenrechter van de Rechtbank. Als aan alle eisen en formaliteiten voldaan is, zal de voorzieningenrechter het verzoekschrift tekenen.
De politie mag om drie redenen spullen in beslag nemen:
Om een strafbaar feit mee te bewijzen. Denk aan een mes waarmee iemand is neergestoken en waarop vingerafdrukken zitten. Om strafbare spullen van straat te halen. Denk aan vuurwerk, nagemaakte merkkleding, drugs of verboden wapens.
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Justitie kan op ontzettend veel beslag leggen: op bankrekeningen, geld, auto's, huizen, horloges etc. Er bestaan twee soorten beslag: het klassieke beslag en het conservatoir beslag. Het klassieke beslag is bedoeld om het openbaar ministerie onderzoek te laten doen.
De wet onderscheidt twee soorten beslag: het conservatoir en het executoriaal beslag. Het grootste onderscheid kan worden gevonden in de fase waarin beslag wordt gelegd, executoriaal beslag wordt gelegd na het voeren van een procedure, het conservatoir beslag voorafgaand aan een procedure.
De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben. Indien de politie deze periode toch wil verlengen, is er toestemming vereist van de officier van justitie.
Goederen kunnen spullen zijn, maar bijvoorbeeld ook uw loon, uitkering of het tegoed op uw bankrekening. Op sommige goederen mag een gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen. Dit zijn bijvoorbeeld uw bed, eten en drinken, en de kleren die u draagt.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Een opsporingsbericht kan, zeker als naam en foto worden getoond, al snel een inbreuk zijn op de privacy van een persoon. Er moet daarom een zorgvuldige belangenafweging worden gemaakt.
Met MMI-codes kunt u erachter komen of uw telefoon wordt afgeluisterd met behulp van onvoorwaardelijke gegevensdoorschakeling. Op GSM-netwerken belt u *#21# om een lijst te ontvangen en ##21# om uw instellingen voor onvoorwaardelijke gegevensdoorschakeling te wissen.
Kortom: de politie mag een telefoon in beslag nemen, maar u hoeft als verdachte nooit zelf de code te geven. Wel kan de politie proberen met fysieke dwang toegang te krijgen via biometrische toegang, zoals de vingerafdruk of Face-ID.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Naast deze richtlijn kunnen politie en justitie ook contact opnemen met WhatsApp voor vragen of in noodsituaties, zoals hieronder uiteengezet. Stuur geen politie- en justitieverzoeken naar het Helpcentrum van WhatsApp of andere kanalen die niet zijn bestemd voor politie en justitie.