Hoe vaak moet je een spijkerbroek wél wassen? Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Deze keer: hoe vaak moet je kleding in de was? Nederlanders wassen hun kleding gemiddeld 10,9 keer per maand, bleek in 2020 uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vrouwen doen het vaker dan mannen, plattelanders vaker dan stedelingen.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Veel zwarte broeken ruiken zo. Het komt door de verf. Het wordt met veel wassen wel minder, maar het gaat nooit echt helemaal weg.
Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen. Kijk bij kleding van zachte dunne stof altijd even naar het label met wasvoorschriften.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt. Je spijkerbroeken kun je namelijk overal mee combineren, waardoor het zonde is als je hele kast ermee vol hangt.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
Een spijkerbroek voor de eerste keer wassen
Zo helpt het om een nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Probeer je spijkerbroek zo min mogelijk te wassen, en als het dan toch tijd is voor een wasbeurt draai je jeans dan binnenstebuiten en was hem op het fijnwasprogramma. Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt.
Het verschilt per persoon maar gemiddeld moet een bh na 4 keer dragen gewassen worden. Let wel, als je wat sneller transpireert is het aan te raden je bh eerder te wassen.
Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt. Ook microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen raadt aan om elke dag een verse onderbroek uit de kast te halen.
Schimmel- en urineweginfecties
„Maar als je niet op tijd van onderbroek verandert, dan stapelen de bacteriën zich er in op. Op zich zijn het gezonde bacteriën, maar omdat ze in een warme en vochtige omgeving terechtkomen, zullen ze zich snel vermenigvuldigen.
In de winter t shirtjes 2 dagen en truien max 3. Spijkerbroeken dag of 3-4. In de zomer shirtjes elke dag schoon aan en broeken/rokken wisselen. Maar langer dan 2 dagen is dat zelden.
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Veel spijkerbroeken zijn niet langer gemaakt van zuiver katoen, maar van andere materialen zoals polyester of acryl. Als ze synthetische vezels bevatten, kun je ze beter niet in de droger stoppen, omdat ze zelfs kunnen smelten als de temperatuur te hoog is!
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.