Wat zijn de verschijnselen? We zien vooral neurologische verschijnselen, zoals: spiertrillingen, krampen, wijde pupillen, epileptische aanvallen en bewustzijnsverlies. Ook kunnen we kwijlen, braken en een verhoogde lichaamstemperatuur zien. De kat kan zelfs sterven.
Anti-vlooienmiddelen voor je huisdier zijn vaak zeer giftig. Dat zegt Pesticide Action Network (Pan) Nederland naar aanleiding van een onderzoek. In vlooienbanden, druppeltjes of sprays zitten schadelijke synthetische stoffen. Het is niet alleen slecht voor het dier, maar ook voor het baasje en de natuur.
Het immuunsysteem reageert overdreven sterk als het lichaam van de kat in contact komt met deze allergenen. Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij katten. Ook kan er sprake zijn van een voedselallergie of een atopie (reactie op stoffen in de omgeving).
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
De werkzame stof moet zich namelijk via het huidvet verspreiden. Als honden veel zwemmen is dit een minder geschikt middel. Het is verstandig om na de toediening van de pipetten de hond en kat een aantal uren niet te aaien. Er bestaan ook pipetten welke werken tegen vlooien, wormen en mijten, zoals Stronghold.
De Advantage spot-on behandeling bestaat uit druppels die je op de huid van je kat aanbrengt. Het werkzame bestanddeel verspreidt zich vervolgens door de huid en doodt vlooien bij contact. Dat betekent dus dat je kat niet eerst hoeft te worden gebeten voordat de behandeling haar werk doet.
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen. Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachtige springpoten. Een vlo maakt van begin tot eind een hele gedaantewisseling mee.
Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.
Vlooienbeten bij mensen zijn in principe niet gevaarlijk, tenzij mensen allergisch zijn voor vlooien. Dit leidt tot extreme jeuk, uitslag over je gehele lichaam of eczeem. Vlooien en gezondheid gaat dus niet altijd goed samen.
Symptomen van een allergie voor katten
Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen, horen bij de vroege reactie. Daarnaast is er ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen.
Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de kat is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten.
Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid. Neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen.
Elke maand ontvlooien
Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf. Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen. Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur. Deze zijn een stukje lastiger te herkennen, maar minstens zo vervelend. Ze kunnen namelijk gemakkelijk uit de vacht vallen en op het tapijt of in dekens terecht komen en zo voor een plaag zorgen.
Giftige stoffen in middelen tegen vlooien
In de vlooienbandjes, druppels en sprays voor huisdieren zitten volgens de PAN grote hoeveelheden giftige stoffen die bijvoorbeeld in de landbouw al verboden zijn. Het gaat dan om schadelijke insecticiden als Fipronil, Permethrin en DEET.
Het belangrijkste symptoom bij katten is jeuk. Als je kat zich opvallend vaak krabt, moeten vlooien je het eerste te binnen schieten. Locale huidreacties zoals bijvoorbeeld rode puntjes zijn verdere aanwijzingen. Het krabben aan vlooienbeten kan bovendien leiden tot puisten en korsten.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.
Een vlooienband werkt vaak voor een langere periode, wat natuurlijk een groot voordeel is. Daardoor is dit financieel gezien vaak de goedkoopste optie om vlooien te pakken. Er zijn veel verschillende vlooienbanden op de markt, maar helaas werken ze niet allemaal naar behoren.
Eén van de grootste pluspunten aan de vlooienband is de prijs. De vlooienband werkt namelijk 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Dit is veel langer dan de druppels die je op de huid van je hond aanbrengt. Daarbij werkt het doeltreffend tegen besmette teken, vlooien, luizen en larven van vlooien.
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.