Veel huisartsen hebben afspraken gemaakt met een bepaalde apotheek in hun buurt. Je mag alsnog altijd je eigen apotheek kiezen, net als je ook je eigen huisarts mag kiezen. Je kunt dan vragen om het recept mee te krijgen in plaats van het direct naar de apotheek te laten sturen.
Wij hebben overeenkomsten met alle zorgverzekeraars. Ben ik verplicht mijn geneesmiddelen altijd bij dezelfde apotheek te halen? Nee, in Nederland kunt u zelf kiezen bij welke apotheek u uw geneesmiddelen haalt. Dat kan dus een andere apotheek zijn dan waar uw gegevens (al) bekend zijn.
Het is belangrijk dat u uw naam, geboortedatum en telefoonnummer duidelijk inspreekt en daarna de naam, dosering en hoeveelheid van uw medicijnen. Berichten die voor 11.30 uur zijn ingesproken, kunt u de volgende dag ophalen. Later ingesproken recepten kunnen na 2 werkdagen opgehaald worden.
Met MijnGezondheid.net kunt u niet alleen uw herhaalrecept aanvragen, maar ook uw medicatiedossier inzien, online een afspraak maken en laboratoriumuitslagen bekijken. U logt in met DigiD en sms-code of met de DigiD-app. Naar MijnGezondheid.net.
Als uw medicijn er niet is, zoekt uw apotheker naar een vervanger. Deze vervanger bevat dezelfde werkzame stof maar is van een andere fabrikant. Of het is een ander medicijn met een vergelijkbare werking. U kunt dan een ander medicijn krijgen dan u gewend bent.
Uw apotheker is aansprakelijk voor zijn eigen fouten en voor fouten van zijn personeel. Als uw apotheker op de hoogte is van een fout in een product, dan moet hij u daarvan direct op de hoogte stellen.
Voorschrijven door arts
Huisartsen, medisch specialisten, tandartsen, verloskundigen en sommige gespecialiseerde verpleegkundigen mogen recepten voor medicijnen uitschrijven. Alleen de apotheek mag deze medicijnen leveren aan de patiënt. Voor sommige medicijnen is geen recept nodig, zoals paracetamol.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
Receptmedicijnen kunt u alleen bij een apotheek kopen. Voor zelfzorgmedicijnen heeft u geen recept nodig. Deze medicijnen kunt ook bij de drogist of in de supermarkt krijgen.
Als herhalingsreceptuur direct via apotheek loopt, kan men wel met de apotheek een aantal afspraken maken waarbij die herhaling niet mogelijk is (bv. antibiotica, methotrexaat, slaapmiddelen).
Een apotheker, ook wel aangeduid als farmaceut, is een deskundige op het gebied van geneesmiddelen. In Nederland en België is de titel apotheker beschermd door de wet. In België is een apotheker de enige die geneesmiddelen die op recept of voorschrift worden verstrekt mag bereiden en afleveren.
Ja, dat mag. U kunt zelf bepalen of u een ander (bijvoorbeeld uw partner of een kennis) uw geneesmiddelen bij de apotheek laat afhalen.
Als u een medicijn voor het eerst gebruikt, krijgt u van uw arts een recept voor maximaal 15 dagen. Zit er in de kleinste afleververpakking voor meer dan 15 dagen geneesmiddelen? Dan mag de apotheek u deze verpakking meegeven.
Veel huisartsen hebben afspraken gemaakt met een bepaalde apotheek in hun buurt. Je mag alsnog altijd je eigen apotheek kiezen, net als je ook je eigen huisarts mag kiezen. Je kunt dan vragen om het recept mee te krijgen in plaats van het direct naar de apotheek te laten sturen.
Als fulltime apotheker ga je gemiddeld tussen de 3.450 en 4.600 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 51.119 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt volgens de cao voor apothekers. Je salaris kan in je tiende dienstjaar opgelopen zijn tot 6.774 euro per maand. Dat is 87.791 euro bruto per jaar.
Terhandstellingskosten: deze kosten zijn bijvoorbeeld voor het controleren of u de juiste medicijnen krijgt en of het medicijn geschikt is voor u. Daarnaast waakt de apotheker ervoor dat u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. U betaalt deze kosten elke keer dat u een medicijn haalt.
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
Het online bestellen van medicijnen waarvoor een recept nodig is, is in Nederland verboden. Illegale aanbieders vragen hun klanten om te betalen met cryptogeld of om een envelop met contant geld op te sturen.
Diazepam kun je niet zomaar kopen. Online kopen van diazepam wordt afgeraden. Gebruik het medicijn alleen als de arts dit voorschrijft. Bij de apotheek is diazepam verkrijgbaar onder de volgende merknamen: Diazepam, Diazepamum, Diazemuls.
Eigen risico voor medicijnen in het basispakket
De zorgverzekeraar vergoedt dus de medicijnen uit het basispakket. Binnen deze vergoeding heeft u wel een verplicht eigen risico: de eerste 385 euro betaalt u zelf. U krijgt daarvoor een rekening van de zorgverzekeraar.
Als je bij de apotheek een medicijn ophaalt, betaal je ook voor de dienstverlening. Soms zie je dit terug op je rekening. Vaak is dit benoemd als 'terhandstelling'. Daarnaast kan de apotheek kosten in rekening brengen voor terhandstelling met begeleidingsgesprek.
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.
De naam, de verpakking (een ander doosje) of de vorm of kleur van het medicijn is anders. Dit komt doordat zorgverzekeraars een voorkeursbeleid hanteren. De apotheek is verplicht om u het medicijn mee te geven dat de zorgverzekeraar heeft bepaald.
voor een eerste uitgifte is het tarief ongeveer 12 euro- 14 euro; voor een bereiding is de opslag ongeveer 18 euro- 21 euro; voor een bijzonder bereiding is de opslag ongeveer 90 euro- 120 euro; voor een uitgifte buiten kantooruren ongeveer 35 euro - 45 euro.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van de farmaceutische zorg die geleverd wordt door apothekers en apotheekhoudende huisartsen. IGJ doet dit op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en andere geldende wet- en regelgeving.