In principe mag iedereen een DigiD aanvragen, ook je kind, er zit hier geen minimumleeftijd aan. Een kind van 12 kan dit natuurlijk prima zelf doen, het enige wat hij/zij nodig heeft is zijn/haar Burgerservicenummer.
Voor uw aanvraag heeft u uw burgerservicenummer (BSN) nodig. Let op, DigiD is persoonlijk. U mag geen DigiD aanvragen voor iemand anders.
Zo vraag je een (nieuwe) DigiD aan
Vul je burgerservicenummer (BSN), geboortedatum en adresgegevens in. Je burgerservicenummer staat op je paspoort, identiteitskaart en je rijbewijs. Kies een gebruikersnaam en wachtwoord. Onthoud deze goed want die heb je later nodig om je DigiD te activeren.
U kunt een DigiD aanvragen buiten Nederland als u: de Nederlandse nationaliteit heeft. Of de nationaliteit van een ander EER-land. Dit zijn de landen van Europese Unie (EU).
Nee, DigiD is persoonsgebonden dus je kunt maar één DigiD-app op je smartphone zetten. Deel je je telefoon of tablet bijvoorbeeld met je partner of gezinslid? Dan kan een van jullie de DigiD-app gebruiken; de ander kan alsnog overheidsinstanties inloggen via bijvoorbeeld sms.
U kunt één telefoonnummer koppelen aan maximaal 5 verschillende DigiD-accounts.
Alleen organisaties die wettelijk bevoegd zijn om burgerservicenummers te gebruiken, maken gebruik van DigiD. Dit zijn overheidsorganisaties of organisaties met een publieke functie, bijvoorbeeld: ministeries en gemeenten.
U vraagt DigiD vanuit het buitenland aan via Digid.nl. Daarna haalt u een activeringscode op door te videobellen met Nederland Wereldwijd of bij een DigiD-balie in Nederland of in het buitenland. Met deze code activeert u uw DigiD.
Als u buiten Nederland woont, kunt een burgerservicenummer krijgen als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). In sommige situaties kunt u ook op een andere manier aan een BSN komen: Heeft u recht op AOW? Dan kunt u ook een burgerservicenummer krijgen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
U kunt u uw DigiD aanvragen via www.digid.nl. Na de aanvraag ontvangt u binnen 3 werkdagen thuis een brief met een activeringscode. Hiermee moet u uw DigiD activeren binnen 20 dagen. Anders moet u opnieuw een DigiD aanvragen.
Je DigiD verloopt automatisch als je hem drie jaar niet gebruikt. Helaas moet je dan een nieuwe aanvragen.
U kunt de DigiD helpdesk bellen op telefoonnummer 088 123 65 55 en een machtiging aanvragen. U vraagt aan de persoon die u gaat helpen om de machtiging voor u aan te vragen.
Krijg jij van je boekhouder of accountant de vraag om de DigiD gegevens aan te leveren? Geef deze dan nooit af. Jouw DigiD gegevens zijn van jou. Je gebruikt deze gegevens om in te loggen bij overheidsinstanties of bijvoorbeeld zorgverzekeringsinstanties.
Dit kan online via machtigen.digid.nl of telefonisch bij de DigiD-helpdesk. DigiD stuurt de machtigingscode naar het huisadres van de gebruiker. De gebruiker geeft de machtigingscode en zijn burgerservicenummer door aan de gemachtigde. De gemachtigde activeert met zijn eigen DigiD de machtiging via machtigen.digid.nl .
Iemand machtigen met een machtigingsformulier werkt zo: U en de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) moeten het formulier invullen: eerst degene die u wilt machtigen, daarna uzelf. Zo weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt. U levert het formulier in bij uw gemeente.
Kan ik wel DigiD aanvragen? Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft of die van een ander land uit de Europees Economische Ruimte (EER), kunt u alleen DigiD aanvragen als u (binnenkort) AOW ontvangt. Anders kan dit niet. U kunt uw zaken dan wel regelen op een andere manier.
Met uw persoonlijke DigiD regelt u online uw zaken met de Nederlandse overheid, zorginstellingen en pensioenfondsen. Ook vanuit het buitenland. Daarnaast kunt u met DigiD inloggen bij overheidsorganisaties in andere Europese landen die zijn aangesloten bij Europees inloggen (eIDAS).
Vanaf 29 september moeten Europees erkende inlogmiddelen geaccepteerd worden op iedere online dienst waar ingelogd wordt met DigiD of eHerkenning. Het Duitse inlogmiddel 'Neuer Personalausweis' voldoet als eerste aan deze Europese regels.
U bent niet wettelijk verplicht een DigiD aan te vragen. Het is wel zo dat steeds meer overheidsorganisaties DigiD gebruiken voor de toegang tot hun online dienstverlening. Zonder DigiD kunt u dus veel dingen niet via internet regelen.
Beeldmerk op rijbewijs
Op de achterkant van het rijbewijs (uitgegeven vanaf 4 juni 2018) staat een nieuw beeldmerk dat aangeeft dat het rijbewijs een inlogfunctionaliteit heeft.
DigiD stuurt u een automatisch bericht als er iets in uw account wijzigt. Bijvoorbeeld als u een DigiD aanvraagt, uw DigiD (app) activeert, uw e-mailadres of wachtwoord wijzigt, of uw DigiD na 3 jaar verloopt.
U kunt de app activeren met ID-check (eenmalige controle van uw identiteitsbewijs) of sms. Wat mogelijk is hangt af van uw DigiD-account (met of zonder sms-controle) en uw type mobiele apparaat. Lukt het activeren niet met ID-check of sms? Dan is uw app automatisch met gebruikersnaam en wachtwoord geactiveerd.
Als u uw DigiD-gebruikersnaam bent vergeten, moet u een nieuwe DigiD aanvragen. Uw wachtwoord kunt u herstellen via DigiD.nl met behulp van e-mail en sms of de DigiD app.