Wat zeker helpt is het gebruik van kunststof glasblokjes, die ervoor zorgen dat het glas, de sponning van het kozijn niet raakt. Het glas drukt op en tegen de kunststof glasblokjes aan, zodat de kans op beschadiging minimaal is.
Glasblokjes of stelblokjes
Ga je dubbelglas zetten dan plaats je de ruit altijd op ondersteunende glas- of stelblokjes. Dit zijn kunststof plaatjes van 10 centimeter lang met een dikte te kiezen tussen 1 t/m 5 millimeter. De dikte is afhankelijk van de ruimte die hebt in het raamkozijn.
De dikte van de glasblokjes moet gelijk zijn aan de omtrekspeling. Deze bereken je door 1/3 van de sponninghoogte te nemen. Dit moet minimaal 5mm zijn. De standaardlengte van een kunststof beglazingsblokje is 100mm.
Gebruik blokjes die minimaal 2 mm breder zijn dan de dikte van je ruit. De dikte van het blokjes is gelijk aan de omtrekspeling van de ruit.
Leg twee glasblokjes van ongeveer 3 mm dikte in de horizontale sponning waar u het glas op gaat plaatsen. Dit maakt het mogelijk dat er vocht kan weglopen. De glasblokjes moeten in de hoeken worden geplaatst op ongeveer 1/4 van de breedte.
Met name bij draaiende delen moeten de glasblokjes nauwkeurig worden gepositioneerd om te voorkomen dat het glas het raamkozijn verkeerd gaat belasten. Glasblokjes plaatsen we bij vast glas op de onderdorpel nabij de hoeken van de ruit, met een minimum afstand van 50 mm uit de hoek.
De aanbevolen kitvoeg (aanbevolen door glasproducenten) is 24 kubieke mm, daarmee zorg je voor de beste ventilatie rondom je glas. Met een celband van 9 x 4 mm krijg je over het algemeen de beste ventilatie van het glas. Glasbanden van 2 en 3 mm dikte worden uitsluitend gebruikt voor meer ondiepe sponningen.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen.
Hoe dikker het glas is, hoe sterker. Met dikker glas kun je dus grotere oppervlakten vullen. Bij oppervlakten van meer dan 10m2 moet je dubbel glas met een minimale dikte van 30 mm gebruiken.Gaat het om oppervlakten van minder dan 3 m2 dan heb je niet meer dan 24 mm dik dubbel glas nodig.
Glasblokjes en wigjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat een ruit niet uit de kozijnsponning raakt. De sponning of onderdorpel loopt namelijk bijna altijd schuin af en het plaatsen van een glasblokje voorkomt verschuiving. Twee blokjes worden ongeveer ¼ van de lengte van de sponning vanuit de hoek geplaatst.
Naast de beschermende werking van de glasblokjes zorgen ze ook voor extra stabiliteit, handig wanneer je met zwaardere glassoorten te maken hebt, zoals isolatieglas. De sponning van een kozijn loopt ook nog weleens schuin af. Wanneer je daar niets tussen plaatst dan is de kans groot dat de ruit gaat schuiven.
Gelaagd glas 55.2 (10,76 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 10,76 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 5 mm dikte met daartussen 2 transparante PVB folies van totaal 0,76 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Gehard glas valt onder de categorie veiligheidsglas. Glas is van nature breekbaar en geeft hierbij scherven die snijwonden kunnen veroorzaken.
Om glas te maken, zijn er verschillende grondstoffen nodig. Deze zijn hoofdzakelijk zand, soda en kalk. Alvorens deze samen te mengen, worden ze goed afgewogen. De juiste hoeveelheid van elke grondstof in de mengeling zorgt ervoor dat de beste beglazingen kunnen worden gemaakt.
Voor de glazen overkapping gebruik je gelaagd, ongeïsoleerd veiligheidsglas.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we voor de mussen gestookt. De oliecrisis in 1973 veranderde dit, maar pas in 1994 is het Bouwbesluit geboren en zijn er isolatie-eisen tot stand gekomen.
HR++ glas is het meest energiezuinig en comfortabel wanneer dit in het bestaande kozijn past. Bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen wordt steeds vaker triple glas gebruikt, ook wel driedubbel glas genoemd. Dit zijn drie glasplaten met daartussen twee spouwruimtes. Triple glas is een stuk duurder dan HR++ glas.
-70 BEGLAZING Biedt comfort met alle standaard premium eigenschappen, inclusief de nieuwe regen contactgeluid reductie, gelamineerde veiligheidsbeglazing, bescherming tegen UV-stralen en extra stevige geharde buitenruit.
Hoogrendementsglas wordt niet voor niets ook superisolerend glas genoemd. Het isoleert dan ook 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Geen verrassing dus als we zeggen dat je er heel wat energie mee kan besparen.
Gehard/gelaagd enkel glas 55.2 bestaat uit twee glasplaten met een totale dikte van 10,76 millimeter, voorzien van kunststoffolie.
Glas moet ruimte hebben om te kunnen werken. Als het glas te strak in de sponning wordt geplaatst is de kans op schade aan de ruit erg groot. Daarom moet er rondom de isolatieruit een omtrekspeling van MINIMAAL 4 mm worden aangehouden.