In sommige gevallen is het wel heel logisch dat er niet stilgestaan of geparkeerd mag worden. Op een kruispunt mag u niet stilstaan (tenzij er voorrang verleend moet worden) en ook parkeren is niet toegestaan. Parkeren mag zelfs niet op een afstand van minder dan vijf meter van het kruispunt.
Wettelijk is het verboden om binnen 5 meter van een kruispunt langs de rijbaan te parkeren. Toch komt het voor dat gemeenten parkeervakken binnen 5 meter van een kruispunt aanleggen.
Er zijn ook een aantal specifieke plekken waar je niet mag stilstaan volgens de parkeerregels: Op een kruising. Op de rijbaan naast een fietsstrook of busstrook. In een zone van vijf meter voor en na een oversteekplaats.
langs de blokmarkering bij een bord bushalte of binnen 12 meter van het bord als er geen blokmarkering is. Bij een bushalte mag je wél even passagiers laten in- of uitstappen. op een busstrook of op de rijbaan langs een busstrook.
e. Als bestuurder mag je je voertuig niet stil laten staan bij een bushalte ter hoogte van de geblokte markering en als deze ontbreekt binnen 12 meter van het bushalte bord.
Op grond van art 24 lid 1 sub a RVV is het verboden een voertuig te parkeren bij een kruispunt op een afstand van minder dan vijf meter daarvan. Denkbeeldig zou u de afslaande weg (inclusief eventuele stoep) op de doorgaande weg kunnen doortrekken.
Stilstaan en parkeren zijn gedefinieerd in de regelgeving: Stilstaan doe je enkel wanneer je iemand laat in- of uitstappen of je auto in- of uitlaadt, of dat nu 1 minuut of 1 uur duurt. Parkeren doe je wanneer je langer stilstaat dan nodig voor het in- of uitstappen of in- of uitladen.
Niet stilstaan bij een bushalte
Om te beginnen mag je bij een bushalte niet stilstaan. Zo'n halte herken je aan het bord 'bushalte'. Is er een geblokte markering op de grond aanwezig, dan mag je daar niet bij staan. Is die markering er niet, dan moet je 12 meter van het bord bushalte vrijhouden.
Iedereen met een rijbewijs is vertrouwd met de verkeersregel die zegt dat een bus die zijn halte verlaat altijd voorrang heeft. Maar een minderheid weet dat die regel alleen van toepassing is in de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom moet een bus altijd wachten tot er geen verkeer is voordat hij de rijbaan oprijdt.
de breedte van het zebrapad is ten minste 4 meter. de witte markering en de afstand daartussen moet een halve meter zijn.
Voetgangers op een zebrapad moet je voor laten gaan als ze oversteken of op het punt staan om over te steken. Wie een zebrapad gebruikt of aanstalten maakt om het te gebruiken heeft altijd voorrang.
Er wordt bijvoorbeeld vaak op de stoep geparkeerd. Dit soort parkeergedrag valt onder 'hinderlijk parkeren'. Weggebruikers horen te weten dat je niet op een stoep of voor een uitrit mag parkeren. Hiervoor zijn dus geen extra maatregelen, zoals gele strepen, extra borden, paaltjes of witte kruizen nodig.
Op een fietsstrook (onderbroken of ononderbroken streep en fietssymbool) mogen ze niet parkeren en niet stilstaan. Wel mogen auto's over een fietspad met onderbroken streep rijden om bijvoorbeeld af te slaan of naar een parkeerplaats te rijden. Kinderen onder de acht jaar mogen alleen achterop in een zitje.
⇨ Een gele doorgetrokken streep betekent dat je niet mag parkeren én niet mag stilstaan. ⇨ Een gele onderbroken streep betekent dat je even mag stilstaan, maar niet mag parkeren. ⇨ De blauwe streep betekent dat je mag parkeren, maar alleen als je een parkeerkaart gebruikt.
Eet lekker buiten de deur
Eten of drinken (anders dan water) is niet toegestaan. De (sterke) geuren, vlekken en rommel zorgen voor overlast voor andere reizigers.
Een busstrook is geen onderdeel van de rijbaan (KB 12/3/2023). Het is een speciale rijstrook bestemd voor de geregelde diensten voor gemeenschappelijk vervoer, die aangegeven wordt door 1 of 2 brede witte onderbroken strepen (of dambordmarkeringen) en het verkeersbord F17.
Een bushalte is een locatie waar een bus van het stads- en streekvervoer stopt om passagiers te laten in- en uitstappen. Deze plek is meestal te herkennen aan de aanwezigheid van een haltepaal. Sommige haltes kunnen aangeduid zijn als tijdhalte.
Staat een auto enkele weken stil, dan kan de accu uitgeput raken. Niet alle onderdelen zijn even kwetsbaar. Benzine of diesel bijvoorbeeld, kan best lang probleemloos in de tank blijven. Pas na een maand of drie zou de tegenwoordig veel getankte E10-benzine als eerste problemen kunnen geven.
Staat de auto langer dan drie weken stil, dan zou de accu wat uitgeput kunnen raken. ,,Een auto heeft stille verbruikers: denk aan de klok, radio of het centraal vergrendelingssysteem. De auto verbruikt daar ook stroom mee als hij stilstaat. Dan kunnen er accuproblemen ontstaan.
Meerdere auto's
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant.
Hoe gebruik je de parkeerschijf? Je mag maximaal 2 uur parkeren, behalve als een opschrift of onderbord een kortere parkeertijd geeft.
Dankzij de blauwe kleur van het pictogram met de rode rand en schuine streep, is het direct duidelijk voor de weggebruiker dat het op die bepaalde plaats verboden is om zich te parkeren. Kies de diameter van het pictogram in functie van de nodige zichtbaarheid.
In veel gemeentes geldt een pardontijd van vijf of tien minuten waarin u parkeergeld kunt betalen. Deze tijd is bedoeld om naar de automaat te lopen of en uw bagage uit de auto te halen. U kunt bewijzen dat u binnen de pardontijd alsnog parkeergeld heeft betaald en dat is een geldige reden om bezwaar te maken.