Een histogram geeft een beeld van de belichting van je foto. De verdeling van de pieken in deze grafiek geeft informatie over de verdeling van donkere en lichte delen in je foto. Op de horizontale as van de grafiek staan de tonen (licht of donker) en op de verticale as zie je hoeveel pixels die toon hebben.
Een histogram is een grafische weergave voor de verdeling van continue data. De verdeling wordt in een XY-grafiek weergegeven aan de hand van een reeks balken op basis van een (gegroepeerde) frequentietabel met reële klassegrenzen. De X-as geeft de waarden van de te beschrijven variabele weer en de Y-as de frequentie.
Er is geen verschil tussen een histogram en een staafdiagram. Dat is er wel; zie de paragraaf over welke soorten diagrammen met staven er zijn. Een histogram is geschikt voor weergave van twee statistische variabelen.
Een histogram is een grafiek waarin je kunt zien hoe sterk de lichtintensiteit binnen een foto is van donkere tinten, lichte tinten en alle tinten daartussenin. Links staan de donkere tonen en rechts de lichte tonen. Hoe hoger de piek ergens in het histogram is, hoe meer informatie er daar in het beeld zit.
In totaal zijn er 256 helderheden beschikbaar. Er wordt vaak beweerd dat het ideale histogram eruit ziet als een perfect bergje: weinig echt lichte of witte pixels, weinig echt donkere of zwarte pixels, en een mooie verdeling van de helderheden in het midden: de middentonen.
De meeste histogrammen zullen er uit zien als een soort berglandschap, waarbij de piek veelal in het midden ligt . Dit komt omdat een gemiddelde foto's weinig puur zwart bevat, weinig puur wit en veel kleuren die omgezet overeenkomen met midden grijs.
In een grafiek (of diagram) staat de onafhankelijke variabele meestal op de x-as (horizontaal) en de afhankelijke variable op de y-as (verticaal).
De mediaan is het middelste getal van alle getallen die je hebt in een reeks. Je kunt de mediaan vinden door alle getallen op een rijtje te zetten van laag naar hoog.Vervolgens kijk je welk getal in het midden staat. Dit getal is je mediaan.
Het histogram van deze foto met zeer veel contrast geeft weer dat er vertekeningen zijn in zowel de hooglichten als de schaduwen. Er gaan details verloren in zowel de helderste wolken als de donkerste details van het landschap.
De staafdiagram is bij uitstek geschikt om het verschil in waarden van de verschillende categorieën weer te geven. Daarbij worden deze bij voorkeur op volgorde van omvang getoond. Ook bij een groot aantal categorieën is de staafdiagram het meest overzichtelijk.
Het histogram vind je op het scherm van jouw camera en ziet eruit als een soort grafiek. Op deze grafiek kan je zien of jouw gemaakte foto goed belicht is. Het histogram geeft aan hoe sterk de lichtintensiteit van de foto is, met donkere tonen, lichte tonen en alle tonen daartussenin.
De oppervlakte van een histogram wordt door de mediaan in twee even grote delen verdeeld. De mediaan laat zich dus niet van de wijs brengen door de staart van de verdeling. Bij een histogram met een staart naar rechts is het gemiddelde groter dan de mediaan.
Een spreidingsdiagram kan gebruikt worden om de relatie tussen twee variabelen van interval of ratio meetniveau weer te geven, bijvoorbeeld in dit onderzoek om de relatie tussen de mate van rouw vlak na het overlijden van het huisdier en de mate van rouw op dit moment weer te geven.
De onafhankelijke variabele is de variabele waarvan je denkt dat deze de oorzaak is. De afhankelijke variabele is de variabele waarvan je denkt dat deze het gevolg is.
In een experiment manipuleer je de onafhankelijke variabele en meet je de afhankelijke variabele. Je wilt onderzoeken of de onafhankelijke variabele invloed uitoefent op de afhankelijke variabele.
Een grafiek is met lijnen, en een diagram is een rond iets. Bijv. een ronde cirkel en dan verwerk je daar de gegevens in die je bijv. ook in een grafiek kan zetten.
Een frequentiepolygoon is een lijndiagram bij een continue variabele die de (relatieve) frequenties met elkaar verbindt. Bij een cumulatieve frequentiepolygoon zijn de (relatieve) cumulatieve frequenties in een lijngrafiek gezet.
Je maakt een histogram met de functie "hist". De verdeling van de variabele WoLastwens ziet er als volgt uit. Met het commando "col = " kun je iedere gewenste kleur aan de staven geven. Je kunt het eenvoudig doen door col = "blue" b.v. in te vullen, maar ook iedere kleur is te geven als je de kleurcode weet.
Een frequentietabel kun je horizontaal of verticaal tekenen. Zie bijvoorbeeld de volgende frequentabel: Tijn houdt bij hoeveel regen er per dag valt. Hij heeft zijn resultaten in een frequentietabel gezet. Hierin staat hoeveel dagen een bepaalde hoeveelheid regen is gevallen.
Een staafdiagram is een diagram waarin met staven een bepaalde waarde duidelijk wordt gemaakt. Het diagram bestaat uit staven die los van elkaar staan.De lengte van een staaf geeft een waarde aan. Staafdiagrammen zijn handig bij het vergelijken van uitkomsten uit onderzoeken bijvoorbeeld.
Een megapixel (MP of Mpx) is gelijk aan 1 miljoen pixels. De resolutie van een digitale camera wordt vaak in megapixels aangegeven. Dit is dan de resolutie (of het aantal pixels) die de beeldsensor aankan.