Een vrouwelijke koe noem je een koe en mannelijke koe noem je een stier.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Os is een mannelijke rund. een mannelijke rund is een gecastreerde stier. Door het castreren krijgen ze meer vrouwelijke hormonen. Dit zorgt er voor dat het vlees meer vet krijgt en dus malser is.
Rundvlees is afkomstig van koeien, stieren of ossen. De smaak en textuur van rundvlees wordt bepaald door het dier, de leeftijd en de mestwijze. Rundvlees is over het algemeen een sappig rood vleessoort met een bite.
Vrouwelijk vlees
Vlees van vrouwelijke runderen is fijner van structuur en heeft een zachtere smaak dan het vlees van een stier of os. Ook heeft een vrouwelijk rund een iets hoger vetpercentage waardoor het vlees heerlijk sappig is. Vrouwelijk rundvlees: het malste en smaakvolst!
Wat is rundvlees? Rundvlees is het vlees van een rund. Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os.
Runderen mogen onverdoofd of onbedwelmd geslacht worden. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dan dood.
De mannelijke vorm noemen we een stier en de vrouwelijke vorm noemen we een koe. Een stier kan veel groter dan een koe worden en de stieren kunnen agressief worden. Een gecastreerde of gesneden stier noemen we een os.
Een vrouwelijk kalf wordt ook vaarskalf, koekalf of kuis genoemd, een mannelijk kalf is een stierkalf of bul.
Als een koe een kind krijgt, noem je dat een kalf. Een kalf van 1 jaar noem je een pink. Een jonge koe die voor het eerst zelf een kalfje heeft gekregen heet een vaars. En als het dier nog meer kalfjes heeft gekregen, dan heet ze een koe!
Kalfsvlees is van jonge runderen. De leeftijd ligt doorgaans rond de 6 tot 7 maanden. Een kalf is tot 1 jaar een kalf, daarna wordt het een rund genoemd.
Voorbeelden van herkauwers zijn: de geit, het schaap, het rund, de antilope, het hert en de giraffe.
De eerste wetenschappers, onder wie de Romein Plinius de Oudere, kwamen al snel tot een eenduidige conclusie: alle vier de soorten hyena's – de gevlekte, gestreepte en bruine hyena, en de aardwolf – zijn hermafrodiet. Dat wil zeggen dat de dieren beschikken over zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.
Die worden vaak gehouden voor hun vlees. Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd.
Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier.
De os is een gecastreerde stier.Dat wil zeggen dat de os niet meer vruchtbaar is en geen vrouwtjes (koeien) meer kan bevruchten. Die castratie wordt al heel jong gedaan. De ossen groeien daardoor minder snel dan stieren, omdat ze bepaalde groeihormonen minder aanmaken.
Vleessoorten die halal zijn en het meest worden gebruikt in Nederland zijn rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en kippenvlees.
Kleine waarschuwing vooraf: dierenliefhebbers gaan deze cijfers niet leuk vinden. De meest geslachte dieren in Nederland zijn varkens, runderen (inclusief kalveren) en vleeskuikens. Volgens het CBS gingen in 2018 15 miljoen varkens, 2,2 miljoen runderen en 605 miljoen vleeskuikens naar de slachtbank.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Een biefstuk (steak) komt van de bil, het spierstuk of de dikke lende van het rund.
Vlees mag biefstuk heten als het afkomstig is van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Dat zijn allemaal delen van de achterkant. Dat deel van de koe of stier is minder in beweging geweest dan de voorkant, waardoor het weinig bindweefsel bevat. Dat maakt het malser dan andere soorten rundvlees.
Rundvlees, in België ook wel rundsvlees genoemd, is de verzamelnaam van vlees van de koe, de stier of de os (gecastreerde stier). Ook kalfsvlees is rundvlees, hoewel het door de aparte kwaliteit in een andere culinaire categorie valt. Het is een over het algemeen sappige en rode vleessoort.