Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen van de cassave ontstaat een koek. Deze koek wordt verpulverd tot meel.
Cassave is een gezonde bron van koolhydraten en geeft dan ook volop energie. Vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en kalium zijn ook goed vertegenwoordigd in de cassave. Vitamine B6 is in je lichaam onder andere betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten.
Hoewel de plant veel zetmeel bevat en voedzaam is, bevat hij ook het giftige waterstofcyanide in de vorm van glycosiden, dat er bij soorten met hoge gehalten voor de consumptie eerst uit moet worden verwijderd. Het gehalte loopt uiteen van 20 mg HCN/kilo verse knollen tot wel 1000 mg/kilo.
Cassave is minder gezond omdat het veel blauwzuur bevat, dat giftig is voor je lichaam.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen van de cassave ontstaat een koek.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, op Java. Het belangrijkste ingrediënt is verse cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden.
Smaak. De cassave heeft een volle aardappelsmaak. De zoete en bittere cassave zijn voedzamer dan de aardappel. De knol is een belangrijk bestanddeel van veel Surinaamse gerechten.
In het lichaam worden cyanogene glycosiden omgezet in cyanide. Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanide vergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier. In Nederland komt vergiftiging door cyanide bijna niet voor.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Let op met de pitten van appels, pruimen, kersen, peren en abrikozen. Hier zit waterstofcyanide in. Slik je per ongeluk toch een pit door, dan kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, braken en verwarring. Niet fijn...
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) cassave, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cassave, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Cassave bestaat voor 60% uit water, voor 38% uit koolhydraten en voor 1% uit eiwit (de bladeren zijn eiwitrijker). Het vetgehalte is verwaarloosbaar. Cassave is een goede bron van vitamine C. Er is helaas één minpunt: de gehele plant is zeer giftig!
Er zijn twee soorten cassave, bitter en zoet. Belangrijk is dat, met name de bittere cassave, eerst gekookt of gebakken dient te worden. In vooral de bittere soort zit cyanogenische glucosiden (ook wel beter bekend als blauwzuur), die onverhit omgezet kunnen worden in ons lichaam tot het giftige cyanide.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek. Kroepoek is een algemene naam voor crackers die gemaakt zijn van een deeg op basis van zetmeel (tapioca, maar ook tarwe of rijst), dat gestoomd, gedroogd en gefrituurd wordt.
Cassave kroepoek – Gewoon Vegan
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
De knol kan met verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Cassave kun je koken, frituren, bakken, en er wordt vaak meel van gemaakt. Vooral dat laatst maakt het weer mogelijk om er bijvoorbeeld een soort brood van te maken. Er worden twee soorten aangeboden, de zoete en de bittere cassave.
Cassave is een ietwat lastige wortel om te schillen. Je schilt deze namelijk door de schil er in de lengte van af te trekken met een mes. Dit doe je door de cassave eerst licht in te snijden onder de schil waarnaar je de schil kunt pakken en eraf kunt trekken. Nadat dit is gelukt, was je de cassave goed.
Voor degenen met een glutenallergie of coeliakie is cassave soms niet geschikt. Hoe dat precies zit, daar zijn de wetenschappers nog niet uit. Belangrijk is dus om naar je eigen lichaam te luisteren!
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.