Reuzenslak (Achatina Fulica/ Achatina Purpurea) XXL v.a. €25,-
Agaatslakken zijn te koop in terrariumspeciaalzaken, bij hobbykwekers en soms op beurzen. De prijzen van agaatslakken verschillen per soort, formaat en type. Veel voorkomende soorten kosten vanaf zo'n 7 euro per stuk, bijzondere soorten kunnen meer dan 50 euro per stuk kosten.
Die voeren ze, spelen ermee. Aan het eind van de dag hebben ze allemaal zo'n slak bij zich." Gemiddeld worden de slakken, afhankelijk van de soort, minimaal 4 en maximaal 7 jaar oud. Ze eten alles wat mensen ook eten.
De agaatslak wordt ook wel Afrikaanse reuzenslak genoemd. Dat is niet zo gek, want deze slak kan wel 30 centimeter lang worden. Dat is net zo groot als een stoeptegel!
De ideale temperatuur is ongeveer 25 °C, maar kamertemperatuur is ook goed. De slakken hebben liever geen dagtemperaturen onder de 18 °C. 's Nachts mag het iets koeler zijn dan overdag, maar niet kouder dan 10 °C. De slakken moeten altijd op vochtige grond zitten. Dit kan potgrond zijn of grond van buiten.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden!
Slakken kunnen plantenziekten zoals echte meeldauw, valse meeldauw, verwelkingsziekte en verschillende schimmel- en bacteriële infecties overbrengen. Ze kunnen deze ziekten verspreiden door zich te voeden met de geïnfecteerde planten of ze te besmetten met hun slijmspoor terwijl ze zich verplaatsen.
Agaatslakken zijn planteneters. De agaatslakken eten in de natuur meer dan 500 plantensoorten . Als je agaatslakken thuis houdt geef je ze groente en fruit, zoals appel, andijvie, courgette en wortel. Ook sepia (komt van een inktvis) is nodig om hun kalkgehalte op peil te houden.
Deze slakken eten allerlei soorten groente en fruit: sla, kool, lof, tomaat, appel, banaan, komkommer… bijna alles. Je kan ze ook bijvoeren met natte visvoer- korrels en legvoer voor kippen (korrels). Ze eten best veel en zijn niet heel kieskeurig. De slakken hebben een bron van calcium nodig voor hun huisje.
Neem 3 keer de grootte van de slak, om de lengte van het verblijf te bepalen.En neem 2 keer de grootte van de slak, om de breedte van het verblijf te bepalen. Heb je meerdere slakken tel deze dan bij elkaar op zodat je het juiste formaat krijgt voor het verblijf.
Officieel erkend als huisdier door het LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) In overleg is er een duidelijke en uitgebreide bijsluiter gemaakt over de verzorging en aanschaf van de Afrikaanse reuzenslak. Reuzenslakken kopen kan je slechts op een paar adressen in Nederland.
Escargots kopen? In de webshop van Slow Escargots is een breed aanbod escargots te koop. Van levende slakken tot escargots in bouillon. Kwekerij Slow Escargots verkoopt zelfs als enige in het land vers slakkenvlees zonder toegevoegde kruiden.
Slakken kennen veel natuurlijke vijanden. Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken.
Muggen zijn berucht als dragers van malaria, honden met rabiës en zoetwater slakken met parasieten. Malaria is verantwoordelijk voor 750.000 sterftegevallen per jaar, Rabiës 35.000 en zoet water slakken voor 10.000 (bronnen verschillen erg in cijfers).
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Het slijm zelf heeft al een plakkende functie, maar het schokdempende effect van de substantie zorgt ervoor dat het middel zo goed lijmt. Uit het experiment beschreven in Science blijkt dat de lijm niet giftig is voor "levend weefsel" en bovendien drie keer zo sterk is als andersoortige medische lijm.
Bepaalde minder beweeglijke weekdieren, zoals schelpdieren, hebben minder goed ontwikkelde hersenen. Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren.
Bescherming. Een huisjesslak kan niet zonder zijn huisje. Het beschermt de slak tegen roofdieren. En tegen uitdroging.
"Ongewervelde dieren zoals slakken en wormen ervaren hoogst waarschijnlijk geen pijn, omdat hun zenuwstelsel heel eenvoudig is", zegt Blom. "Hoe geavanceerder het zenuwstelsel, hoe groter de kans is dat ze pijn ervaren."
Slakken lusten ook wel een biertje! Laat bijvoorbeeld een slakkenval vollopen met bier. De slakken kruipen in het valletje, maar worden zo dronken dat ze er niet meer uit kunnen komen.
De gewone tuinslak kun je in elk geval eten. Lekkerder dan de gewone tuinslak zijn de petit-gris: de wijngaardslak en de segrijnslak kun je ook eten. Die zijn alleen wat zeldzamer. En de wijngaardslak is beschermd, dus die mag je niet zomaar uit je tuin plukken en in de pan gooien!