Ondergoed, sokken, spijkerbroeken, t-shirts, truien, vesten en hemdjes was je op de 'katoen'-stand. Selecteer 40 graden, het aantal toeren van de centrifuge kun je ongewijzigd laten. Meestal duurt het katoenprogramma ongeveer 3 uur.
Handwas- of wolwasprogramma
Keer de trui in ieder geval binnenstebuiten en stel de wasmachine in op 30 graden Celsius. Beperk het toerental voor het centrifugeren tot 1200 per minuut.
Kies voor het gewone katoenprogramma op 60°C of het hygiëneprogramma en als het kan een wasmiddel met bleek. Zorg tenslotte dat de was daarna goed droogt. Kies niet voor het ecoprogramma of het nieuwe Eco 40-60 programma. Deze programma's wassen niet lang genoeg op hoge temperatuur.
Op welke stand was je witte kleding? Stel de wasmachine in op katoenprogramma. Vervolgens pas je de temperatuur aan naar 30 graden. Meeste wasmachines geven namelijk 40 graden aan als standaard temperatuur bij dit wasprogramma.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.
Delicaat-, fijne was of wol-programma
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Fijne was. De fijne was bestaat uit textielsoorten die een delicate verzorging nodig hebben, zoals wol en zijde. Vaak heeft je wasmachine specifieke wasprogramma's zoals 'wol' of 'fijne was'.
Voor het wassen van al je t-shirts, overhemden en truien/vesten is het verstandig om het toerental niet hoger dan 800 toeren te zetten. Dit voorkomt dat je kleding sneller gaat pillen en 'beschadigen' door het snelle rond draaien van de trommel. Met als resultaat dat je kleding langer mooi blijft!
Delicaat programma: zijde en wol
Om je kwetsbare was te beschermen, kies je een delicaat programma, waarmee je koud wast. Je gebruikt dit voor lingerie, een wollen trui of zijden blouse. Hiermee blijft je was langer mooi dankzij de lage temperatuur en het lage toerental.
Wol. Iedere wasmachine is voorzien van een wolwasprogramma. Dit programma draait alleen op lage temperaturen; 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten. Het heeft geen zin om wol kouder te wassen: van koud leidingwater schrikken de vezels waardoor het wollen kledingstuk gaat krimpen.
Zet de machine op het programma voor wolwas, koud water, 500 tot 600 toeren. Eén soeplepel wasmiddel is voldoende voor drie tuien. Gebruik zeker een waspoeder dat geschikt is voor wol. Droog kasjmier nooit in het zonlicht.
Ook als het kledingetiket het symbool 'handwas' vermeldt, dan kan je toch beter de wol in de wasmachine wassen. Door met de hand te wassen ga je al snel kneden waardoor je de vezels kunt beschadigen. Het handwasprogramma voor wol op de machine behandelt de wol heel zorgvuldig.
Bonte was bevat eigenlijk alle kleding met een kleur anders dan wit of donkere kleuren als zwart, donkergrijs en donkerblauw. Denk bij de bonte was aan rode, oranje, groene, rode en blauwe kleuren. Natuurlijk zijn er nog meer kleuren die ook onder de bonte was vallen. Al deze kleuren kunnen met elkaar gewast worden.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Je zult het ook wel merken als je met een versleten thee- of handdoek zit af te drogen: het neemt namelijk veel minder vocht op. Na een jaar is het tijd om de theedoeken te vervangen.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin. Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Koud water kan ook tot minder kreukels leiden, waardoor je zowel tijd als stroom bespaart bij het strijken. Je kunt hoodies, vesten en truien het beste wassen met een koudwaterprogramma op een laag toerental.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Schimmels, mijten (beddengoed!) en bacteriën worden pas gedood bij een wastemperatuur van 60 graden. Ook handdoeken met vlekken kunnen het beste op 60 graden gewassen worden. Tegen het doorlopen van kleuren kun je het beste lichte en donkere was scheiden.