Fibroadenomen kunnen spontaan verdwijnen, stabiel blijven en groeien.
Driekwart van alle knobbeltjes op deze leeftijd is een fibroadenoom. Ze kunnen ook op oudere leeftijd voorkomen, maar eigenlijk niet meer na de overgang. Zijn fibroadenomen al aanwezig, dan zullen deze na de overgang meestal in grootte afnemen. Omdat een fibroadenoom hormoongevoelig is kan de grootte veranderen.
Heel zelden kan het zeer snel groeien, het kan dan bijvoorbeeld in zes maanden tijd twee keer zo groot worden. Deze vorm wordt “phyllodes tumor” genoemd. Het wordt nu wél verwijderd en gecontroleerd, omdat deze vorm de neiging heeft steeds terug te komen. Een klein percentage hiervan kan kwaadaardig worden.
Een fibroadenoom is een borstgezwel dat bij jonge vrouwen heel frequent voorkomt. Het is een hard gezwel dat duidelijk begrensd is, goed beweegbaar en niet pijnlijk. Een fibroadenoom kan makkelijk chirurgisch verwijderd worden. Fibroadenomen zijn onschadelijk en ze vergroten het risico op borstkanker niet.
Een cyste kan in korte tijd ontstaan, kan spontaan groeien, maar ook spontaan weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Een cyste die erg pijnlijk is kan door de arts in het ziekenhuis zo nodig leeggezogen worden door middel van een punctie.
Een fibroadenoom groeit meestal maar langzaam en wordt maximaal 3 cm groot.
Een echo is het ideale onderzoek om een cyste aan te tonen. Cysten zijn rond scherp omlijnd en op zichzelf niet kwaadaardig.
Is het risico op borstkanker afhankelijk van het soort cyste? Palpabele borstcysten duiden op een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker, onafhankelijk van het type cyste en vooral bij vrouwen onder de 45 jaar. Vrouwen met palpabele cysten dienen daarom intensief opgevolgd te worden.
Bindweefselknobbel (fibroadenoom)
Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar groeit niet naar binnen. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden met echografie.
Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Cysten kunnen 'knappen', leeg geprikt worden of onbehandeld blijven. Ook cysten geven geen verhoogd risico op borstkanker.
Fibroadenomen komen meestal voor bij vrouwen jonger dan 35 jaar. Driekwart van alle knobbeltjes op deze leeftijd is een fibroadenoom. De precieze oorzaak is niet bekend. Omdat een bindweefselknobbel pas ontstaat na een eerste menstruatie wordt vermoed dat er een hormonale oorzaak aan ten grondslag ligt.
Uw borst wordt eerst plaatselijk verdoofd. Nadat de huid verdoofd is, maakt de radioloog een klein sneetje in uw borst van ongeveer een halve centimeter. De radioloog brengt een holle naald via dit sneetje in de borst en verwijdert vervolgens het knobbeltje via deze naald.
Over het algemeen wordt een fibroadenoom meestal niet veel groter dan 2 à 3 centimeter, wel kunnen er meerdere fibroadenomen in een of beide borsten zitten.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Soms kan een goedaardige tumor kwaadaardig worden. Dat gebeurt als de tumorcellen steeds meer gaan afwijken van normale cellen. En als ze vervolgens ongecontroleerd gaan delen. Met controles houdt de arts de afwijkende cellen in de gaten.
Oorzaak. De precieze oorzaak is niet bekend. Omdat een bindweefselknobbel pas ontstaat na een eerste menstruatie wordt vermoed dat er een hormonale oorzaak aan ten grondslag ligt.
Tijdens de menopauze nemen de klachten vaak af, maar na de overgang kunnen ze weer terugkomen.
Borstkanker (dit noemen we ook wel mammacarcinoom) ontstaat niet altijd op dezelfde plek. Een tumor in de borst groeit meestal in de weefsels rond de klierbuizen en klierkwabjes, zoals het vetweefsel.
De meest voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje.Dit is een verdikking die anders aanvoelt dan normaal. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
'Een mammogram heeft vooral meerwaarde bij borstkankerscreening en wanneer een arts de borsten allebei helemaal wil bekijken bij verdenking op borstkanker. ' Een nadeel van echo is dat de borstradioloog alleen het deel van de borst met de klacht controleert. Beide borsten helemaal checken met echo is te veel werk.
Een MRI-scan kan om verschillende redenen worden gebruikt: Als na een mammografie en echografie niet duidelijk is of er sprake is van borstkanker. Als screeningsmethode voor jonge vrouwen met een hoog risico op borstkanker.
Met mammografie en/of echografie kan een afwijking eruitzien als een fibroadenoom. Vaak krijgt u een punctie of een biopsie voor cel-of weefselonderzoek om daarmee vast te stellen dat het gaat om een fibroadenoom. Als alternatief voor een punctie kunnen wij met u ook een afspraak maken voor controle na zes maanden.