Cactussen zijn inheems in Amerika.Ze groeien vooral in gebieden met een afwisseling van droge en minder droge seizoenen. Een klein aantal soorten komt juist voor in tropische regenwouden.
In de natuur beschermen ze tegen aanvreten door dieren, nachtelijke kou en felle zon. Daarnaast zorgen ze voor een beetje afkoeling, dauwabsorptie en afvoer van neerslag.
Cactussen groeien natuurlijk langzaam, maar toch kan je bepaalde problemen herkennen. Het grootste probleem is vaak te weinig licht, daarom dat je ik je daar graag wat meer over vertel. Cactussen houden van zon. Er zijn een paar uitzonderingen, maar verder krijgen ze het liefst zoveel mogelijk direct zonlicht.
De meeste cactussen zijn dus gewend aan de volle zon en heel veel warmte. Geef je ze een plekje in de volle zon, dan zullen ze het beste gaan groeien. Zet je cactus dus het liefst bij een raam met zo veel mogelijk direct zonlicht, voor een mooie, gezonde cactus.
De saguaro cactus is de grootste cactus ter wereld met een hoogte van soms meer dan 12 meter! Het grootste exemplaar op dit moment is de 'Champion Saguaro' met 13,8 meter. En de grootste ooit was een exemplaar zonder vertakkingen van 23,8 meter, maar die is helaas in 1986 omgewaaid tijdens een storm.
Hoewel kamelen fysiek in staat zijn cactussen te eten, kunnen ze door het kauwen op cactusbladeren wondjes oplopen. Toch kiezen ze vaak voor het ongemak en de pijn om van de stevige groene cactusbladeren te kunnen genieten.
Het stuifmeel van een saguaro wordt overgedragen door vogels, insecten en vleermuizen. De stammen van saguaro's vertonen vaak beschadigingen door blikseminslag, spechten en vraat. De bloem van de saguaro is de state flower van de staat Arizona.
Een cactus heeft weinig water nodig, maar vergeet de plant niet helemaal water te geven. Het belangrijkste is dat je geen nieuw water geeft aan de plant wanneer de grond nog vochtig is. Wanneer dit het geval is dan kan de cactus gaan rotten en dat is iets wat je echt niet wilt.
Maar bij de Nederlands-Belgische cactus- en vetplantenvereniging Succulenta merken ze daar weinig van. Had de vereniging in de jaren zeventig nog ruim 3000 leden, inmiddels is dat 1400. De gemiddelde leeftijd is 60 jaar.
Normaal verwaarloos je een cactus gedurende de winter: je zet 'm koel, en houdt 'm bijna droog. In het voorjaar gaat de temperatuur stijgen, evenals de hoeveelheid licht. Dat is het sein om de cactus geleidelijk aan steeds meer water te geven en 'm, alweer geleidelijk aan, op een zonnige plek te zetten.
Cactussen zijn populaire kamerplanten omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Om de cactus extra groot te laten groeien, moet de cactus naar een grotere pot verhuisd worden. Bij het verpotten kunnen er sappen uit de cactus komen. De sappen van de Cactus Eurphorbia zijn giftig voor mensen.
Laat je cactus nog beter groeien
De zon zorgt voor het sneller uitdrogen van de grond, het verdampen van het water en een nog meer dorstige plant. Toch mag je de plant niet teveel water geven, regel nummer twee. Een overvloed aan water kan namelijk leiden tot verrotting.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen. In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven. Controleer wel regelmatig.
Zoals andere succulenten zijn cactussen goed aangepast aan het leven in droge en warme omstandigheden. Hun bladeren zijn tot doorns geƫvolueerd. De afgifte van water door verdamping is zo gereduceerd. De doorns en stekels bieden de plant ook bescherming tegen diervraat.
Doordat de stekels van de cactus zo klein zijn verdampt de cactus minder water dan planten met gewone bladeren. Zo kan de cactus hele lange tijd z'n water vasthouden om te overleven.
Cactus water geven
Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden.
Cactussen zijn van nature sappig, wat betekent dat ze vocht opslaan. Een van hun eigenschappen is dat ze water opslaan zodat ze dit tijdens de droge seizoenen kunnen gebruiken. Ze kunnen geruime tijd zonder water leven, maar meestal zul je zien wanneer de cactus onvoldoende water heeft.
Je cactus staat in de felle zon
Net zoals een mens kan een cactus dan verbranden. Zeker als je cactus in de zomer buiten staat, loop je het risico dat hij het niet overleeft.
Cactussen en vetplanten
Bijna alle cactussen kunnen goed tegen kou. In de woestijn, waar ze oorspronkelijk vandaan komen, is het overdag bloedheet en in de nacht ijskoud. Ze zijn dus wel wat gewend!
Cactus. Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is. In compleet donkere kamers zullen ze niet overleven, maar in de meeste slaapkamers zullen ze het goed doen.
Als ze niet genoeg licht krijgen, kunnen ze het water dat je geeft niet gebruiken. Je cactus zal dan gaan rotten. Als je een vinger in de pot steekt en de grond net niet meer lichtvochtig aanvoelt, is het waarschijnlijk tijd om je jungle cactus water te geven.
Voeding is belangrijk
Cactussen groeit van nature in droge gebieden met voedselarme en zanderige ondergronden. Een "gewone" potgrond is dus niet helemaal geschikt voor deze plant. Speciale grond is in een tuincentrum te koop, maar kan -eigenlijk- ook makkelijk zelf gemaakt worden.
Blossfeldia_liliputana - Onszaden. Met een maximale grootte van 10-12 mm is dit de kleinste cactus ter wereld. Groeit in de natuur in rotsspleten bij watervallen.
Cactusvijgen hebben een zoetige smaak die soms wat zuur kan zijn en een beetje op een peer lijkt. De vrucht bevat eetbare pitjes. Cactusvijgen zijn lekker in fruitsalades, maar ook als tussendoortje.
Waar komt de cactus vandaan? De meeste cactussen komen oorspronkelijk uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze komen daar voor in woestijnen en steppen, maar ook op hooggelegen berghellingen, in oerwouden en zelfs tropische regenwouden.