Wees alert met het parkeren van uw auto. Door de auto waar mogelijk strategisch neer te zetten, kan schade worden voorkomen. Parkeer als het even kan niet onder een boom en ook niet in de buurt van prullenbakken of fietsen. Let ook op de mogelijkheid van vallende dakpannen.
Hagel is helemaal vervelend, omdat dit deuken kan achterlaten in de auto. Met een hagelbeschermhoes kun je jouw auto hiertegen beschermen. Deze hoezen hebben vaak een laag schuimrubbers waardoor ze optimaal beschermen tegen hagelstenen. Daarnaast is de autohoes UV-bestendig en voorzien van ventilatieopeningen.
Schade auto hagelstenen
Heeft u een allrisk of beperkt casco autoverzekering? Dan is schade aan uw auto door hagelstenen verzekerd. Meestal betaalt u bij hagelschade wel een eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is, verschilt per verzekeraar en kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.
Deze hagel ontstaat in stevige zomerse buien, meestal bij warm weer en in combinatie met onweer. De hagelstenen zijn doorgaans kleiner dan een centimeter, maar bij hele zware buien kunnen ze meer dan vijf centimeter groot zijn. Er is ook 'zachte' hagel: witte, ondoorzichtige korreltjes die relatief veel lucht bevatten.
Hagelschade is een erg vervelende soort autoschade. Waar kleine hagelstenen vaak alleen deukjes veroorzaken, kunnen grote hagelstenen naast deukschade, ook ruitschade of lakschade veroorzaken! Gelukkig hoeft het repareren van deze schade tegenwoordig niet per se heel duur te zijn.
Houd ramen en deuren goed dicht
Houd je ramen en deuren tijdens een storm goed dicht. Zo voorkom je stormschade door het openwaaien van een raam of deur, maar ook water overlast door het naar binnen regenen. Naast dat het vervelend is, is het naar binnen regenen ook niet verzekerd via je woonverzekeringen.
Net zoals bij een hellend dak moet je bij de plaatsing van je plat dak de hoek- en randzones extra verankeren aan je dakvloer. Een andere optie is om extra ballast te voorzien op je plat dak. Denk maar aan grind of tegels. Zij beschermen het dak tegen windstoten en stormweer.
Een plat dak kan wegwaaien omdat het dak onvoldoende ballast heeft. Hierdoor is je dakconstructie te licht en daarmee een leuke vlieger voor de wind om mee te spelen. Wil jij zeker zijn dat jouw dak niet wegwaait waardoor jij blijft zitten met stormschade? Plaats dan voldoende gewicht op jouw dak.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Je autoverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten als gevolg van hagelschade, stormschade of aanverwanten.
Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
Een gebroken ruit kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak is een harde storm de boosdoener. Flinke windstoten kunnen ervoor zorgen dat nog openstaande ramen gaan klapperen waardoor de glazen ruiten stukslaan. Dit soort schade zorgt voor veel ongemak en glassplinters in huis maar kan ook gevaarlijk zijn.
Als een rondvliegende dakpan door een rukwind tegen je raam aanvliegt, heb je hoe dan ook glasschade. Dit kun je niet voor zijn. Maar een afgebroken tak kan eenvoudig door enkel glas heen, terwijl dubbel glas in de meeste gevallen sterk genoeg is om de tak tegen te houden.
Bij hagelschade zitten er vaak tientallen of zelfs honderden deukjes in het plaatwerk van de auto. De motorkap, het dak en de achterklep kunnen beschadigt zijn. Zelfs de ramen en deuren kunnen schade oplopen of je kan lakschade hebben. Aanvankelijk van de schade kan dit oplopen in hoge kosten, soms wel tot €5000.
Hagel ontstaat wanneer kleine ijs- en sneeuwkristallen terechtkomen in luchtlagen met grote onderkoelde waterdruppels. Het bovenste deel van een buienwolk, waar het meer dan 20 °C vriest, bevat ijskristallen, terwijl het onderste deel, met temperaturen tussen -10 en -20 °C, onderkoelde druppels bevat.
Storm- en hagelschade
Heb je autoschade door bijvoorbeeld storm, blikseminslag, hagel of andere 'natuurschade'? Dan is dit gedekt op de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Die dekking heb je ook met een allrisk-polis. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt op de bonus-malusladder.
Harde hagel, ook wel zomerhagel genoemd, ontstaat in stevige zomerse buien. Meestal bij warm weer en in combinatie met onweer. De hagelstenen zijn vaak kleiner dan 1 centimeter in doorsnede, maar kunnen bij bijzonder zware buien meer dan 5 centimeter groot zijn. Deze grote hagelstenen kunnen grote schade veroorzaken.
Hagel ontstaat juist als kleine klompjes van ijskristallen en onderkoelde waterdruppels door sterke luchtstromen omhoog worden geblazen, daarna naar beneden vallen en vervolgens opnieuw omhoog worden getransporteerd. En bij elke ronde die de hagelsteen maakt wordt hij groter.
Voor hagel is inderdaad kou nodig, maar bovenin de atmosfeer is het kouder dan beneden bij de aardkorst. Daarbij komt dat in de zomer buien veel zwaarder kunnen uitpakken. De opwaartse luchtstroom is veel sterker en de geproduceerde hagelstenen worden steeds groter.
Zware stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Ze zorgen voor steeds meer schade, onder meer aan huizen. Alle opstalverzekeraars dekken deze schade, maar let goed op het eigen risico. Dat is vaak hoger dan normaal en kan oplopen tot wel €450.
Stormschade-verzekering
Stormschade aan je woning kun je vergoed krijgen vanuit de opstalverzekering. In sommige gevallen moet je een beroep doen op de inboedelverzekering. Welke dekking je bij de opstalverzekering ook kiest, voor stormschade ben je altijd verzekerd.