Een gietijzeren pan is broos en kan absoluut niet tegen vallen. En pas op met grote temperatuursverschillen, laat een gietijzeren pan langzaam opwarmen en afkoelen. Deze ronde gietijzeren pan van Cast Iron is voorzien van twee handvaten en zowel als pan of als ovenschaal te gebruiken.
Een gietijzeren pan kan worden gebruikt om te bakken of als ovenschaal voor uw aardappelgratin. Ik heb ook een gietijzeren pan gebruikt voor koekjes, cakes, sticky buns, upside-down cakes en giant cookies.
Gietijzer is bestand tegen hoge temperaturen, hierdoor kun je ze ook op de BBQ gebruiken. Als de gietijzeren pan geen houten of kunststof handvat heeft kan hij ook in de oven. Daarnaast zijn ze ook vaak geschikt voor inductie, maar hierbij komt het gewicht om de hoek kijken.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Ovenbestendige pannen
Je zet een pan in de oven wanneer je bijvoorbeeld jouw gerecht langer warm wilt houden. Daarnaast gebruik je de pan als ovenschaal. Pannen met een kunststof handgreep mogen vaak niet in de oven, óf tot een beperkt aantal graden Celsius.
Als de pan helemaal van metaal is (met metalen handvatten), is hij meestal geschikt voor de oven . Vermijd het plaatsen van koekenpannen met siliconen handvatten of andere plastic of houten elementen in de oven, en zeker niet onder een grill.
Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig. Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Wat kan ik hier aan doen? Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
De conclusie? Het is veilig om tomaten- en wijnsauzen in gietijzer te koken , maar je moet de azijnachtige pansauzen bewaren voor roestvrijstalen pannen, of de azijn (of citrus) verdunnen met water of bouillon.
Het is dus ten eerste van belang om te controleren uit welk materiaal jouw pan maar vooral ook het handvat van de pan bestaat. Als jouw pan een handvat van kunststof heeft kun je eigenlijk al concluderen dat jouw pan niet geschikt is voor de oven. Kunststof is namelijk materiaal dat bij hoge temperaturen zal smelten.
Een echt werkpaard: geschikt voor de oven, kookplaat, inductie of onder de grill . Heerlijk smakend eten: de gietijzeren constructie houdt de warmte vast voor gelijkmatig koken en bruinen. Uw heerlijke creaties blijven ook langer warm aan tafel.
De gietijzeren koekenpan kan extreem hoge temperaturen verdragen (in tegenstelling tot populaire antiaanbakpannen en -potten) en behoudt die warmte bij temperatuurveranderingen (zoals een koude biefstuk). Gietijzeren kookgerei is uitstekend op het fornuis en in de oven , en produceert zelfs de perfecte knapperigheid onder de grill.
Het inbranden van een gietijzeren pan creëert een natuurlijke antiaanbaklaag, verbetert de prestaties en zorgt ervoor dat voedsel niet blijft kleven. Het verlengt de levensduur van de pan en verbetert de smaak en kookprestaties.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Voeg voldoende olie toe aan de pan voordat u er eten in doet. U wilt genoeg olie gebruiken om de bodem van de pan te bedekken. Eten dat snel blijft plakken, zoals eieren, heeft mogelijk wat meer olie nodig , terwijl vet eten, zoals kippendijen, niet zoveel olie nodig heeft om te voorkomen dat het blijft plakken.
Het beste kun je na elke wasbeurt een druppel olie in de pan doen en deze goed uitsmeren over het gehele oppervlak. Voor degene die dit teveel werk vindt zijn er ook gietijzeren koekenpannen te koop met een emaillen laag. Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en beschermt de pan tegen roesten en zuren.
Het is belangrijk om uw Le Creuset gietijzeren braadpan niet te oververhitten - dit kan ervoor zorgen dat voedsel blijft plakken. Kook altijd op een laag tot middelhoog vuur, welke warmtebron u ook gebruikt. Zorg ervoor dat u de hitte ook geleidelijk opbouwt.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F) gedurende ongeveer een uur .
Gietijzeren pan behandelen met olie of wax
Dat noemen ze “seasonen”. Je dient je gietijzer dus in te smeren met een dun laagje wax.
Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Niet alleen ovenschotels, maar ook lasagnes garen het best in een ovenschaal. Wanneer je een lasagne maakt, is een rechthoekige ovenschaal het meest geschikt om te gebruiken. Lasagnevellen zijn namelijk rechthoekig, waardoor deze precies in een rechthoekige schaal passen.
Ovenschalen goed afdekken
Gerechten die spetteren of bubbelen, zoals lasagne of een ovenschotel, kunnen de binnenkant van je oven behoorlijk vervuilen. Het is daarom slim om gerechten goed af te dekken met een deksel of aluminiumfolie tijdens het bakken.