De boom groeit aanvankelijk relatief langzaam, heeft een dikke stam en lange wortels. Doordat de boom zo groot en hoog wordt dient er bij het planten een bepaalde afstand tussen de bomen gehouden te worden. Pas na (ongeveer) tien jaar begint de boom vruchten te dragen. Walnoten kunnen vele honderden jaren oud worden.
De eerste noten komen al snel, tussen de 3 en 5 jaar na het zaaien. Wil je regelmatig een voorraadje hout 'oogsten', kap dan vanaf het vierde jaar een eerste keer de grootste takken af. De nieuwe twijgen groeien snel weer aan, kaarsrecht naar boven, wat ze extra bruikbaar maakt in de tuin.
De walnoot of okkernoot is gevoelig voor luchtgebrek bij de wortels, zorg er dus voor dat de boom niet te diep geplant word of plant op een kleine terp. Ook naderhand de grond om de boom ophogen kan de noot niet verdragen. Luchtgebrek zorgt voor een slechte groei en snel vergelend blad.
Al vele eeuwen in cultuur en uitgroeiend tot forse boom van circa 30 m hoogte. De vrijwel ronde kroon is opgebouwd uit zware takken. De oude stam is lichtgrijs met diepe, onregelmatige verticale groeven. Het oneven geveerde blad wordt 20 - 30 cm lang en heeft 2 - 4 (6) jukken.
Walnotenboom van circa 35-40 jaar oud - Schouten Bomen.
Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming. Om deze reden is het belangrijk om walnoten eerst te drogen voordat je ze eet.
Het plantgat moet groot genoeg zijn om de wortels er goed gespreid in te planten. De plantdiepte moet zodanig worden gekozen dat de bovenste zijwortels 5 tot 10 cm onder het maaiveld liggen. Oppassen om niet te diep te planten, dat vertraagt de groei.
Prijzen in dit formaat vanaf € 595,00 per stuk. Kom langs in onze showtuin om deze walnotenboom te bekijken en zelf uit te zoeken! Meerdere maten beschikbaar. Rond september/ oktober geven deze bomen heerlijke walnoten!
Een walnotenboom gedijt het best in goed doorlatende grond met een lichte zuurgraad tot neutrale pH-waarde. Kies een zonnige standplaats die beschutting biedt tegen harde wind. De boom heeft ruimte nodig om uit te groeien tot zijn majestueuze vorm, dus plant hem op voldoende afstand van andere bomen en structuren.
Ook is de walnoot erg gevoelig voor nachtvorst na het snoeien. Wees daarom terughoudend. en snoei alleen als het moet en wel tussen juli en eind oktober wanneer de boom vol in blad staat. Buiten deze periode is de kans op doodbloeden aanwezig.
De vraag stijgt het aanbod stagneert: Niet alleen in Europa maar steeds in meer werelddelen worden noten gezien als bron van gezonde voedingstoffen. Omdat de vraag stijgt en het aanbod stagneert zal de prijs steeds hoger worden.
De notenboom heeft veel licht en ruimte nodig. Daarom staat die bij voorkeur solitair of minstens acht meter bij andere bomen uit de buurt. Bij een notenboom planten, is het goed om te weten dat die een breed en diep wortelgestel maakt.
Een notenboom klein houden komt de boom echt niet ten goede aangezien hij (jaarlijkse) snoei slecht verdraagt! In de zomer bloeden de wonden niet en omdat de boom in actieve groei is treedt er goed callusvorming op zodat snel een begin wordt gemaakt met het overgroeien van de snoeiwonden.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Walnoten tegen de muggen
In het verleden werden walnotenbomen in de buurt van boerderijen en mesthopen geplant, omdat vliegen niet houden van de geur van de walnoten. De vliegen en muggen blijven dus op afstand van deze bomen. Je kunt een walnotenboom dus ook gebruiken om muggen en vliegen af te schrikken.
De walnotenboom (Juglans) kan wel tot 25 meter hoog groeien en de kroon tot wel 10 meter breed. Omdat de boom zo veel ruimte nodig heeft (ook onder de grond), staat hij meestal in de wat grotere tuin en alleen.
De walnoot (ook wel okkernoot genaamd) is een noot die in een harde houtachtige schaal groeit. De vrucht lijkt een beetje op een stel hersenen. De walnoot groeit in grote hoge bomen.
Zo verdraagt hij seizoensgebonden korte overstromingen. Maar ook kan hij tegen droogte die maanden aanhoudt. Er kunnen dan wel takken afsterven. De walnoot groeit graag in de volle zon en kan bijna in elke bodem geplant worden.
De boom kan 15 tot 18 meter hoog worden, en meer dan 10 meter breed, met een mooie schermvormige kroon. Een andere notenboom die in Nederland wel voorkomt is de uit Noord-Amerika afkomstige zwarte noot (Juglans nigra). De zwarte noot wordt nog wat hoger, tot 25 meter, en maakt eveneens een brede kroon.
Voorbeelden van notenbomen zijn de hazelnoot, beukenboom, walnoot en tamme kastanje. De Corylus avellana (hazelaar of hazelnoot) en de Juglans regia (walnoot) worden voornamelijk toegepast in de (moes)tuin. Deze noten zijn erg lekker en goed te verwerken in allerlei gerechten.
Wat een heerlijke walnoten, de kenners wisten het al, maar de allerbeste walnoten komen uit Frankrijk. Het verschil in smaak is bijna niet te beschrijven, de Frans walnoot is vol en romig van smaak en heeft een eigen kenmerkende nootachtige geur. Vooral de hele Franse walnoot is ongekend populair!
Aan walnoten zitten twee soorten bloemen, de vrouwelijke in de vorm van een klein rood pluisje en de mannelijke in de vorm van lange katjes. Echter, ze bloeien niet tegelijk.Zo kan de walnotenboom zich zelf niet bevruchten. Dat lukt niet altijd, dus heb je niet ieder jaar noten.
Snoei maximaal 33% van de takken van de notenboom af
Begrijpelijk, maar wees gerust, u kunt zeker 33% van de takken afknippen, maar niet meer dan dat. In tegenstelling tot andere bomen mag u ook de dikke takken afsnoeien. Het is altijd verstandig om ergens een zijtak te laten zitten aan een gesnoeide tak.
Orale inname van zwarte walnoot wordt gebruikt als anti worm, difterie, leukemie en sifilis. In Libanon worden de zwarte walnoot bladen gebruikt als een remedie tegen microben en schimmels.