Allora betekent 'dan', maar kan in vrijwel elke zin en situatie worden gebruikt. Ook als synoniem voor 'oké' of voor 'dus'. Het is simpelweg zo'n woordje waarmee je de aandacht op je kunt vestigen voordat je echt begint met praten.
dank u (interjection): grazie.
hoe gaat het?, hoe maakt u het?, hoe gaat het ermee? come sta?
Oké, wat denk je hiervan? Okay, cosa pensi di questo? Dus wat denk je wat er vervolgens gebeurde? Allora cosa credi sia successo, dopo?
Italiaanse mannen: echte charmeurs
Het zijn enorme flirts en ze maken dames graag het hof. Maar wat dat betreft zijn het ook echte heren; aan het einde van een date geen ongemakkelijke situaties, want de man in kwestie pakt resoluut de rekening om te betalen.
Het Italiaans is geen makkelijke taal om te leren, maar ook geen super moeilijke taal. Bij veel oefening en studie zou je het Italiaans zonder al te veel moeite in een paar maanden onder de knie moeten krijgen.
Het Italiaans (Italiano) is een taal die behoort tot de Romaanse talen. Hierdoor is het Italiaans verwant aan het Spaans, Frans, Roemeens en nog veel meer talen. De taal is hierdoor ook lid van de Latijnse Unie en is afkomstig uit het Latijn.
Het is een van de meest bekende gebaren. Bij dit gebaar raken de vingertoppen allemaal het topje van de duim aan. Het kan verschillende betekenissen hebben, maar over het algemeen betekent dit iets in de trant van wat wil je nou, kom eens ter zake ('ma che cosa vuoi').
hoi (interjection): ciao.
Begroeten. Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.
Grazie (en vormen daarvan).
Wanneer je iets heel erg waardeert, zou je ook Grazie mille [ghraatziee mieleh] óf Mille grazie kunnen zeggen. Mille betekent 1000 en je zou het dan ook kunnen vertalen als duizend maal dank. Het maakt niet veel uit welke van de twee je eerst zegt.
Ciao! Weinig Italiaanse woorden zijn zo universeel bekend als deze vrolijke groet waarmee Italianen elkaar 'hallo' zeggen of waarmee ze van elkaar afscheid nemen.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De trotse streekbewoners noemen hun dialect eigen taal en misschien hebben ze wel gelijk. Sommige talen staan best ver van het Algemeen Beschaafd Italiaans dat naar verluidt het beste in Toscane gesproken wordt. Italianen weten al snel waar je vandaan komt door je accent.
Spaans is een makkelijke taal om te leren omdat het een fonetische taal is. Dit houdt in dat woorden zo worden uitgesproken als dat ze geschreven zijn. Dit maakt het oefenen een stuk gemakkelijker. Bonus: wanneer je Spaans kan spreken worden andere Romaanse talen als Italiaans en Frans makkelijker om te leren.
Nee, Friulaans is de tweede taal van Italië. Alhoewel slechts 1% van de 60 miljoen Italianen deze taal beheerst, vormt dit 'Fries van Italië' wel de tweede taal van Italië.
Hoe lang duurt het om een taal goed te leren? Ligt een beetje aan de taal natuurlijk. Hoe dichter de taal bij je moedertaal ligt, hoe sneller het gaat. Spaans, Italiaans of Duits duurt een maand of 3 om op (echt) goed niveau te spreken, maar je kunt al na een maand een redelijk niveau hebben.
Steden weten je steeds weer te verrassen. Nederland is een land dat op veel gebieden voorop loopt in de ogen van Italianen. Op het gebied van waterbouw, architectuur, design, duurzaamheid. Italianen vinden dit mooi en daarom wordt er veel over bericht in de Italiaanse media.
De belangrijkste organisaties in Italië zijn de cosa nostra op Sicilië, de 'ndrangheta in Calabrië, de Camorra in Napels en de Sacra Corona Unita in Apulië. De term wordt tegenwoordig ook gebruikt voor georganiseerde misdaad in het algemeen.
De meeste Italianen zijn rooms-katholiek. Hoewel het sinds 1984 niet langer de staatsgodsdienst van Italië is, heeft het rooms-katholicisme nog steeds veel invloed op de Italiaanse cultuur. Uit een onderzoek, gehouden in het jaar 2006, is gebleken dat nog steeds 87,8% van de Italianen zichzelf als rooms-katholiek zien.