Houd een minimum van vijf werkdagen aan. Wanneer je tijdens het sollicitatiegesprek geen duidelijke termijn voor een antwoord of reactie hebt afgesproken, kun je over het algemeen een week of tenminste vijf werkdagen aanhouden.
Je kan vragen stellen over onder andere de werksfeer, welke eigenschappen ze zoeken, de werkzaamheden, opleidingsmogelijkheden en het sollicitatieproces. Probeer de vragen zo open mogelijk te stellen. Weet je wat?! Neem je notitieboekje anders gewoon mee, dat komt alleen maar gestructureerd en goed voorbereid over!
In het verkennend gesprek wordt uitgezocht wat de hulpvraag is, wat er speelt op de diverse levensgebieden of en welke ondersteuning hierbij geboden kan worden. Wat gebeurt er na een verkennend gesprek? Na een verkennend gesprek heb je helder waar je aan gaat werken en wie jou daar eventueel bij kunnen ondersteunen.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Het aantal gespreksrondes en de inhoud ervan is afhankelijk van het niveau van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Soms is één gespreksronde voldoende voor een werkgever om zijn keuze te maken. Vaak zullen meerdere gespreksrondes nodig zijn.
Meestal worden er per vacature drie tot zes kandidaten uitgenodigd. Soms vertelt de recruiter uit zichzelf hoeveel het er precies zijn en of jij daar de eerste of laatste van bent. Zo niet, dan kun je dit het beste vragen aan het einde van het gesprek. Misschien ben je de enige kandidaat die nog over is.
Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Eerlijkheid. Nu je meer zelfkennis hebt, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen de recruiter. De dingen die jou onderscheiden van anderen kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Het is verstandig om eerlijk te zijn, en zowel iets positiefs als iets negatiefs te noemen.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Soms staat er in een vacature hoe lang het maximaal duurt voordat je een reactie krijgt. Bel niet binnen deze reactietermijn. Bel niet meerdere keren per dag om te vragen naar een update over je sollicitatie.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Om te voorkomen dat je leidinggevende denkt dat je niet meer gemotiveerd bent voor je huidige functie, kun je je aankondiging het beste ruim brengen. Gebruik woorden als 'om je heen kijken' en 'binnenkort' of 'op den duur', zonder concreet die ene sollicitatie te noemen waar je mee bezig bent.
Bij een tweede sollicitatiegesprek draait het erom dat de organisatie en jij er achter komen of jullie de juiste match zijn. Het tweede gesprek kan met een andere interviewer zijn, dus ook nu is het belangrijk een goede eerste indruk achter te laten zodat je ook deze gesprekspartner voor je kan winen.
Vertel ook waar je naar toe wilt en waarom juist die richting. Vertel waarom jij besloot dat deze vacature een goede kans biedt om weg te gaan. Het klinkt bijvoorbeeld altijd goed als je zegt dat je meer verantwoordelijkheden wilt of dat je wilt groeien – maar zeg het alleen als je het ook echt wilt.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.