Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter.
Wanneer snoei je een bamboe? In principe kun je het hele jaar door snoeien, maar wil je de groei stimuleren, snoei dan alleen in de zomer of van okt-jan. Dan ligt de aanmaak van jonge scheuten namelijk stil en zijn de nieuwe scheuten voldoende uitgehard om ze niet teveel schade toe te brengen.
Bamboe is te hoog
Heb je jouw bamboe flink laten groeien en vind je de plant nu eigenlijk te hoog? Kort dan de toppen van de bamboescheuten in. Het is raadzaam het inkorten te doen in de maanden augustus of september. De meeste groei is dan namelijk voorbij.
Uit de bamboe komen ieder jaar opnieuw nieuwe scheuten, deze groeien van onderaf uit de wortel. Op deze manier groeit de bamboe ieder jaar hoger. Je snoeit de plant door de scheuten op de gewenste hoogte - vaak de hoogte van het groen - af te knippen. Zo kan 'ie weer even vooruit.
Bamboe kan u niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet u dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup.
Een te lange bamboemat kunt u inkorten door het ijzeren binddraad met een nijptang door te knippen op minimaal 10 cm vanaf de gewenste lengte. Dan heeft u altijd voldoende binddraad over om de mat weer vast te binden.
Snoeien is op zich niet nodig. Oude stengels in de lente afknippen tot aan de grond mag eventueel in het voorjaar.
Voor bamboe stokken kunt u het beste bamboe booster olie gebruiken. Deze olie voedt en beschermt uw bamboe stokken gedurende een lange tijd. Het is dan wel van belang om deze behandeling jaarlijks te herhalen. Het voorkomt vergrijzing en andere vlekken.
U kunt kiezen tussen twee types bamboe: niet woekerende soorten (tussen 1 en 4 meter hoog) en de hogere soorten (tussen 4 tot 8+meter hoog) die zich ondergronds uit kunnen breiden. Hagen van niet woekerende bamboes.
Levensduur. Wanneer een scherm of mat zwevend wordt bevestigd is de levensduur ongeveer 10 tot 15 jaar.
Bamboe snoeien
Een afgeknipte stengel van een bamboe zal niet opnieuw gaan groeien. Dit komt doordat er geen reserveknoppen op de stengels zitten. Om bamboe in bedwang te houden, kun je dus regelmatig een stengel wegknippen. Op deze manier verjong je de bamboe en zo blijft-ie mooi.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
Gemiddeld groeit bamboe 40 tot 60 cm per jaar. De soort bamboe en de omstandigheden waarin de plant groeit (voedingsbodem, standplaats) hebben hier ook invloed op.
Je kunt bamboe uitdunnen door de oudste stengels vlak boven de grond af te knippen of af te zagen. Vaak zitten er vooral in het hart van de pol oude stengels. Oude, verdorde stengels kun je ook weghalen. Een bamboe in pot snoei je op dezelfde manier.
De wortels van een woekerende bamboe begrenzen
De groei van een woekerende bamboe stoppen is, als de plant eenmaal in de volle grond is geplant, lastig. Om te voorkomen dat je woekerende bamboe je hele tuin overneemt en andere planten in verdrukking brengt maak je bij het aanplanten gebruik van een wortelbegrenzer.
zal de plant na de bloei zich vaak langzaam aan herstellen.Vaak komen er dan weer kleinere nieuwe scheuten en halmen terug en zal de plant in de aankomende jaren zich weer gaan herstellen. Ook als deze soorten gebloeid hebben zit er afhankelijk van de soort en ook van de bloei vaak wel zaad in.
Water is het eerste half jaar heel erg belangrijk voor bamboe. Geef dus vooral in droge tijden voldoende water en houdt de grond altijd licht vochtig. Pas met klei- en leemgrond op dat je niet te veel water geeft waardoor de bamboewortels kunnen gaan rotten. Bamboe is verzot op compost en andere organische mest.
Groei eigenschappen bamboe
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.
U kunt de bamboe strips en volle stokken op maat zagen met een hele fijne decoupeerzaag. Zorg ervoor dat uw zaag scherp genoeg is, dan is het resultaat het mooist en kost het minder moeite.
Gemaakt van 95% bamboe viscose en 5% elastan. Net als katoen kan bamboe textiel nog iets krimpen.
Kan bamboe door beton groeien? Antwoord: Als de laag beton eventueel een paar cm dik is en van goede kwaliteit dan kan de bamboe daar niet door heen groeien.
Bij het delen hoeft men niet al te veel zorgen te hebben dat bamboe kapot kan gaan. Zodra enkele wortelstokknoppen met voldoende wortelmateriaal aan de deelstukken zitten, ontstaan er betrouwbaar nieuwe halmen. In geval van nood worden alle bovengrondse scheuten terug geknipt en gewacht tot de wortels weer uitlopen.
Bamboe wordt beschouwd als een van de meest duurzame en meest milieuvriendelijke planten ter wereld. Bamboe heeft zeer weinig water, pesticiden of meststoffen nodig heeft om te groeien, en het kan worden geoogst zonder de plant te vernietigen.