De pot zou niet kapot vriezen en ook de roos zelf is enigszins geïsoleerd. Bij stamrozen is de oculatieplaats hoog boven de grond. Als er strenge vorst wordt voorspeld, kunt u een pluk stro om de kroon werken of er dennentakken of coniferengroen om binden. Riet of bamboe kan ook.
Bij een strenge winter kunnen de rozen bevriezen. Aard de struikroos aan door een heuveltje grond of compost om de voet van de struikroos te strooien (+- 10 cm hoog). Zo is de entplaats 's winters goed beschermd.
Beschermen tegen vorst
Struik- en klimrozen kunt u in de herfst 'aanaarden': bedek de voet met een heuveltje aarde. U kunt daar eventueel ook nog een laagje bladeren op doen. Bij stamrozen is de entplek (de knobbel bovenaan de stam waaruit de takken groeien) het meest kwetsbare punt.
De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Daarnaast is er nog de groep rozen op stam. Rozen staan graag in de volle zon. Hoe meer zon een roos krijgt, hoe rijker de roos zal bloeien. Daarnaast houden rozen van wind en vruchtbare grond.
Je moet rozen in potten en kuipen daarom voldoende tegen de kou beschermen, bijvoorbeeld met loof, houtwol of bubbeltjesplastic. Je kan je rozen ook laten overwinteren in een vorstvrije, koele ruimte. Hoogstamrozen verdragen koude temperaturen beter en mogen buiten blijven.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Rozenroest is een schimmelziekte die meestal voorkomt bij minder goed verzorgde en verzwakte planten. De sporen van de Phragmidium mucronatum worden door de wind verspreid. In het voorjaar verschijnen er kleine oranje vlekjes op stengel en bladstelen.
De meeste Ramblers doen het prima tegen een op het zuiden of westen gerichte muur. Er zijn zelfs variëteiten die kunnen bloeien op een in de schaduw gelegen muur op het noorden gericht.
Hoeveel en wanneer,
Als je ze begiet, doordrenk dan zeker de bodem. Een nieuwe beplanting zou ten minste 3 liter water per week moeten krijgen, als het weer droog is. Als de rozen voldoende water krijgen, zullen de wortels sneller groeien. Geef de rozen vroeg op de ochtend water.
De sterkste rassen zijn de mooie stamroos Sneeuwwitje, die lichtroze bloemknoppen laat veranderen in prachtige witte rozen.
Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober. Water geven doet u 's ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden. Nog een reden om te snoeien is dat we de boel op die manier openhouden: als de wind erdoorheen kan waaien, krijgen schimmels als meeldauw minder kans.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.
Direct zonlicht of de warmte van de verwarming, de zon of een kachel hebben geen goed effect op de rozen. De rozen kunnen hier heel slecht tegen. De rozen verdampen hierdoor meer vocht, terwijl ze dit heel hard nodig hebben. De rozen zullen hierdoor snel hun kop laten hangen en slap worden.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Niet langer dan een uur droog laten liggen, in de wintermaanden nooit in de auto laten liggen, bloemen kunnen slecht tegen kou. Goed schuin aansnijden met een scherp mes (zo opent u de vaatbundels waardoor de bloem vocht kan opnemen) snijbloemenvoeding toevoegen, dit voorkomt ook bacterie vorming.
Pas aangeplante rozen kunnen uitdrogen tijdens een droge, winderige herfst of winter. Je mag aannemen dat rozen bij extreem warm weer elke dag water nodig zullen hebben. In een warme periode zal je elke twee tot drie dagen moeten bewateren. En bij warm en droog weer zal je gemiddeld eenmaal per week water moeten geven.
( afgelopen herfst- begin winter) In een zachte winter blijven veel soorten wintergroen, of half wintergroen., vooral de klimrozen. Gaat het alsnog hard vriezen, dan bevriest het blad. Daarom vallen rozen niet onder de wintergroene planten, maar zijn het vaak wel.
De meest bekende trosroos is Rosa 'The Fairy'. Deze roos is in 1932 gekweekt en heeft heel veel kleine lichtroze bloemen die licht geuren. Dit geeft hem een prachtig sprookjesachtig uiterlijk. Het is een sterke roos die lekker lang doorbloeit.